04 Maja 2026, 22:35:22 czas Polski

Autor Wątek: Renowacja starych mebli  (Przeczytany 12559 razy)

Offline krzyś48

Odp: Renowacja starych mebli
« Odpowiedź #60 dnia: 02 Kwietnia 2015, 10:43:55 czas Polski »
Ja się już dawno przestałem dziwić  :P  a swoją kondycją i zapałem kolega zostawił mnie(nas) ohoho albo jeszcze dale :'(
 :)  1000 + to za mało ;)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #61 dnia: 02 Kwietnia 2015, 22:16:00 czas Polski »
Witam
Dzisiaj dalej praca wśród aromatów różnych preparatów:
- zmieszałem kit o kolorze "ciemny dąb" z kitem "mahoń" i zapełniałem wykruszenia starego drewna przy frontach szuflad - na zdjęciach widać otwory po drewnojadach i wykruszenia złącza,
- po wyschnięciu kitu wyszlifowałem złącza i pomalowałem starą część bejcą ( podobają mi się tak wyraźnie zaznaczone wczepy).
- w międzyczasie, jak sechł kit  zregenerowałem zamki szuflad. Na zdjęciu widać w jaki sposób: najpierw zamki zanurzyłem w odrdzewiaczu, potem płukanie wodą, następnie benzyną ekstrakcyjną, przedmuchałem wnętrza sprężonym powietrzem a na koniec założyłem szczotkę drucianą do wiertarki kolumnowej i oczyściłem z rdzy i osadu.
Dla przypomnienia - do tej czynności obowiązkowo trzeba założyć osłonę na całą twarz i rękawice!
- wcześniej dokupiłem kluczyki, lekko prysnąłem do wnętrza WD 40 i wszystko chodzi.
- pistoletem pneumatycznym pomalowałem blat dwuskładnikowym lakierem bezbarwnym do blatów firmy Milesi -  wyszło "cudnie" :)

Teraz kolej na woskowanie boków komody i frontów szuflad, montaż zamków.

Na ostatnim zdjęciu pokazuję środki biobójcze, impregnat, preparaty woskowe, kleje, bejce i lakiery jakich używam do renowacji tej komody - wychodzi ponad 500 zł, do tego drewno jesionowe i sosna + moja praca. Tania taka renowacja nie jest.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #62 dnia: 04 Kwietnia 2015, 00:29:02 czas Polski »
Witam
Zaczynam rozumieć fascynację niektórych ludzi starymi meblami - mają jakieś "cóś", pachną, błyszczą są miłe i ciepłe w dotyku i jeszcze ta historia... mają ponad sto lat.
Dzisiaj w dalszym ciągu ćwiczyłem starodawne techniki:
- naprawa pęknięć i uszkodzeń forniru. W użyciu laska ciemnego wosku, lutownica, drewniany skrobak i lniana ściereczka do wygładzania zalanych woskiem pęknięć,
- nanoszenie wosku na powierzchnię poprzez rozprowadzenie go wzdłuż słojów wełną stalową  "0000" ( ręka zabezpieczona rękawicą jednorazówką, taką jakie są przy dystrybutorach  na stacjach i benzynowych - dostałem dwie paczki),
- po wyschnięciu ( ok. 2 godzin) polerowanie szczotką z dość twardym włosem wzdłuż słojów.

"Uczeni" piszą, że trzeba jeszcze raz powtórzyć woskowanie i można będzie zamontować zamki i uchwyty - czyżby to był już koniec?

Offline cyrulik

« Odpowiedź #63 dnia: 04 Kwietnia 2015, 02:13:34 czas Polski »
Świetna sprawa!
Pozdrawiam - Michał

Offline sebacmielow

« Odpowiedź #64 dnia: 04 Kwietnia 2015, 11:15:26 czas Polski »
Piękna robota, a te wczepy wyglądają rewelacyjnie. Napracowałeś się ale jak widać warto było. Brawo! (jak zawsze) mistrzowska robota.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #65 dnia: 06 Kwietnia 2015, 16:56:20 czas Polski »
Witam
Przedstawiam niżej gotowy wg mnie mebel po renowacji.

Niżej zdjęcie całej "chemii" jakiej używałem.
Jednocześnie w odpowiedzi na pytanie e-mailem :
- środek owadobóczy to XIREIN, zużyłem go ok 1,5 l -  nakładany pędzlem, aplikowany strzykawką i " kroplówką" ( na zdjęciu). Polewałem nim też bezpośrednio niektóre elementy. Wszystkie nowe elementy również były nim pokryte.
Całość za wyjątkiem zewnętrznych powierzchni woskowanych pokryta była PENETRINEM, który równiez zawiera składnik biobóczy.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: 06 Kwietnia 2015, 18:36:34 czas Polski »
Szacunek przez duże SZ.
Pozdrawiam

Offline wstefan

« Odpowiedź #67 dnia: 06 Kwietnia 2015, 18:51:59 czas Polski »
robota piękna - tylko podziwiać