11 Czerwca 2026, 18:12:30 czas Polski

Autor Wątek: Zdrowia i przyjemności przy pracy w drewnie w Nowym Roku!  (Przeczytany 1686 razy)

Offline mariusz_m1

Zdrowia i przyjemności przy pracy w drewnie w Nowym Roku!
« dnia: 01 Stycznia 2021, 19:04:30 czas Polski »
Na wstępie chcę wszystkich gorąco pozdrowić i zgodnie z regułami szybko się przedstawić. Jestem już od dawna zafascynowany drewnem, pracą w drewnie i wyrobami z drewna i pomimo, że wiele potrafię zrobić w ogólnie pojętym domu, nigdy na serio czy nawet półserio nie zajmowałem się stolarstwem.

Od wiosny zaczynam budowę nowego domu a ponieważ nie jestem zachwycony ogólnie dostępnymi meblami czy wyrobami z drewna a to co mi się podoba ma astronomiczne ceny, postanowiłem więc, że najlepszym momentem na rozpoczęcie przygody z drewnem jest właśnie teraz. Chce zrobić większość sam. W związku z tym w zeszłym roku zakupiłem dosłownie cały arsenał maszyn stolarskich i elektronarzędzi stosowanych w pracach z drewnem, wyposażając tym samym mały (gabarytowo) warsztat. Jak widać aspiracje mam ogromne, nie wiem tylko czy i jak sprawdzą się moje umiejętności więc dopiero czas pokaże - mam tylko nadzieję, że nie będzie to jedno wielkie fiasko :-)

Z całą pewnością będę miał wiele pytań które będę kierował do Was wszystkich za co już z góry przepraszam, obiecuje jednak, że będę starał się z nimi ograniczać do tych które uznam za najważniejsze.

Jeszcze raz Najserdeczniejsze Życzenia Noworoczne!

Pozdrawiam,

Mariusz

Offline mario78

Odp: Zdrowia i przyjemności przy pracy w drewnie w Nowym Roku!
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Stycznia 2021, 20:20:00 czas Polski »
Witam. Cały arsenał maszyn stolarskich,co takiego juz masz? Zdaje się ze idziesz w firmę Festool ;) Czyli zaczyna sie grubo :)
« Ostatnia zmiana: 01 Stycznia 2021, 20:22:06 czas Polski wysłana przez mario78 »

Offline mariusz_m1

« Odpowiedź #2 dnia: 01 Stycznia 2021, 22:28:34 czas Polski »
Witam,

Nie jestem pewien czy nawet powinienem wspominać co mam, bo byłoby to bardzo kosztowne i niesamowity wstyd gdyby się okazało, że stolarstwo to nie moje „powołanie”. Jedno jest pewne, jeśli nie będę sobie radził, nie będzie to wina sprzętu a tylko i wyłącznie moja.

Uważam, przynajmniej mam nadzieje, że maszyny które kupiłem są zdolne zrobić wszystko z dużą precyzją, zakładając że „operator” wie co robi i ma odpowiednie umiejętności, co w moim wypadku nie jest jeszcze wiadome. Chęci mam ogromne.... :-)

Po tej krótkiej dygresji i wcześniejszej, w miarę przemyślanej decyzji mam maszyny Feldera z linii Hammer do których wchodzą pilarko frezarka B3 Winner Comfort z możliwością widlicowania chyba do 19.5 mm wraz z podcinakiem i wymiennym wrzecionem do frezów trzpieniowych. Dokupiłem również posuw S308.
Mam również wyrówniarko grubościówkę A3-41, pilarkę taśmową N4400, szlifierkę krawędziową HS 950,  odciąg AF16 oraz wiertarkę kolumnową Nova Voyager. Z tych „grubych” maszyn to tyle.

Offline mario78

« Odpowiedź #3 dnia: 01 Stycznia 2021, 22:42:17 czas Polski »
Więc masz więcej niż ja zgromdziłem przez kilk dobrych lat ;) Trochę wprawy,wyobraźni  i można robić bardzo fajne meble :) i nie tylko :)

Offline mario78

« Odpowiedź #4 dnia: 02 Stycznia 2021, 10:32:18 czas Polski »
Aż  trudno uwierzyć że kupiłeś to wszystko bez wcześniejszej prcy z drewnem,meblami ;) Jakiego typu meble chcesz robić,czego nie zrobi ktoś inny?

Offline mariusz_m1

« Odpowiedź #5 dnia: 02 Stycznia 2021, 15:41:34 czas Polski »
Z meblami nigdy nie miałem do czynienia ale z drewnem trochę tak - wykończyłem sam ponad stumetrową piwnicę w moim domu zaczynając od czterech ścian betonowych fundamentu a kończąc na salonie, łazience, pralni i dwóch sypialniach. Dom był lekkiej konstrukcji drewnianej typu kanadyjskiego więc ściany działowe i zewnętrzne wzdłuż ścian fundamentowych zrobiłem z drewna pokrytych karton gipsem. Zrobiłem sam instalacje elektryczne, wodno kanalizacyjne oraz kanały klimatyzacyjne które podpiąłem do klimatyzacji na górze. Ponadto położyłem wszędzie podłogi drewniane. Nigdy wcześniej tego nie robiłem a rezultat nie odbiegał od profesjonalnego wykonania, a jeśli mogę być nieskromny być może go przewyższał. Jestem dokładny ale niestety bardzo wolny i cały proces zajął mi ponad rok.

Uważam, że „wszystko jest dla ludzi”, uwielbiam zapach drewna i jego fakturę więc postanowiłem porwać się na stolarkę. Być może jestem zbyt wielkim optymistą ale jest tylko jedna droga aby się przekonać.

Chciałbym zrobić meble kuchenne, zabudowy drewniane oraz wolnostojące meble, krzesła i stoły. Podobają mi się meble z połowy ubiegłego wieku i Art Deco, chociaż te ostatnie, przynajmniej na tym etapie są dla mnie zbyt trudne do wykonania. Meble które są łatwo dostępne na rynku to meble z płyt wiórowych a z drewna i na zamówienie mogą być bardzo drogie. Ponadto kupowanie nie daje tyle radości i satysfakcji co własnoręczne wykonanie.

Mam do Was pytanie z prośbą o podpowiedź - oprócz maszyn o których wcześniej wspomniałem mam jeszcze typową amerykańską pilarkę stołową. Jest bardzo solidna z żeliwnym blatem (załączam zdjęcie). Pomimo, że kupiłem ją nową wiele lat temu, niewiele ją używałem. Najpierw myślałem, że ją sprzedam ale nie wiem czy nie warto kupić do niej tarczę typu Dado i używać ją wyłącznie do rowków. Problemem jest miejsce, bo mój warsztat jest niewielki i na dwie pilarki miejsce nie ma. Jedynym plusem jest to że ma zestaw jezdny więc mogę ją usuwać kiedy nie będzie potrzebna.
W B3 mogę założyć frez do rowkowania do szerokości 19.5mm, jest jednak astronomicznie drogi a Dado na ten typ mocowania chyba jest niedostępne. Z innej strony rowki można zrobić zwykłą tarczą albo frezarką więc nie wiem co powinienem zrobić z tą pilarką?

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Stycznia 2021, 20:39:16 czas Polski »
Witam na forum w naszym gronie.
Mi też zajęło kikla lat ciężkiej pracy aby zgromadzić sprzęt, choć z braku miejsca na warszrat sprzęt mój jest mobilny i mniejszy. Jednak to nie maszyny robią meble. To tylko narzędzia. Powodzenia.

Offline tayjkt

« Odpowiedź #7 dnia: 11 Stycznia 2021, 11:37:05 czas Polski »
Witamy na forum, jestem pod wrażeniem ilości sprzętu zakupionego w tak krótkim czasie :) czekam teraz na zdjęcia z przyszłych prac