29 Kwietnia 2026, 05:38:03 czas Polski

Autor Wątek: Wiercenie długich otworów.  (Przeczytany 5143 razy)

Offline Morświn

Wiercenie długich otworów.
« dnia: 07 Grudnia 2014, 23:45:34 czas Polski »
Witam.
Temat może i głupi ale nie wiem jak to powinno wyglądać.
Otóż ostatnio miałem w rękach starą lampę z drewna toczoną, wysokości około 1,2m grubość nóżki około 60mm.
Oglądałem ją dokładnie i jestem na 99% pewien że niebyła klejona z kilku elementów ani po długości.
I tu rodzi się pytanie jak został zrobiony otwór pod kable?
Nawet jeżeli był wiercony z dwóch stron to wiertło by musiało mieć z 60cm.Czy do takich prac używa się tak długich wierteł czy po prostu robi się to inaczej?

Pozdrawia Adrian.

Offline robson

Odp: Wiercenie długich otworów.
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Grudnia 2014, 17:49:33 czas Polski »
Morświn , pracowałem kiedyś w zakładzie w którym między innymi wytwarzało się żyrandole i lampy,
do wiercenia długich otworów wykorzystywało się wiertarkę poziomą specjalnie do przeznaczoną ( długi stół , wolne obroty) .
Wiertło było przedłużane tak jakieś 600mm, zawsze było wiercone z dwóch stron .
Lampy powyżej 1600mm. były robione z kilku elementów i były łączone rurką " elektryczną'' w środku i skręcane po końcach .

Offline Morświn

« Odpowiedź #2 dnia: 08 Grudnia 2014, 18:28:32 czas Polski »
Dziękuje bardzo za odpowiedź zaspokoiłeś moją ciekawość  ;).

Offline Morświn

« Odpowiedź #3 dnia: 08 Grudnia 2014, 18:47:07 czas Polski »
I jeszcze jedno pytanie.
Czy montując takie wiertło: http://allegro.pl/wiertlo-do-drewna-srubowe-12x600mm-od-art-pol-i4844455784.html  w uchwycie tokarskim przy prowadzeniu materiału po blacie z prowadnicą (żeby trzymało to kąt) da radę wywiercić te +/- 1100mm?
Rzecz jasna obroty najmniejsze i cofnie materiału.

Offline RobRob

« Odpowiedź #4 dnia: 08 Grudnia 2014, 19:24:21 czas Polski »
Nigdy nie wierciłem aż takich długich otworów.
Ale wydaje mi się aby najpierw zrobić jakieś prowadzenie krótszym wiertłem i coraz dłuższym,
wtedy będziesz miał pewność ze wywiercisz równo.
I uważaj na te tanie wiertła są bardzo miękkie szybko się krzywią ,
niektórzy przedłużają wiertła wspawują pręt i możesz wiercić bardzo długie otwory.

Offline robson

« Odpowiedź #5 dnia: 08 Grudnia 2014, 19:31:35 czas Polski »

wydaje mi się aby najpierw zrobić jakieś prowadzenie krótszym wiertłem i coraz dłuższym,
wtedy będziesz miał pewność ze wywiercisz równo.
I uważaj na te tanie wiertła są bardzo miękkie szybko się krzywią ,
niektórzy przedłużają wiertła wspawują pręt i możesz wiercić bardzo długie otwory.

Dokładnie tak , to wiertło ,które pokazałeś jest trochę tanie ,bardziej przypomina mi to świder .
Jako ciekawostkę dodam że elektrycy ,którzy montują między innymi gniazdka na statkach mają wiertła przedłużane do 2000mm. :)

Offline Morświn

« Odpowiedź #6 dnia: 08 Grudnia 2014, 19:52:15 czas Polski »
Ok dzięki wielkie panowie zapamiętam.

Pozdrawiam Adrian.

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Grudnia 2014, 00:25:59 czas Polski »
Świdrami sobie poradzisz, ale... ważne jakimi. Na początku muszą być lekko szersze i zwężają się ku końcowi - tylko przód ma wiercić, reszta wyciąga wióry z otworu. Te marketowe świdry to złom. Co ciekawe... jak masz maszyny do metalu to możesz ten "złom" ztuningować i zeszlifować te dalsze zwoje i zrobić z nich świdry do pracy ;) Po nowym roku postaram się o świdrach coś nagrać... u szwagra 90% nimi pracują, temat obcykany mają ;)
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

kozio

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Grudnia 2014, 20:38:44 czas Polski »
Wierciłem otwór 8mm na długość 60cm świdrem graphite za 12zł z ręki za pomocą wkrętarki. wiertło nie skrzywiło się nawet ciut, pewnie dlatego że ciągnie go gwint. udało się bez problemu, otwór wiercony był z dwóch stron po 30cm i przekoszenie było naprawdę niewielkie.
można jeszcze te dalsze partie wiertła nasmarować delikatnie olejem.
pozdrawiam