20 Maja 2026, 22:21:43 czas Polski

Autor Wątek: ... gdy brak frezow do drzwiczek kuchennych  (Przeczytany 2507 razy)

Offline prezzemolo

... gdy brak frezow do drzwiczek kuchennych
« dnia: 18 Lipca 2014, 23:54:20 czas Polski »
Hey. Ostatnio znalazlem na telefonie "stare" zdjecie (2-3 miesiace temu) jak jeszcze nie posiadalem zadnego zestawu do wykonania drzwiczek kuchennych z drewnianym filunkiem(jesli tak to sie nazywa, jesli nie, to prosze o poprawki :)) wpuszczanym w rame.  Wszystko wykonane na pilarce i na frezarce dolnowrzecionowej z podstawowymi frezami za 5 €  8)  Wiadomo ze trzeba zrobic klejonke na plycine a laczenia ramy tez mozna na pilarce, ja uzylem klockow domino ale nie to chcem Wam pokazac. Chcem pokazac  frezowanie plyciny za pomoca tarczy pilarki ! czyli to co na czerwono na pierwszej fotce :o a wiec:
-opuszczamy tarcze na sam dol.
-usuwamy przykladnice i cala reszcze z blatu pilarki.
-montujemy za pomoca sciskow nowa przykladnice (koniecznie z drewna  ;D - prosta gruba solidna listwa )ktora przechodzi nad tarcza tak jak na obrazku nr 2. (ja zamontowalem pod katem 45 stopni - to chyba bezpieczniejsze i latwiejsze we "frezowaniu")
-sprawdzamy czy sciski dobrze trzymaja
-dla pewnosci sprawdzamy jeszcze 8 razy  ;D
-wlaczamy pilarke
-podnosimy tarcze tak zeby zbierala ok 10mm za jednym przejazdem i mozna "frezowac" z lewej na prawo albo z prawej na lewo. jak komu wygodniej :D

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: ... gdy brak frezow do drzwiczek kuchennych
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Lipca 2014, 07:19:15 czas Polski »
-podnosimy tarcze tak zeby zbierala ok 10mm za jednym przejazdem i mozna "frezowac

Stary sprawdzony  sposób  - te 10 mm trochę   dużo   na widiową    tarczę  , agresywniej idzie  tarczą  o zębach rozwieranych  .
Za przedstawienie sposobu ułatwiającego pracę stolarza  " + "

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Lipca 2014, 08:43:45 czas Polski »
Płycin nie tak nie robiłem, ale robiłem tak  wgłębienia przesuwając materiał wzdłuż drewnianej przykładnicy po skosie z zabiorem na raz 2-3 mm. W zależności od kąta skosu otrzymuje się wgłębienia o różnym przekroju. Fajnie wychodzą np pojemniki na ołówki, kredki do rzęs.

Offline robson

« Odpowiedź #3 dnia: 19 Lipca 2014, 09:38:06 czas Polski »
Hey. Ostatnio znalazlem na telefonie "stare" zdjecie (2-3 miesiace temu) jak jeszcze nie posiadalem zadnego zestawu do wykonania drzwiczek kuchennych z drewnianym filunkiem(jesli tak to sie nazywa, jesli nie, to prosze o poprawki :))

moim zdaniem to filong

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Lipca 2014, 09:57:36 czas Polski »
robson  - dokładnie.

Offline pawel3250

« Odpowiedź #5 dnia: 03 Sierpnia 2014, 17:46:34 czas Polski »
witam :) jestem tu nowy. Mam pytanie.. czy po jakimś czasie ten filong w drzwiczkach nie zeschnął się i czy się nie skurczył?