04 Maja 2026, 22:30:44 czas Polski

Autor Wątek: urzadzenie warsztatu  (Przeczytany 1527 razy)

arecki1338

• Gość
urzadzenie warsztatu
« dnia: 10 Lutego 2015, 12:34:23 czas Polski »
W zasadzie nie wiem w ktorym dziale moglbym to umiescic, wiec w razie co dajcie znac i przeniase sie do odpowiedniej czesci forum. Wybudowalem garaz wraz z pomieszczeniem gospodrczym, gdzie planuje warsztat.To nie bedzie jakis wielki warsztat, bo miejsca malo, a druga sprawa, ze to bedzie tylko dla mnie,jakies tam dlubanie. Moglibyscie mi pomoc w zorganizowaniu tego warsztatu? miejsce na niego przeznaczone wyglada tak jak w zalaczniku. Dzieki za wszelkie sugestie.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: urzadzenie warsztatu
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Lutego 2015, 12:47:45 czas Polski »
Przejrzyj wyposażenie mojego warsztato-garażu składające się głównie w mebli i maszyn mobilnych. Może coś wykorzystasz. http://forum.domidrewno.pl/media/?sa=album;in=16;nw;start=0
Pod oknem może być strugnica, obok ukośnica, szlifierka tarczowa, wiertarka kolumnowa. Jak najwięcej szafek, regałów. Pomyśl o odciągu wiórów. Na środku zmieścisz łączone stanowisko pilarki i frezarki pod stolikiem. Po prawej stronie grubościówko-wyrówniarka, piła taśmowa.
Na ścianach tablice bądź szafki na narzędzia ręczne, liniały.

arecki1338

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Lutego 2015, 13:14:12 czas Polski »
Amigorg, Dzieki za wszystkie podpowiedzi, Powiem Ci, ze jestem pod wrazeniem twojego warsztatu. Ja tak naprawde dopiero zaczynam "zbieranie" tzw parku maszynowego:)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Lutego 2015, 16:28:30 czas Polski »
W ustawieniu maszyn bierze się pod uwagę proces poszczególnych operacji na nich wykonywanych .
Tak że brane są pod uwagę    warsztatowe  drzwi jak i okna i takie ustawienie by materiał obrabiany nie  haczył o urządzenia i inne obrabiarki .
Zawsze bierzemy pod uwagę obróbkę długich jak i dużych powierzchniowo elementów , pomimo że teraz aktualnie  robimy wykałaczki  , co nie znaczy , że w przyszłości nie będa to schody , czy wozy drabiniaste  :)
Dlaczego   okno/  drzwi ? bo można  otworzyć  je  na jedną  chwilę  i  na postawionej blisko nich pilarce , przeciąć  wzdłuż dechę długą  aż od jednego sąsiada , a oknem wyjechać  z nią do  drugiego .
I tak należy pomyśleć nad następnymi  maszynami , uwzględniając ich  wysokości blatów  roboczych ( najlepiej  jedna )  zostawienia okienek pustych w szafkach i regałach gdzie można wjechać końcem obrabianego  długiego elementu .

Naturalnie ułatwieniem będzie  posadowienie obrabiarek  na kołach.

arecki1338

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Lutego 2015, 19:09:54 czas Polski »
tomekz, masz racje z tym wykorzystaniem drzwi i okien, wezme to pod uwage, niegdy nie wiadomo kiedy moze sie przydac.