Z meblami nigdy nie miałem do czynienia ale z drewnem trochę tak - wykończyłem sam ponad stumetrową piwnicę w moim domu zaczynając od czterech ścian betonowych fundamentu a kończąc na salonie, łazience, pralni i dwóch sypialniach. Dom był lekkiej konstrukcji drewnianej typu kanadyjskiego więc ściany działowe i zewnętrzne wzdłuż ścian fundamentowych zrobiłem z drewna pokrytych karton gipsem. Zrobiłem sam instalacje elektryczne, wodno kanalizacyjne oraz kanały klimatyzacyjne które podpiąłem do klimatyzacji na górze. Ponadto położyłem wszędzie podłogi drewniane. Nigdy wcześniej tego nie robiłem a rezultat nie odbiegał od profesjonalnego wykonania, a jeśli mogę być nieskromny być może go przewyższał. Jestem dokładny ale niestety bardzo wolny i cały proces zajął mi ponad rok.
Uważam, że „wszystko jest dla ludzi”, uwielbiam zapach drewna i jego fakturę więc postanowiłem porwać się na stolarkę. Być może jestem zbyt wielkim optymistą ale jest tylko jedna droga aby się przekonać.
Chciałbym zrobić meble kuchenne, zabudowy drewniane oraz wolnostojące meble, krzesła i stoły. Podobają mi się meble z połowy ubiegłego wieku i Art Deco, chociaż te ostatnie, przynajmniej na tym etapie są dla mnie zbyt trudne do wykonania. Meble które są łatwo dostępne na rynku to meble z płyt wiórowych a z drewna i na zamówienie mogą być bardzo drogie. Ponadto kupowanie nie daje tyle radości i satysfakcji co własnoręczne wykonanie.
Mam do Was pytanie z prośbą o podpowiedź - oprócz maszyn o których wcześniej wspomniałem mam jeszcze typową amerykańską pilarkę stołową. Jest bardzo solidna z żeliwnym blatem (załączam zdjęcie). Pomimo, że kupiłem ją nową wiele lat temu, niewiele ją używałem. Najpierw myślałem, że ją sprzedam ale nie wiem czy nie warto kupić do niej tarczę typu Dado i używać ją wyłącznie do rowków. Problemem jest miejsce, bo mój warsztat jest niewielki i na dwie pilarki miejsce nie ma. Jedynym plusem jest to że ma zestaw jezdny więc mogę ją usuwać kiedy nie będzie potrzebna.
W B3 mogę założyć frez do rowkowania do szerokości 19.5mm, jest jednak astronomicznie drogi a Dado na ten typ mocowania chyba jest niedostępne. Z innej strony rowki można zrobić zwykłą tarczą albo frezarką więc nie wiem co powinienem zrobić z tą pilarką?