30 Maja 2026, 04:15:37 czas Polski

Autor Wątek: Frezarka DREMEL jako narzędzie do rzeźbienia i grawerowania  (Przeczytany 6163 razy)

Offline robert.wagner

Frezarka DREMEL jako narzędzie do rzeźbienia i grawerowania
« dnia: 28 Stycznia 2016, 09:29:55 czas Polski »
Witam, jeśli nadużywam tematu to przepraszam, ale nie znalazłem żadnego wątku na forum, który odpowiadałby na moje pytanie. Chciałbym zakupić frezarkę marki DREMEL model 3000 z wałkiem giętkim. Za pomocą dedykowanych do niego frezów chciałbym wykonywać płaskorzeźby i grawery w drewnie, głównie sosnowym. Moje pytanie dotyczy, czy gra jest warta świeczki? Mam na myśli coś w rodzaju "lekkiej" snycerki, ale bez użycia dłut, chociaż nad nimi też się zastanawiam, ale to osobny temat na dyskusję. Czy macie w tej materii jakieś doświadczenia i od czego ewentualnie sugerujecie zacząć w kwestii osprzętu do DREMEL'a? Wiem, że da się nim wykonywać płaskorzeźby za pomocą wcześniej zaprojektowanych i  wydrukowanych szablonów. To właśnie mnie kusi, bo zdolności plastycznych nie posiadam, a widziałem wiele filmów na YouTube, które potwierdzają moje stanowisko dotyczące możliwości tego urządzenia. Będę wdzięczny za pomoc i sugestie.

Według mnie frezarka taka jak DREMEL jest lepszym wyborem dla sosny w kwestii rzeźbienia niż dłuto z uwagi na łupliwość tego gatunku drewna. Może nie mam racji, ale na to wskazuje moje kilkuletnie doświadczenie w obróbce sosny. Chciałbym na meblach swojego wykonania dołożyć taki akcent w postaci płaskorzeźby lub delikatnego graweru.

akwa-stolarz

• Gość
Odp: Frezarka DREMEL jako narzędzie do rzeźbienia i grawerowania
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Stycznia 2016, 09:39:47 czas Polski »
Dremel jest świetny.  Co prawda mam urządzenie z lidla które jest ok, ale praca na wałku giętkim to porażka. W przypadku dremela powinno być lepiej- Dużo lepiej.
Grawerowalem trochę w szkle. Było ok.
Grawerowalem w sosnie,  tu trzeba trochę wprawy bo Sosna miękka a frezy zżerają drewno momentalnie.  Przy bardziej precyzyjnym wałku giętkim i po kilku próbach to można świetne rzeczy robić. :-) ja się poddałem bo nawet końcówki z lidla to masakra. Rozpadaja się już w momencie montażu na urządzeniu.  Pozdrawiam

wysłane przy użyciu tapatalk

Offline robert.wagner

« Odpowiedź #2 dnia: 04 Lutego 2016, 15:58:39 czas Polski »
No i kupiłem DREMEL'a model 3000 w torbie razem z wałkiem giętkim i zestawem podstawowych akcesoriów (łącznie 99 sztuk). Pierwsze wrażenia pozytywne. Jakość wykonania świetna, zarówna samego urządzenia jak i akcesoryjnego wałka giętkiego. Miałem w ręce inne tego typu urządzenia i jestem mile zaskoczony. Koszt razem z przesyłką to 265 złotych. W tej cenie nic lepszego o podobnym wyposażeniu się nie kupi. Mi zależy głównie na grawerowaniu i rzeźbieniu płaskorzeźb w drewnie więc muszę dokupić kilka frezów, bo w zestawie był jedynie mały kulisty frez szybkotnący. Pierwsze próby już wykonałem (drewno bukowe) i jest zaskoczony pozytywnie. Lekko i czysto można żłobić rowki - oto chodziło. Nie mogę się doczekać realizacji moich zamierzeń związanych z DREMEL'em. Kupiłem go głównie po to, aby wykonywać grawerunki (ornamenty) oraz płaskorzeźby za pomocą szablonów na meblach, które hobbystycznie tworzę. Mam nadzieję, że przekuję wizje w czyn:)

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Lutego 2016, 17:03:48 czas Polski »
Gratuluję zakupu :-) pochwal się pracami jak już ogarniesz sprzęt

Offline marcin264

« Odpowiedź #4 dnia: 04 Lutego 2016, 19:24:00 czas Polski »
Dremel to super narzędzie.....mam od wielu lat i pracowałem nim już chyba we wszystkich możliwych materiałach. Mnogość osprzętu to duża zaleta. Powodzenia

Klo

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Lutego 2016, 19:32:37 czas Polski »
pochwal się pracami jak już ogarniesz sprzęt
Też jestem ciekaw efektów.

Offline robert.wagner

« Odpowiedź #6 dnia: 07 Lutego 2016, 12:16:11 czas Polski »
Jestem póki co na etapie zapoznawania się z DREMELEM, ale obiecuję, że wstawię jakieś fotki. Będę rzeźbił/grawerował nim drzwi do szafy, nad którą obecnie pracuję. Pozdrawiam.

Offline Gepetto

• Newbie
  • *
  • Ocena +0/-0
  • Nie ma rżnięcia bez wiórów
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Września 2017, 21:00:05 czas Polski »

Dremel to narzędzie marzeń dla precyzyjnych mikroprac frez wykonany na wydruku z drukarki

Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline waldekski

« Odpowiedź #8 dnia: 21 Stycznia 2020, 20:04:13 czas Polski »
Witam
Podepnę się tutaj, bo to chyba najwłaściwsze miejsce.
Chcę się trochę pobawić dremelem w drewnie stabilizowanym i żywicy. I tu pytanie...Czy frezy szybkotnące i potem akcesoria do polerowania załatwią sprawę? Czy potrzebuję czegoś innego do drewna stabilizowanego?