Witam, jeśli nadużywam tematu to przepraszam, ale nie znalazłem żadnego wątku na forum, który odpowiadałby na moje pytanie. Chciałbym zakupić frezarkę marki DREMEL model 3000 z wałkiem giętkim. Za pomocą dedykowanych do niego frezów chciałbym wykonywać płaskorzeźby i grawery w drewnie, głównie sosnowym. Moje pytanie dotyczy, czy gra jest warta świeczki? Mam na myśli coś w rodzaju "lekkiej" snycerki, ale bez użycia dłut, chociaż nad nimi też się zastanawiam, ale to osobny temat na dyskusję. Czy macie w tej materii jakieś doświadczenia i od czego ewentualnie sugerujecie zacząć w kwestii osprzętu do DREMEL'a? Wiem, że da się nim wykonywać płaskorzeźby za pomocą wcześniej zaprojektowanych i wydrukowanych szablonów. To właśnie mnie kusi, bo zdolności plastycznych nie posiadam, a widziałem wiele filmów na YouTube, które potwierdzają moje stanowisko dotyczące możliwości tego urządzenia. Będę wdzięczny za pomoc i sugestie.
Według mnie frezarka taka jak DREMEL jest lepszym wyborem dla sosny w kwestii rzeźbienia niż dłuto z uwagi na łupliwość tego gatunku drewna. Może nie mam racji, ale na to wskazuje moje kilkuletnie doświadczenie w obróbce sosny. Chciałbym na meblach swojego wykonania dołożyć taki akcent w postaci płaskorzeźby lub delikatnego graweru.