18 Kwietnia 2026, 16:59:40 czas Polski

Autor Wątek: Sciany w domu  (Przeczytany 8515 razy)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: Sciany w domu
« Odpowiedź #30 dnia: 08 Maja 2016, 09:56:45 czas Polski »
Papierologia zaczęta, ale nie budowalem wczesniej.
Porady mile widziane aby uniknąć przedluzania się procedury.
Dzialka kupiona kolka.tygodni temu i.gmina czeka na jakieś dokumenty.
Notarisz wszystko przesłał gdzie trzeba.
Tak przy okazji to mam notariusze pieewsza klasa. Godny polecenia.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 08 Maja 2016, 10:48:25 czas Polski »
Robert zwróć uwagę na 2 rzeczy.
Przypilnuj żeby te stalowe słupy nie były mostkiem termicznym.
Stal i beton to największe koszty jednostkowe przy budowie. Zrób sobie wycenę i ich przy projektowaniu żebyś miał szansę zmienić jak wyjdzie kosmiczna cena.

Offline arturs

« Odpowiedź #32 dnia: 08 Maja 2016, 10:58:18 czas Polski »
Wywołany do tablicy przez Roberta, melduję że drugi sezon grzania samo CO) czystym prądem w postaci kabli aktualnie kosztował mnie 1775 zł.. dla przypomnienia akumulacja w postaci płyty fundamentowej, ściany z silki 24cm, parterówka z poddaszem nieużytkowym (aktualnie mam tam warsztat :) )..
jakbyś przejeżdżał na północ w stronę Kielc to zapraszam :) - 5minut od węzła Chęciny..
jak ktoś zainteresowany to podam link do forum muratora gdzie opisuję budowę..
aa.. Robercie - jak przy podłogówce u kogoś czułeś źe podłoga jest ciepła (z wyjątkiem łazienki) znaczy to tylko tyle że instalacja jest źle wyregulowana albo piec przewymiarowany itp. u mnie podłoga jest neutralna, można chodzić na boso i nie jest w stopy ani zimno, ani ciepło, po prostu nie zwracasz na to uwagi i tyle..

Offline pgrzegorz

« Odpowiedź #33 dnia: 09 Maja 2016, 15:24:08 czas Polski »
Porady mile widziane aby uniknąć przedluzania się procedury.
Dzialka kupiona kolka.tygodni temu i.gmina czeka na jakieś dokumenty.

Zwróć uwagę czy masz warunki zabudowy i czy w nich jest wszystko zawarte tzn. czy masz szambo i oczyszczalnię - boto musi być uwzględnione jak byś chciał robić oczyszczalnię, czy masz warunki na budynek gospodarczy lub garaż - bo do tego też jest potrzebne w przyszłości, oraz altana też musi być w warunkach zabudowy. A najlepiej wystąpić o wszystko co możliwe żeby na przyszłość już było. Chyba że działka znajduje sie na terenie na którym jest obowiązujący plan zagospodarowania przestrzennego to wtedy tam wszystko powinno być zawarte.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 09 Maja 2016, 15:45:37 czas Polski »
To następny temat to wystąpienie o warunki podłączenia do mediów do każdego media ktory chcesz mieć. Od tego się zaczyna, nawet jeśli media sa po drugiej stronie płota to muszą Ci napisać że tam sie masz podłaczyć. Chyba że działka jest już w pełni uzbrojona.

Offline skoop

« Odpowiedź #35 dnia: 27 Września 2016, 19:33:09 czas Polski »
Krzysiek, dziękujemy za świetny post. Możesz napisać czy moje połączenie, tj. bloczki betonowe Termalica + beton komórkowy to był sensowny wybór? Teraz to i tak już zbudowałem, ale widać, że znasz się na rzeczy i masz wiedzę by komentować cudze wybory. :) Z innych źródeł wiem, że wybrałem najlepszą kombinację dla ciepłego domu. :)

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 27 Września 2016, 20:25:21 czas Polski »
Cieszę się, że się podobało :)
Niestety nie jestem w stanie CI odpowiedzieć bo nie sprawdzałem tej technologii (moje doświadczenie to suma doświadczeń znajomych + moje jako inwestora + wiedzy fizycznej, która przy budowie domu bardzo się przydała). Chyba się udało bo w domu mam teraz (7 stopni na zewnątrz) 24.5 stopnia bez włączania pieca.

Co do termaliki, jeśli jesteś zadowolony to znaczy, że była ok :)
Jedna rzecz która moim zdaniem w naszych warunkach jest problematyczna/ryzykowna to fakt, że jest to ściana jednowarstwowa. Co znaczy, że ekipa musi być doświadczona w takich ścianach i dokładna + rowkowanie na media i peszle zmniejsza izolacyjność ściany.
No i pytanie jak rozwiązana jest izolacja cieplna stropu (jeśli jest to domek piętrowy)
« Ostatnia zmiana: 27 Września 2016, 20:36:07 czas Polski wysłana przez krzysiek_z »

Offline skoop

« Odpowiedź #37 dnia: 30 Września 2016, 19:09:01 czas Polski »
Ja jestem zadowolony, ale nie mierzyłem kamerą termoizolacyjną jak się mają sprawy z ciepłem domu. Poza zresztą dobrym materiałem budowlanym konieczne jest również solidne i niemal nieomylne murowanie. Za to niestety ręczyć nie mogę.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 01 Października 2016, 19:30:42 czas Polski »
Nie potrzebujesz do tego kamery termowizyjnej. To jest potrzebne do sprawdzenia całego domu. Jeśli chcesz zobaczyć jak dają sobię radę sciany wystarczy zwykły termometr laserowy albo miernik elektryczny z sondom do mierzenia temperatury. Sprawdzasz kilka miejsc na środku ściany, narożniki, narożnik przy wieńcu, narożniki przy oknach. Oczywiście robisz to jak jest najzimniej na dworzu.
TO w porównaniu do temperatury wewnątrz da Ci pogląd jak dobrze izolują ściany.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #39 dnia: 03 Października 2016, 08:46:35 czas Polski »
Też jestem na etapie zaczynania budowy. Dom murowany, z poddaszem użytkowym. Ostatnio co ze znajomymi rozmawiam to wszyscy parterów i parterówka - fakt - nie ma schodów więc na starość łazić nie trzeba. Ale ... Dzieciak ma teraz 4 lata. powiedzmy że za 2 lata się wprowadzimy - tak czy siak zostaje ok 10 lat wspólnego mieszkania. Jako nie bardzo mi się widzi że moja sypialnia i jego będzie oddzielona bzdetną działówką. Kumple, laski - no nie widzi mi się to :) Wszyscy znajomi mają dzieci maks 8 letnie, ale przyjdzie wiek "gimnazjalny" i niech siedzą na górze a my na dole.

Na bank musi być jeden pokój na dole, właśnie na taką sypialnię "na starość". Po drugie sam wiem po domu rodziców, że nie zawsze jest kasa żeby od razu cały dom wykończyć. U nas była też taka sytuacja, że w sumie rodzice kasę mieli, ale nas - czyli mnie i siostry - przez 10 lat w domu nie było w sumie (LO - internat, studia, rok za granicą) więc dół był zrobiony a później góra. Schody lane betonowe i tylko wykończenie drewniane - zawsze to lepsze chodzić po betonie niż po ... drabinie. Gdzie się da to podłogi drewniane - żadnych paneli. W pomieszczeniach typu kuchnia, łazienka, wiatrołap - płytki i podłogówka. Gdzie indziej normalne grzejniki pod oknami - głupotą (przetestowane) robienie grzejnika "na wewnętrznej" stronie pokoju, a już na pewno w łazience - okno dachowe non stop wilgotne bo grzejnik po drugiej stronie łazienki.

Offline Szahtor

« Odpowiedź #40 dnia: 14 Września 2017, 13:57:04 czas Polski »
A to Ci ciekawe.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #41 dnia: 14 Września 2017, 14:19:57 czas Polski »

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 14 Września 2017, 15:01:00 czas Polski »
Krzysiu, kolega pewnie tylko chciał podbić licznik postów przed spamem :)

Offline Lopi1

« Odpowiedź #43 dnia: 14 Września 2017, 20:09:14 czas Polski »
Budujący z porotermu, często skarżą się na przeciągi z gniazdek elektrycznych.

Offline tomasz204

« Odpowiedź #44 dnia: 17 Października 2023, 13:08:18 czas Polski »
Robert SUPER!
Ja jestem tradycyjną konserwą i mam dom murowany. Dorobienie czy przesunięcie gniazdka czy włącznika jak też powieszenie czegoś cięższego niż obrazek wydaje mi się dużo prostsze do zrobienia niż przy "drewniaku". Do tego nie cierpię ścian z G/K. Powodów dlaczego murowany znalazłoby się pewnie jeszcze kilka ale tak na szybko to to mi się pierwsze nasuwa.
Oczywiście masa ludzi mieszka w "drewniakach" i nie narzeka (a niektórzy wręcz przeciwnie).
Jeśli byłbyś w stanie sporo zrobić sam (z pomocą) to technologia szkieletowa jest dla Ciebie. Jeśli nie jesteś w stanie wszystkiego doglądnąć lub jeśli nie masz sprawdzonej w 200% ekipy to celuj w tradycyjną murarkę - tak myślę. Pamiętaj, że to czego klient nie dopatrzy na pewno nie będzie tak rzetelnie zrobione jakbyś chciał (i nie mam tu na myśli bezpiecznego późniejszego użytkowania). Mało kto budując dom jest w stanie wszystko przewidzieć i zaprojektować tak aby później nie było zmian (większych czy mniejszych). Mnie wydaje się że łatwiej będzie mi ewentualnie coś zrobić w murach niż w drewnie i G/K.
To jest oczywiście moje zdanie.

Rozumiem Twoje podejście i zgadzam się, że każda technologia budowy ma swoje plusy i minusy. Murowany dom daje pewne korzyści, zwłaszcza jeśli chodzi o pewne prace wykończeniowe czy modyfikacje. Ale niezależnie od wyboru technologii, kluczową kwestią jest zawsze koszt. Budowa domu to spore wyzwanie finansowe i warto dobrze zaplanować budżet. Ostatnio trafiłem na artykuł, który dokładnie omawia koszty budowy domu w 2023 roku. Myślę, że warto rzucić okiem, niezależnie od wybranej technologii.

Pozdrawiam i życzę powodzenia w budowie!