16 Czerwca 2026, 23:01:04 czas Polski

Autor Wątek: Szafka - przewijak  (Przeczytany 3030 razy)

Offline lid

Szafka - przewijak
« dnia: 08 Lipca 2014, 10:22:07 czas Polski »
Przedstawiam moje wypociny.
Pomysł na zrobienie szafki, pod zakupione wcześniej pudełka, przyszedł od żony (Kochanie, a może zrobiłbyś...?) znacie to?
Dodatkowo ma to spełniać funkcję przewijaka (na górę można polożyć specjalny materacyk)
Z góry przepraszam, że to nie jest typowa realizacja "krok po kroku", ale z uwagi na czas jaki mogłem przeznaczyć na wykonanie rozciągnął sie na kilka miesięcy.

Pozdrawiam Krzysztof
...rzeczywistość nigdy nie gwarantuje powodzenia, ale stwarza bezmiar możliwości...

Qiub

• Gość
Odp: Szafka - przewijak
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Lipca 2014, 11:15:30 czas Polski »
U got + :D

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Lipca 2014, 11:21:58 czas Polski »
dobrze że chciało  Ci  się robić .
co do stolarskiej uwagi  to  sam pewno zauważyłeś  błąd w środku mebla , który opadł . Należało dać poprzeczki  w całości  długie i  między  nie  stojące kawałki

Offline robson

« Odpowiedź #3 dnia: 08 Lipca 2014, 11:52:42 czas Polski »
Dość ciekawy mebelek , żona zapewne zadowolona :D  napisz w jaki sposób wykonałeś odwierty pod kołki?

Offline lid

« Odpowiedź #4 dnia: 08 Lipca 2014, 11:58:03 czas Polski »
Dość ciekawy mebelek , żona zapewne zadowolona :D  napisz w jaki sposób wykonałeś odwierty pod kołki?
Zakupiłem wiertło
http://www.dluta.pl/katalog/wiercenie/wiercenie-wyposazenie-wiertarek/wiertlo-puszkowe-do-drewna-ruko.html
i poszło.
...rzeczywistość nigdy nie gwarantuje powodzenia, ale stwarza bezmiar możliwości...

Offline lid

« Odpowiedź #5 dnia: 08 Lipca 2014, 14:44:30 czas Polski »
dobrze że chciało  Ci  się robić .
co do stolarskiej uwagi  to  sam pewno zauważyłeś  błąd w środku mebla , który opadł . Należało dać poprzeczki  w całości  długie i  między  nie  stojące kawałki
Masz rację. Nauczyłem się na błędzie

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Lipca 2014, 15:49:37 czas Polski »
Ważne by podejmować zadania i robić - tylko tak zdobywa się doświadczenie. "+" za zrobienie mebla na zamówienie żony. :)
« Ostatnia zmiana: 08 Lipca 2014, 15:52:24 czas Polski wysłana przez amigorg »

mily68

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Lipca 2014, 16:15:50 czas Polski »
I ode mnie "+".
Ten się nie myli co nic nie robi :)

Offline pan80

« Odpowiedź #8 dnia: 08 Lipca 2014, 17:43:10 czas Polski »
+ ode mnie ładna czysta praca.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Lipca 2014, 19:07:21 czas Polski »
Bardzo ładna rzecz, oby tak dalej...

Offline MarcinW

« Odpowiedź #10 dnia: 08 Lipca 2014, 19:48:54 czas Polski »
Fajna robota, leci + ode mnie także :)

I mała sugestia - może warto by wzmocnić konstrukcję by dodać sztywności skoro ma służyć za przewijak dla bobasa? Może np. jakaś płyta na plecy? Albo może coś w podobnym stylu jak ścianki? Moje doświadczenie z 7-miesięcznym synkiem jest takie że od urodzenia to straszny wiercipieta i przy nim cała szafka by się szybko trzęsła :)

Offline lid

« Odpowiedź #11 dnia: 09 Lipca 2014, 07:30:05 czas Polski »
Fajna robota, leci + ode mnie także :)

I mała sugestia - może warto by wzmocnić konstrukcję by dodać sztywności skoro ma służyć za przewijak dla bobasa? Może np. jakaś płyta na plecy? Albo może coś w podobnym stylu jak ścianki? Moje doświadczenie z 7-miesięcznym synkiem jest takie że od urodzenia to straszny wiercipieta i przy nim cała szafka by się szybko trzęsła :)
Marcin,
z tym wzmocnieniem to trochę problem, ponieważ dostęp, do podeł w szawce, miał być z założenia z dwóch stron. To tylko chwilowo stoi w taki sposób.

Dziękuję Wszystkim za pozytywny odbiór.
Dziękuję za fachowe porady. Proszę o jeszcze :)

Offline Lidka

• Administrator
  • Sr. Member
  • Ocena +4/-1
  • View Gallery
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Lipca 2014, 23:18:37 czas Polski »
Ja też mam takiego kochanego męża co robi, gdy powiem "Kochanie a może..."
Mebelek na +.
Ja dodałabym jeszcze kółka z blokadą. Przy dzieciach to się sprawdza, zawsze coś trzeba przesuwać, zmieniać.
Moi od wczoraj śpią na materacach na podłodze :) (łóżeczka wywalili,  stoją pionowo pod ścianą i służą jako "twierdza". Bajzel jak ta lala, ale w końcu wakacje (zaraz sobie bana dam za offtop :)