28 Kwietnia 2026, 16:37:53 czas Polski

Autor Wątek: Jak się za to zabrać?  (Przeczytany 2174 razy)

Offline bartus

Jak się za to zabrać?
« dnia: 05 Kwietnia 2020, 13:19:27 czas Polski »
Wszedłem w posiadanie kilku krzeseł, z minionej epoki, które właściwie były już skazane na utylizację. Chciałbym je spróbować odnowić - w sumie niewiele ryzykuję, a zawsze byłoby to jakieś nowe doświadczenie. Jako że nigdy wcześniej czegoś takiego nie robiłem, to nie bardzo wiem jak się za to zabrać i z czym w ogóle mam do czynienia. Prośba o pomoc:

1. Nie wiem czy trafnie, ale zakładam, że drewno wykończone jest lakierem. Czy faktycznie tak jest (o ile można to określić na podstawie zdjęć)?
2. Jeśli p.1 się potwierdzi to co z tym zrobić? Czy jest to kwestia zeszlifowania starej powierzchni i nałożenia nowego lakieru?
3. Jeśli p. 1 i 2 się potwierdzą, czy możecie polecić jakiś konkretny lakier?

Z góry dzięki za pomoc

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: Jak się za to zabrać?
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Kwietnia 2020, 14:51:21 czas Polski »
Witam.
Wygląda to na lakier.
Najpierw zdemontuj tapicerkę.
Potem usuń lakier. Możesz użyć żelu do rozpuszczania powłok lakierniczych. O ile nie jest to wodny lakier, alw raczej nie jest. Ze środkiem ostrożnie bo żrący mocno.
Potem szlifowanie.  Możesz zabarwić drewno i potem albo olej, albo wosk, lakier lub politura. Pamiętaj o xneutralixowaniu żelu. Pisz jak masz więcej pytań.

Offline bartus

« Odpowiedź #2 dnia: 13 Kwietnia 2020, 11:08:23 czas Polski »
Dzięki za odpowiedź, pytań co nie miara...

1. zneutralizowanie żelu - to znaczy? Przetarcie benzyną / rozpuszczalnikiem?
2. zabarwić drewno - kompletnie nie wiem co to znaczy. Jeśli nie jest potrzebny 100 stronicowy wykład, to będę wdzięczny za 2 słowa komentarze
3. wosk / politura - także z tym nie miałem do czynienia, zakładam, że zostanę przy lakierze
4. żel do usuwania - nie wiem, czy dobrze zrozumiałem - lakier wodny dam radę usunąć bez żelu, każdy inny nie?

Zapewne jeszcze obejrzę / poczytam jakieś materiały dostępne w sieci. Punktem wyjścia było ustalenie, że to faktycznie lakier.

Co do wyboru konkretnego produktu, czy coś z poniższej listy się nada:
Altax - szybkoschnący
Vidaron - bezpodkładowy lub akrylowy'
Luxdecor
Bondex - szybkoschnący do mebli
v33 - do mebli i boazerii
Koompas - Houtlak PU

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Kwietnia 2020, 12:10:40 czas Polski »
Witam. A więc po kolei.
1. Po użyciu tego żelu który z regóły ma odczyn zasadowy trzeba jego działanie zneutralizować środkiem o odczynie przeciwnym czyli kwaśnym o ile żel był zasadowy. Szczegóły powinny być na opakowaniu.  Dlaczego trzeba neutralizować? Po użyciu środka i zmyciu go, niewielkie ilości pozostają w porach drewna. Gdyby pomalować lub polakierować w takim stanie to po jakimś czasie środek będzie reagował z nową powłoką i niszczył ją. Można octu użyć.
2. Do barwienia można użyć bejce. Poczytaj o nich
3. Wosk i olej to najłatwiejsze w użyciu wykończenie. Politura trudna.
4. Na odwrót. Może są środki do usuwania powłok na bazie wody. Poszukaj.

Środków o które pytasz nie znam.

Pozdrawiam.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Kwietnia 2020, 08:30:05 czas Polski »
Zajrzyj tutaj: https://www.noxan.pl/farby/preparaty-do-usuwania-farb-z-drewna-metalu.html
- są tam testy różnych preparatów usuwających różne farby z różnych powierzchni w tym z drewna.

Ja używałem do czyszczenia drewna środka Sintilor i Dragon- pomagają ale jest to bardzo brudna robota. Musisz to robić w gumowych rękawicach, zabezpieczyć oczy, podłogę i ubranie.

Offline bartus

« Odpowiedź #5 dnia: 14 Kwietnia 2020, 17:08:44 czas Polski »
@amigorg Kawał lektury, dzięki.
@Lirorobert

Ad. 3 a lakierowanie gdzie byś uplasował? bliżej olejowania, czy bliżej politury?

Co do środków do lakierowania - wyszukałem sobie produkty typowych, marketowych producentów. Jeśli nic z tego nie stosowałeś, to czy możesz polecić coś alternatywnego, dostępnego dla zwykłego "Kowalskiego" (chodzi np. o to, żeby opakowanie nie wynosiło minimum 25 l) ?

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Kwietnia 2020, 18:46:09 czas Polski »
Pomiędzy.
To nic trudnego.
Ja nie znam środków polskich. Pracuję w Anglii.
Na pewno Amigorg i TomekZ cos podpowiedzą.
Osobiście unikałbym wodnych lakierów. Ale to moje zdanie. Bardzo ważny jest dobry miękki pędzel.

Offline bartus

« Odpowiedź #7 dnia: 14 Kwietnia 2020, 19:56:06 czas Polski »
Osobiście unikałbym wodnych lakierów. Ale to moje zdanie. Bardzo ważny jest dobry miękki pędzel.

Psujesz cały mój światopogląd ;-) to był dla mnie punkt wyjścia, zakładając, że te wodne będą mniej szkodliwe. Ale tak jak napisałem - laik w tej materii ze mnie totalny, więc niejako o to chodziło, żeby poznać sugestie ludzi mądrzejszych w tej dziedzinie.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Kwietnia 2020, 20:48:25 czas Polski »
Moim zdaniem cała ta "ekologia" to zwykła ściema. Użyjesz wodnego i za jakiś czas musisz poprawić. Szlifowanie i pylenie, zanieczyszcza.
Zużyty papier to też jskaś emisja co2.
Ewentualna chemia do usunięcia starej powłoki też .
A jak użyjesz dobrego chemicznego to wytrzyma 3 albo 4 razy dłużej.