19 Maja 2026, 21:35:02 czas Polski

Autor Wątek: Rusztowanie pod donice  (Przeczytany 1894 razy)

Offline MarcinW

Rusztowanie pod donice
« dnia: 02 Lipca 2014, 23:05:50 czas Polski »
Dzisiaj z mojej strony krótka i mało skomplikowana realizacja ogrodowa - trzeba zbudować konstrukcję pod truskawki pnące (czy jakkolwiek to się nazywa). W każdym razie przy użyciu materiałów pod ręką mam zrobić konstrukcję schodkową, na której ustawione będą 4 doniczki z roślinkami. Same schodki będą robione, natomiast wsparte będą na gotowych słupkach 7x7 kupionych w markecie
Tak więc dzisiaj było docinanie desek, struganie na grubość (użyłem deskę tarasową ryflowaną, którą przestrugałem na grubościówce do płaskiego.
Następnie po wyrysowaniu kształtu obciąłem końce na ukośnicy pod katem 56stopni, wycięcie schodków wyrzynarką, przygotowanie poprzeczek na schodki i zaokrąglenie wszystkich krawędzi.
Na koniec zaimpregnowałem wszystko penetrinem.
Jak zwykle zapraszam do oglądania zdjęć i komentowania

Offline MarcinW

Odp: Rusztowanie pod donice
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Lipca 2014, 22:45:26 czas Polski »
miało być szybko i mało skomplikowanie....
ale jak mówi stare przysłowie - gdzie człowiek się spieszy, tam.... puszka drewnochronu spada i robi armagedon w warsztacie :(
no ale sama konstrukcja już stoi, najwięcej czasu zajęło oczywiście malowanie i schnięcie kolejnych warstw
wcześniej pisałem parę razy o unikaniu płaskich poziomych powierzchni żeby się woda nie zbierała a sam zrobiłem mega babola - górne powierzchnie krótszych nóg zostały płaskie. nie wiem dlaczego, ale jakoś dopóki całość nie stanęła na miejscu w ogóle nie przyszło mi to do głowy. jakoś będę je ścinał, ale to chyba po sezonie...
całość nie należy do najpiękniejszych konstrukcji, ale dopełniając wątek wypada zamieścić zdjęcie

kozio

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Lipca 2014, 16:10:44 czas Polski »
Zrób mały daszek w krótkich taki jak w długich i bedzie komplet :D
Zamieść z donicami jakieś foto.
pozdro

Offline MarcinW

« Odpowiedź #3 dnia: 10 Lipca 2014, 21:52:22 czas Polski »
no właśnie o takim "daszku" myślałem
donice czekają obecnie na sadzonki, ale jak będą gotowe to wrzucę zdjęcie

Offline Lidka

• Administrator
  • Sr. Member
  • Ocena +4/-1
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Lipca 2014, 23:09:58 czas Polski »
Daszek? Mówicie o ażurowym zadaszeniu jak o\przy pergoli tak? Bo po co daszek na truskawkami?
Ale swoja drogą aż się prosi połączyć te dwie rzeczy i scalić je w umiejętny, wyszukany sposób .
Ja mam projekt donic na truskawki /poziomki w głowie, ale pewnie nie zrobię już w tym roku :(

Offline MarcinW

« Odpowiedź #5 dnia: 10 Lipca 2014, 23:46:35 czas Polski »
Daszek? Mówicie o ażurowym zadaszeniu jak o\przy pergoli tak? Bo po co daszek na truskawkami?
mi chodziło o coś takiego co widać na górze dłuższych słupków, żeby dać na szczyty tych niższych. kawałek takiego słupka umieszczony na ukos, tak by nie było poziomej powierzchni i woda spływała na dół