01 Czerwca 2026, 01:12:46 czas Polski

Autor Wątek: Jak z tego zbudować mini warsztat ?  (Przeczytany 1705 razy)

Offline JakubS

Jak z tego zbudować mini warsztat ?
« dnia: 22 Maja 2020, 19:18:17 czas Polski »
Witam wszystkich, potrzebuję Waszej porady. Mam garaż z przedłużonym dachem. Dach wspiera się na 3 balach z tyłu i jednej z przodu. Chciałem to jakoś zagospodarować na mini warsztat, najlepiej choć trochę ocieplony. Jedna ściana już jest ocieplona bo jest to ściana garażu :) Problem pojawia się z resztą. Na ziemi - kostka. W okół niej murek na którym obecnie na śrubach do murku przytwierdzonych leżą bale. Jak to połączyć z krokwiami z dachu? murować? konstrukcja drewniana? podwalina? na słupach? a co z podłogą ? jakieś drzwi żeby mi tam w nocy nikt nie przeglądał pozostawionego sprzętu ? Mnóstwo pytań. Zdjęcia poniżej. Może ktoś coś poradzi ? Do tego mam stare okna bez futryny ;( oraz same szyby podwójne, klejone. Da się je jakoś wstawić nawet bez opcji otwierania czy futryna jest konieczna?
« Ostatnia zmiana: 22 Maja 2020, 19:24:37 czas Polski wysłana przez JakubS »

Offline JakubS

Odp: Jak z tego zbudować mini warsztat ?
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Maja 2020, 19:20:59 czas Polski »
ps. Myślałem o konstrukcji drewnianej jak w domu szkieletowym, ocieplonym wełną mineralną.
« Ostatnia zmiana: 22 Maja 2020, 19:25:49 czas Polski wysłana przez JakubS »

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Maja 2020, 23:00:27 czas Polski »
I to jest najlepsze rozwiązanie.
Grunt jest do wysokoscj góry cagieł? Co to za kamyki?
Ps.
Nie odwiedziłeś działu Przedstaw Się.
« Ostatnia zmiana: 22 Maja 2020, 23:02:20 czas Polski wysłana przez Lirorobert »

Offline JakubS

« Odpowiedź #3 dnia: 23 Maja 2020, 14:40:05 czas Polski »
Grunt jest od zewnętrznej strony równo z murkiem. Na murku są obecnie wysypane te białe kamyczki oraz zakotwiczone śruby które trzymają położone na tym murku bale. Od wewnętrznej strony na murek jest położony klinkier. Też mi się podoba najbardziej pomysł z konstrukcją drewnianą tylko pojęcia nie mam jak się zabrać za to bo murek na swej długości bardzo mocno opada i deski jako podwaliny na ten murek tak po prostu nie położę. Może nawiercę parę dziur wadzę pręty i nadleje murek żeby go wypoziomować.  Jeszcze jak to wszystko połączyć z dachem? Takie trochę budowanie od drugiej strony. Dach już jest ściany muszę zrobić. Problem jest z tyłu ( tył jest obecnie obity deskami do 3 bali które trzymają płatew. Nie ma tam murku. Tak się z tym zakręciłem że stoi wszystko 3 dzień a ja patrzę u myślę :)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Maja 2020, 19:43:22 czas Polski »
Pierwszy etap to podniesienie murku. Musi być 20 cm powyżej poziomu ziemii i musi być z cegły inżynieryjnej lub innego materiału wodoszczelnego.  Chodzi o wilgoć. Czy obecny murek ma izolację pionową od strony ziemii?

Offline JakubS

« Odpowiedź #5 dnia: 24 Maja 2020, 20:36:52 czas Polski »
Cześć. Tak zabezpieczyłem go od strony ziemi folią kubełkową a wcześniej jeszcze wymalowałem go dysperbitem. Pomyślałem że ściągnę wszystkie te bale, następnie na murek położę folię przeciwwilgociową taką jakie daje się na beton a pod podwalinę w domku szkieletowym, na to osadzę jednego bala. Bal będzie troszkę wyżej niż poziom gruntu. Jak będę miał bal ( który będzie właściwie podwaliną ) nieco wyżej od gruntu to chyba nie muszę nadlewać na 20 cm jeśli i tak zabezpieczę to folią? Potem robiąc elewację zewnętrzną z desek mogę zrobić cokół z płytek na samym dole co uchroni go przed zamakaniem. Co prawda bal będzie opadał na swojej długości ale pomyślałem że przecież stawiając pionowe deski na konstrukcje ścian mogę porobić odpowiednie gniazda aby deski stały idealnie w pionie.