04 Maja 2026, 18:58:31 czas Polski

Autor Wątek: małe pęknięcia blatu  (Przeczytany 3366 razy)

Offline siara_nh

małe pęknięcia blatu
« dnia: 03 Stycznia 2021, 09:46:00 czas Polski »
Witam
panowie robię właśnie mój pierwszy projekt , kupiłem stary stół dębowy i go przerabiam, po wyszlifowaniu pokazały mi się minimalne pęknięcia , jak na zdjęciach - czy coś powinienem z tym zrobić (jakaś szpachla?) czy tak zostawić

Offline tayjkt

Odp: małe pęknięcia blatu
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Stycznia 2021, 09:50:34 czas Polski »
Jak Ci nie przeszkadza, to możesz sobie zostawić. Przy szlifowaniu trzeba było zebrać ten pył wymieszać z klejem i wcisnąć w szczeliny wtedy byś miał taką szpachlę. Pytanie jeszcze co będziesz jeszcze z tym robić.

Offline siara_nh

« Odpowiedź #2 dnia: 13 Stycznia 2021, 09:53:11 czas Polski »
W sumie będę jeszcze raz szlifował , chce zaolejowac

Offline zarekl

« Odpowiedź #3 dnia: 13 Stycznia 2021, 11:18:31 czas Polski »
Jak chcesz olejować to uważaj z klejem. Jak pory nim zatkasz to może być widać po olejowaniu, że jest inaczej niż w miejscach gdzie kleju nie będzie.

Offline siara_nh

« Odpowiedź #4 dnia: 13 Stycznia 2021, 11:20:55 czas Polski »
To moze jakiś impregnat inny na początek (to mój pierwszy projekt i nie chce nic zwalić )

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Stycznia 2021, 19:35:10 czas Polski »
Kup kapon lub specjalny plyn do mieszania z pyłem z drewna. Tak się robi szpachlę.
Zamiast jednak szlifować, zbierać pył i szpachlować, załóż na szlifierkę papier 120, polej odrobinę samego płynu lub kaponu na szparę i na mokro zaszlifuj.
W ten sposób drewno i szpachla będą jadnakowo się barwić.

Offline siara_nh

« Odpowiedź #6 dnia: 14 Stycznia 2021, 07:57:44 czas Polski »
Dzięki nie wiedziałem nic o tym sposobie :) czyli zalać i od razu szlifować czy odczekać jakąś chwile ?możecie mi jeszcze doradzić czym ten blat zabezpieczyć
« Ostatnia zmiana: 14 Stycznia 2021, 08:00:44 czas Polski wysłana przez siara_nh »

Offline tayjkt

« Odpowiedź #7 dnia: 14 Stycznia 2021, 09:23:21 czas Polski »
Kup kapon lub specjalny plyn do mieszania z pyłem z drewna. Tak się robi szpachlę.
Ciekawy pomysł, a jak później z malowaniem jak użyje się kaponu? Raz pomalowałem deskę kaponem to później bejcą już koloru się nie dało zmienić.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Stycznia 2021, 12:15:50 czas Polski »
Szpachla lub kapon musi być przeszlifowany. Wtedy przyjmie kolor lub zabarwi sięjak podłoga. Im szersza szpara tym bardziej będzie widoczne wypełnienie. Kaponu używa się do zabezpieczenia drewna przed działaniem swiatła UV. Pomaga też jeśli chcemy aby drewno zachowało jaśniejszy kolor po lakierowaniu.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Stycznia 2021, 12:20:10 czas Polski »
czyli zalać i od razu szlifować czy odczekać jakąś chwile ?możecie mi jeszcze doradzić czym ten blat zabezpieczyć

Polać i od razu szlifować. Tylko nie za dużo polewaj. Pidczas szlifowania pył sie wymiesza z kaponem, zapwłnie szparki i od razu wyschnie. Ten sposób jest dobry do małych i średnich ubytków.