24 Kwietnia 2026, 07:39:17 czas Polski

Autor Wątek: Wysokość nóżek - kuchnia  (Przeczytany 1265 razy)

Offline Azorm

Wysokość nóżek - kuchnia
« dnia: 27 Czerwca 2020, 00:07:09 czas Polski »
Cześć.Kuchnia ma być z blatem na wysokości 900mm (blat gruby na 40 mm). Byłoby dobrze zrobić wyższe korpusy, bo kuchnia nie jest duża. No i tu pytanie: co lepsze, niższe nóżki, np. 6-8cm (nie ma zmywarki w zabudowie, więc mogłyby być niższe) czy standardowo 10cm i mniej miejsca w szafkach? Robi się w ogóle nóżki 6cm, lub niższe, w meblach kuchennych?
« Ostatnia zmiana: 27 Czerwca 2020, 00:08:45 czas Polski wysłana przez Azorm »

Offline zarekl

Odp: Wysokość nóżek - kuchnia
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Czerwca 2020, 06:16:21 czas Polski »
Jak robisz sam to nie ma ograniczeń, aby tylko ergonomie zachować. Jak robiłem regał do pokoju to cokół dałem na 7cm. Nóżki regulowane znalazłem aby pasowały. Wiadomo, są pewne standardy i firmy się ich trzymają, ponieważ mają zrobic szybko (wszystko od sztancy najlepiej), skasować i następny klient. A jak chcesz coś niestandardowo to ceny zaporowe, żeby albo ci się odechciało albo im się opłaciło z nawiązką jak się zdecydujesz zabulić.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Czerwca 2020, 07:01:19 czas Polski »
Pamiętaj że przy otwieraniu drzwiczek ich spód musi przechodzić nad stopą. To jedyne ograniczenie.

Offline Azorm

« Odpowiedź #3 dnia: 27 Czerwca 2020, 08:17:32 czas Polski »
Sam robię, stąd pytanie. Zastawiałem się też, czy wizualnie taki niski, to będzie ok. Nie widziałem chyba kuchni z takimi niskimi cokołami...

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Czerwca 2020, 01:24:38 czas Polski »
Ikea robi.
Chyba 80 mm.
Osobiście wolę wyższe.