17 Kwietnia 2026, 23:39:23 czas Polski

Autor Wątek: Makita HS7611 kopie prądem  (Przeczytany 544 razy)

Offline Czarnowidz

Makita HS7611 kopie prądem
« dnia: 26 Października 2025, 07:27:53 czas Polski »
Witam, z góry przepraszam jeśli gdzieś już był taki temat poruszany, ale ja rozwiązania mojego problemu nie znalazłem, dlatego zwracam się do Was z pytaniem. Kupiłem piłę tarczową Makita model HS7611, jest to moja pierwsza piła tego typu. Wczoraj podczas pierwszego cięcia płyty MDF przy podłączonym odkurzaczu  KARCHER WD 3 obudowa urządzenia zaczęła kopać prądem w trakcie cięcia, nie jakoś mocno, ale taki denerwujący efekt kłucia igłą. Problemu nie ma, kiedy tnę bez podłączonego odkurzacza, chociaż przy wylocie pył układa się w takie "igły" widoczne na dołączonym zdjęciu, więc musi być
naelektryzowany. Wiem, że istnieje takie zjawisko, że pył podczas odprowadzania wytwarza energię, jest na to chyba nawet jakieś fachowe określenie. Tak więc zwracam się do Was o jakieś porady, wyjaśnienia w tej kwestii. Chciałbym wiedzieć czy problem wynika z samej piły lub odkurzacza, czy też może jest to problem złego uziemienia w gniazdku, czy tak po prostu ma być. Cięcie bez odkurzacza jest właściwie niemożliwe ze względu na poziom zapylenia, dlatego aktualnie rozwiązałem problem poprzez cięcie w gumowych rękawiczkach. W dziedzinie elektryki jest całkowicie ciemny, dlatego proszę o wyrozumiałość.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 26 Października 2025, 07:30:06 czas Polski wysłana przez Czarnowidz »

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: Makita HS7611 kopie prądem
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Października 2025, 13:48:03 czas Polski »
Sprawdź czy jest poprawnie uziemniona obudowa.
To nie prad z sieci a naelektryzowanie obudowy.

Offline mianek

Odp: Makita HS7611 kopie prądem
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Października 2025, 14:25:01 czas Polski »
niektóre rury od odkurzaczy są elektyzują, ale to raczej potencjał powierzchniowy, niewielki i niegroźny (potrafi naelektryzować np. długie włosy).
uziom gniazdka bym wykluczył, oba urządzenia nie mają uziomu na wtyczkach - chyba że wd3 ma? to można sprawdzać wtedy gniazdko - próbowałeś w innym?

To co wstawiłeś wygląda jakby na odkurzaczu było jakieś przebicie, ale końcówki od rur są plastikowe, stąd nie wiem czemu widzisz ten efekt na pile. Możesz spróbować to zbadać łącząc przewód miedziany izolowany przykładając jedną końcówkę miedzi do bolca uziomu w gniazdku, a drugą do obudowy piły, gdzie odczuwasz "kłucie". Jeśli jest przebicie, to prawdopodobny scenariusz: polecą iskry i wtedy masz przebicie napięcia fazy i nie polecam używać urządzenia albo zgaśnie wszystko - może też nie wywalać Ci korków (z powodu małego przeciążenia), jeśli masz nowszą instalację z różnicówką to powinna wyskoczyć ona zamiast korka nadprądowego, bo część prądu ucieknie przez uziom, a nie zero. Jeśli nic się nie stanie, ale pył przestanie się odkładać, to znaczy, że masz jakiś potencjał elektryczny, który nie ma gdzie się odprowadzić i "lata" po urządzeniu. Są też dla elektryków takie opaski uziemniające na nadgarstek, to też powinno zredukować uczucie kłucia... Jeśli mimo eksperymentu z uziomem NIC się nie zadzieje, to spróbuj jeszcze cięcia z podpiętym odkurzaczem, ale najpierw wyłączonym, a potem również odłączonym od gniazdka.