12 Maja 2026, 16:04:46 czas Polski

Autor Wątek: Strugarka a grubościówka?  (Przeczytany 22487 razy)

Offline karski

Odp: Strugarka a grubościówka?
« Odpowiedź #15 dnia: 28 Grudnia 2015, 18:05:59 czas Polski »
Dzięki wszystkim za odpowiedzi, trochę przejaśniliście mi temat. Zwłaszcza @gołąb !
Czyli reasumując - wyrówniarka to to samo co mój strug, czyli maszyna z blatem i wałkiem (ostrzem) na dole, gdzie materiał przesuwam i dociskam ręką.
Grubościówka to to samo ale z zabudową i wałkiem u góry i ta służy do zmniejszania grubości materiału, po tym jak ten zostanie wyrównany na wyrówniarce.
Poprawcie mnie jeśli się mylę. A jeśli nie to zastanawiam się w takim razie co za różnica? Czy wyrówniarka z dorobioną zabudową i dociskiem sprężynowym od góry nie działała by tak samo? Przecież grubościówka też nie zbiera niepotrzebnego materiału za jednym razem tylko po trochu.
Niby rozumiem różnice w działaniu obydwu maszyn, ale jakoś cały czas siedzi mi w głowie myśl że i jedna i druga to nic innego jak blat na materiał i ostrze, które go obrabia z jednej strony.

@Lirorobert ten DeWalt to DW733?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #16 dnia: 28 Grudnia 2015, 18:11:48 czas Polski »
Poprawcie mnie jeśli się mylę. A jeśli nie to zastanawiam się w takim razie co za różnica? Czy wyrówniarka z dorobioną zabudową i dociskiem sprężynowym od góry nie działała by tak samo?

A gdzie  masz ruchomy blat przy wyrówniarce ? Który jest przy grubościówce .

Wyrówniarki też mają  z góry  docisk i posuw ( nie każde )

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #17 dnia: 28 Grudnia 2015, 19:04:46 czas Polski »
Dokładnie tak. DW733

Po co wyrówniarka?
Materiał z reguły po wysuszeniu nie jest równy i prosty.
Ma pofałdowania i często jest wygięty w łudkę.
aby mieć prostą deskę musisz najpierw doprowadzić jedną płaszcyznę do stanu idealnie prostego i gładkiego. do tego służy wyrówniarka.
Jeśli materiału nie wrównasz najpierw na wyrówniarce i włożysz od razu do grubościówki to tylko wygładzisz powierzchnię ale jeśli materiał będzie krzywy (na długości), to taki sam pozostanie.
Mam nadzieję że zrozumiałę co chciałem napisać

kozio

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 28 Grudnia 2015, 19:35:13 czas Polski »
A czym z grubsza różni się dewalt od makity?
Cena podobna

Offline Henry

« Odpowiedź #19 dnia: 28 Grudnia 2015, 19:55:54 czas Polski »
A jeśli nie to zastanawiam się w takim razie co za różnica?

Różnica jest w powierzchni referencyjnej - przy strugarce jest nią powierzchnia strugana (dlatego tak ważne jest ustawienie obu blatów) a w grubościówce jest nią powierzchnia przeciwna do struganej. Więc jak chcesz mieć równą stronę A to używasz strugarki, a jak chcesz mieć równą stronę B (i równoległą do A) to musisz użyć grubościówki.

Offline robson

« Odpowiedź #20 dnia: 28 Grudnia 2015, 20:10:55 czas Polski »
Dodam od siebie czy to wyrówniarka czy grubościówka to są maszyny z grupy strugarek i mają taką nazwę .

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #21 dnia: 28 Grudnia 2015, 20:59:52 czas Polski »
A czym z grubsza różni się dewalt od makity
W moim przypadku tym że zawze miałem Dewalt-a i nie pracowałem na makicie. I nie zamierzam zmieniać, bo jestem tak zadowolony że niedawno kupiłem sobie drugą.

Offline karski

« Odpowiedź #22 dnia: 29 Grudnia 2015, 22:35:12 czas Polski »
Dziękuję wszystkim za klarowne i rzeczowe wypowiedzi, które myślę wyczerpały temat :) Rozumiem teraz jak to działa, ale najlepiej i tak by było zdobyć tę wiedzę w praktyce.

@Lirorobert, drugą? Mnie nawet na jedną nie stać ;) Wydatek rzędu 2-3 tysięcy. Ale wiem, że gdybym kupował to też DeWalta. Mam kilka elektronarzędzi tej marki i jestem bardzo zadowolony.