18 Maja 2026, 14:51:23 czas Polski

Autor Wątek: Dobry wieczór  (Przeczytany 965 razy)

Offline mohawk90

Dobry wieczór
« dnia: 29 Stycznia 2020, 19:05:17 czas Polski »
Dobry wieczór,
z tej strony Kamil, jako, że znalazłem u dziadka wyrówniarkę, która pozwolił mi przywłaszczyć stwierdziłem, że zostanę stolarzem.
Jak widać na poniższym zdjęciu kilka razy próbowałem osiągnąć kąt 90 stopni, co nie do końca mi się udawało.

Także na chwilę obecną uzbrojony w pokaźny zestaw narzędzi (6 ścisków, połowa butelki kleju, wyrówniarka z silnikiem z odrzutowca i piła płatnica) zaczynam przygodę na poważnie.
W przyszłym tygodniu mam nadzieję zaopatrzyć się w piłę stołową Ryobi (wybór za sprawą kilku wątków na forum) a w niedalekiej przyszłości, o ile ilość palców będzie się zgadzała ze stanem obecnym, w grubościówkę.

W imieniu babci chciałem podziękować p. Jarkowi za filmiki, dzięki którym zacząłem wynosić sprzęt z dziadka garażu.

Już niedługo pierwsze projekty

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: Dobry wieczór
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Stycznia 2020, 19:36:43 czas Polski »
Witaj  :)

Dobrze ,że wciąga Cię praca w drewnie . Radził bym jednak rozpocząć zabawę od narzędzi  ręcznych .

Nauka zawodu stolarza pod kierunkiem mistrza trwa 3 lata . A praca na  maszynach dopuszczona jest po  2 latach praktyk ,gdzie uczeń  może pomagać (obserwować ) operatorowi obsługującemu maszynę . W 3 roku sam może uczyć się prostych prac maszynowych pod  nadzorem  mistrza .

Nie wiem ile  masz lat , a szkoda by  było zrobić sobie  krzywdę .

Offline mohawk90

« Odpowiedź #2 dnia: 29 Stycznia 2020, 19:46:31 czas Polski »
To było w formie żartu ;) 30 lat na karku, pracuję od 8 na kopalni jako górnik, także nie takie maszyny się obsługiwało. Zabawa w drewnie będzie po godzinach, jako hobby, coś trzeba robić po pracy, ile godzin można udawać Power Rangersa  (dwójka dzieciaków) ;)
Mam pytanie w sprawie wyrówniarki, ale zadam je w odpowiednim dziale (chodzi o ewentualne zabezpieczenia, stara wyrówniarka, 0 zabezpieczeń).
« Ostatnia zmiana: 29 Stycznia 2020, 20:05:38 czas Polski wysłana przez mohawk90 »

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Stycznia 2020, 21:02:32 czas Polski »
Witam na forum w naszym gronie