02 Maja 2026, 03:39:09 czas Polski

Autor Wątek: Poszukiwany ktoś z branży komputerowej, LAPTOP  (Przeczytany 4982 razy)

Offline Argos

Odp: Poszukiwany ktoś z branży komputerowej, LAPTOP
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Stycznia 2017, 12:15:17 czas Polski »
Jeśli ktoś ma potrzeby pracy na t programach działających tylko po Windowsem, to polecam linuksa, instalacja różnych odmian Ubuntu dziecinnie prosta. Darmowy również do użytku komercyjnego.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Offline L4

« Odpowiedź #16 dnia: 27 Stycznia 2017, 12:46:27 czas Polski »
Jak masz tyle kapusty to dołóż sobie i kup macbooka.

DongleBooki się skończyły parę lat temu na retinie, teraz nie warto.

Jeśli to ma być komputer do pracy ( czyt. kupiony na firmę) to nie możesz mieć na nim Windowsa w wersji Home!!!! Kup coś z wersją Professional lub bez oprogramowania, które dokupisz oddzielnie.

Co do matrycy to zgadzam się z przedmówcą. Mam w firmie laptopa z 17" i jest to raczej laptop "stacjonarny" aniżeli mobilny. Za taką kasę wolałbym osobiście kupić jakiś porządny sprzęt stacjonarny z monitorem 28". Inny komfort pracy.

O home Ci koledzy pisali. Do tego laptopa spokojnie można dołączyć 28" monitor i pracować przy biurku, a jak trzeba to się spakuje łatwo w teren.

Offline Bladepoland

« Odpowiedź #17 dnia: 27 Stycznia 2017, 13:26:32 czas Polski »
Nie wiemy do czego tak naprawdę nasz kolega potrzebuje tego laptopa. Co do wypowiedzi kolegi powyżej - jeśli do pracy, w tym mobilnej, to przerost formy nad treścią w postaci dużej matrycy - podłączysz w miarę potrzeby monitor, a w ostateczności tv. MacBooki się nie skończyły, to prawda są za drogie, ale gdybym potrzebował go pracy tak jak kiedyś, bez wątpienia bym kupił. Zawsze trzeba kupić model starszy, będzie tańszy. Identyczny na pierwszy rzut oka pod względem komponentów sprzęt od  Apple zawsze będzie wydajniejszy niż ten pod windows, bo dostajemy komplet z systemem dedykowanym i zoptymalizowanym. Podtrzymuję swoje zdanie poparte wiedzą - z zawodu informatyk :), jeśli do poważnej pracy, stać cię i faktycznie sprzęt wykorzystasz - to warto.
Jeśli nie masz czego robić, nie rób tego tutaj...

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 27 Stycznia 2017, 13:59:20 czas Polski »
22 594 19 19 telefon do Microsoft'u proponuję wyjaśnić u źródła sprawę licencji HOME dla DG.
Wadliwe wykorzystanie licencji może spowodować zdalne zablokowanie systemu.

Offline L4

« Odpowiedź #19 dnia: 27 Stycznia 2017, 18:11:44 czas Polski »
Nie wiemy do czego tak naprawdę nasz kolega potrzebuje tego laptopa. Co do wypowiedzi kolegi powyżej - jeśli do pracy, w tym mobilnej, to przerost formy nad treścią w postaci dużej matrycy - podłączysz w miarę potrzeby monitor, a w ostateczności tv. MacBooki się nie skończyły, to prawda są za drogie, ale gdybym potrzebował go pracy tak jak kiedyś, bez wątpienia bym kupił. Zawsze trzeba kupić model starszy, będzie tańszy. Identyczny na pierwszy rzut oka pod względem komponentów sprzęt od  Apple zawsze będzie wydajniejszy niż ten pod windows, bo dostajemy komplet z systemem dedykowanym i zoptymalizowanym. Podtrzymuję swoje zdanie poparte wiedzą - z zawodu informatyk :), jeśli do poważnej pracy, stać cię i faktycznie sprzęt wykorzystasz - to warto.

Jeśli zachodzie potrzeba pracy z dala od tego monitora to tv to jednak duży ekran się przydaje, choć ja bym wolał osobiście coś z większą ilością pikesli niż średniej klasy komórka.
Do poważnej pracy bym w ogóle Macbooka nie rozważał ze względu na kiepski serwis. Wątpię też żeby mi dedykowany i zoptmalizowany system zrekompensował utratę połowy czy nawet 3/4 pamięci względem konkurencji na przykład.

Chyba jak się strony z ransomware odwiedza.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 27 Stycznia 2017, 20:01:03 czas Polski »
Od 3 lat mam na laptopie służbowym win  home. Nikt nic nie zablokował. Więcej dało się do win 10 aktualizować.

Offline ANalfabeta

« Odpowiedź #21 dnia: 27 Stycznia 2017, 22:26:51 czas Polski »
22 594 19 19 telefon do Microsoft'u proponuję wyjaśnić u źródła sprawę licencji HOME dla DG.

Pół Polski by stało w takim przypadku. Od ~17 lat jak pracuję w "branży" mam do czynienia z wersjami Home i Pro..
NIGDY !! nie słyszałem o czymś równie absurdalnym.

Offline konradk1k

« Odpowiedź #22 dnia: 27 Stycznia 2017, 23:49:30 czas Polski »
Dzięki wszystkim za informacje :)

Odnośnie laptopa to ma służyć głównie do pracy z CAD (konkretnie CAD Kuchnie + moduł rendera) i przy okazji faktury, office i inne. Ogólnie chodzi o to żeby przenieść prace ze stacjonarki na której obecnie pracuje do właśnie laptopa. Czasami chciałbym dokończyć prace w domu żeby nie siedzieć nie wiadomo ile w biurze, albo pasowało by zrobić projekt u klienta w domu. Po prostu tak będzie mi wygodniej.

Co do jabłuszka to nie urażając jego entuzjastów uważam te komputery za największą masakrę jaka może być. Miałem okazje parę razy na nich coś robić i poprostu po latach pracy na Widowsach nie jestem w stanie się przestawić (poza tym nie wiem czy programy na których pracuje są na Apla dostępne).

Dlaczego 17"?? Uważam że wygodniej mi się będzie na codzień na nim pracowało, poprostu jest większy, a do tego w biurze i tak będzie podłączony do 28" z obecnego komputera, do tego za moimi plecami wisi na ścianie 50" tak żeby klienci widzieli efekty prac.
U mnie nie wchodzi w grę bieganie cały dzień z laptopem po mieście wiec gabaryt nie ma znaczenia.

Odnośnie Windows Home to szczerze mówiąc jestem nieco zaszokowany, wszystkie komputery w firmie mam bodajże właśnie na takich systemach i nawet nie podejrzewałem że mogą być z tego problemy. Zadzwonię aż do Microsoft'u i zapytam jak to wygląda (jeśli dostanę jakąś konkretną odpowiedź oczywiście podzielę się nią na forum)

W kwestii ceny niestety nadal nie znalazłem żadnej konkretnie niższej oferty, za to jestem w szoku co do X-kom, w jakim tempie zdążyli wychwycić link i na niego odpowiedzieć :O  Za to z ofertą się średnio postarali - 100zł rabatu :(

Jeśli by ktoś co więcej wiedział to proszę o info.
Z góry dziękuje

Offline Bladepoland

« Odpowiedź #23 dnia: 28 Stycznia 2017, 15:34:04 czas Polski »
Dlatego też pisałem, że zależy do czego laptop ma być wykorzystywany. Co do apple to rozumiem, czasem trudno się jest przestawić z windy , a dla niektórych praca może się wydawać niekomfortowa wręcz. Wszystko zależy co do czego kto potrzebuje. Ja gdybym miał na tę chwilę potrzebę  i  po mojej branży i posiadanym ekosystemie bym zakupił. Wciąż szukam uzasadnienia by sobie to jabłuszko kupić  ;D i mieć czyste sumienie. Serce swoje, rozum swoje :'(. Co do tej 17, jeśli uważasz, że taka wielkość jest dla Ciebie odpowiednia - to jak najbardziej. W moim przypadku się okazało w praniu inaczej i suma sumarum do klienta biegam z iPadem. Każdemu wg upodobań i zapotrzebowania. Rzuciłem propozycję alternatywną, bo widziałem, że budżet spory, i może coś podpowiem. W każdym razie powodzenia w poszukiwaniu jak najlepszej ceny :).
Jeśli nie masz czego robić, nie rób tego tutaj...