Dzięki wszystkim za informacje

Odnośnie laptopa to ma służyć głównie do pracy z CAD (konkretnie CAD Kuchnie + moduł rendera) i przy okazji faktury, office i inne. Ogólnie chodzi o to żeby przenieść prace ze stacjonarki na której obecnie pracuje do właśnie laptopa. Czasami chciałbym dokończyć prace w domu żeby nie siedzieć nie wiadomo ile w biurze, albo pasowało by zrobić projekt u klienta w domu. Po prostu tak będzie mi wygodniej.
Co do jabłuszka to nie urażając jego entuzjastów uważam te komputery za największą masakrę jaka może być. Miałem okazje parę razy na nich coś robić i poprostu po latach pracy na Widowsach nie jestem w stanie się przestawić (poza tym nie wiem czy programy na których pracuje są na Apla dostępne).
Dlaczego 17"?? Uważam że wygodniej mi się będzie na codzień na nim pracowało, poprostu jest większy, a do tego w biurze i tak będzie podłączony do 28" z obecnego komputera, do tego za moimi plecami wisi na ścianie 50" tak żeby klienci widzieli efekty prac.
U mnie nie wchodzi w grę bieganie cały dzień z laptopem po mieście wiec gabaryt nie ma znaczenia.
Odnośnie Windows Home to szczerze mówiąc jestem nieco zaszokowany, wszystkie komputery w firmie mam bodajże właśnie na takich systemach i nawet nie podejrzewałem że mogą być z tego problemy. Zadzwonię aż do Microsoft'u i zapytam jak to wygląda (jeśli dostanę jakąś konkretną odpowiedź oczywiście podzielę się nią na forum)
W kwestii ceny niestety nadal nie znalazłem żadnej konkretnie niższej oferty, za to jestem w szoku co do X-kom, w jakim tempie zdążyli wychwycić link i na niego odpowiedzieć :O Za to z ofertą się średnio postarali - 100zł rabatu

Jeśli by ktoś co więcej wiedział to proszę o info.
Z góry dziękuje