11 Czerwca 2026, 00:37:17 czas Polski

Autor Wątek: Lakier na lakier?  (Przeczytany 7529 razy)

Offline Macio

• Newbie
  • *
  • Ocena +0/-0
  • Najlepsze drewno to darmowe drewno.
  • View Gallery
Lakier na lakier?
« dnia: 24 Lipca 2014, 23:59:47 czas Polski »
Cześć.
Przy konstruowaniu domku dla mojej Córki będę wykorzystywał deski podłogowe z rozbiórki.
Są one jednak pomalowane jakimś lakierem. Niestety nie wiem jakim.
Najprawdopodobniej logicznie rozumując do użytku wewnętrznego.
I tu pojawia się moje pytanie,
Czy na ten stary lakier mogę bezpośrednio położyć nowy tyle że do użytku zewnętrznego, czy muszę go usuwać ewentualnie zmatowić?
Wizja usuwania starej powłoki lekko mnie przeraża.

Offline Paweł 46

Odp: Lakier na lakier?
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Lipca 2014, 01:21:41 czas Polski »
Od razu odpowiem, musisz wyczyścić deski ze starej powłoki, przeszlifować, lub przestrugać. Teraz napiszę dlaczego. Po pierwsze większość drewnochronów, sadoloin czy vitarol są na bazie pokostu a co za tym idzie, rozpuszczalnik to benzyna lakowa i pochodne tego rozpuszczalnika, więc nie zdzierając starej powłoki spowodujesz, że będzie się ważyć odparzać, ogólnie powłoka nie będzie trwała i nie spełni swojej funkcji, bo nie spenetruje drewna. Lakiery wewnętrzne, przeważnie, są na bazie nitro, lub innego syntetycznego rozpuszczalnika, do lakierów dwu składnikowych.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Lipca 2014, 07:39:03 czas Polski »
Paweł - coś  Ci się poplątało ;) . Drewnochron   .............i inne które  wymieniłeś są właśnie do  zastosowań zewnętrznych
Macio - można rozpuszczalnikami stwierdzić jaka to  farba , ale jest stara i ma popękania , jest jej grubo , a to doprowadza na dworze do szybkiego jej odpadania - więc opalarka i skrobać.
« Ostatnia zmiana: 25 Lipca 2014, 07:44:21 czas Polski wysłana przez tomekz »

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Lipca 2014, 08:14:09 czas Polski »
Stary lakier musisz obowiązkowo zedrzeć. Możesz sobie pomóc chemią - są rozmiękczacze starych powłok np. Syntilor, ale to kosztuje. Najlepiej tak jak radzi Tomek + szlifierka taśmowa.

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #4 dnia: 25 Lipca 2014, 11:22:53 czas Polski »
Paweł - coś  Ci się poplątało  . Drewnochron   .............i inne które  wymieniłeś są właśnie do  zastosowań zewnętrznych
Nic mi się nie poplątało, bo wymieniłem farby zewnętrzne i stosowany do nich rozpuszczalnik dla przykładu.

Offline robson

« Odpowiedź #5 dnia: 25 Lipca 2014, 11:35:29 czas Polski »
Zdecydowanie zedrzeć starą powłokę lakieru  żebyś nie narobił sobie podwójnej roboty , odnośnie Paweł 46 jeśli chodzi o  lakiery na bazie  pokostu  to można je kłaść na lakiery nitro ale odwrotnie się nie da , zważy się  :(   ,

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #6 dnia: 25 Lipca 2014, 22:56:04 czas Polski »
robson skąd masz takie info. że można malować pokosto pochodnymi specyfikami na lakiery nitro i podobne ? Ja twierdzę że zdecydowanie nie można. Nawet jak się uda pomalować bez ważenia, to taka powłoka nie spełnia swojej funkcji.

Offline robson

« Odpowiedź #7 dnia: 25 Lipca 2014, 23:17:27 czas Polski »
Paweł 46 takie ''info'' posiadam z doświadczenia , dawniej były tylko lakiery nitro i olejne  :)
nitro było łatwiej dostępne   szybkoschnące więc często było używane jako podkład .
« Ostatnia zmiana: 25 Lipca 2014, 23:20:49 czas Polski wysłana przez robson »

mily68

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Lipca 2014, 00:30:09 czas Polski »
Zedrzeć, usunąć chemią w ostateczności przepuścić przez grubościówkę (trochę szkoda noży...). Koniecznie trzeba się pozbyć starej farby.

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #9 dnia: 26 Lipca 2014, 03:19:43 czas Polski »
Paweł 46 takie ''info'' posiadam z doświadczenia , dawniej były tylko lakiery nitro i olejne  :)
nitro było łatwiej dostępne   szybkoschnące więc często było używane jako podkład .
Według mnie mylisz lakiery. Za komuny używało się nitro z oszczędności i może też z braku innych opcji, jako podkład pod lakiery chemo utwardzalne, do desek podłogowych i parkietu. Na zewnątrz stosowało się zawsze farby na bazie pokostu. Jako podkład używało się samego pokostu, lub pokostu pomieszanego z minią ołowiową. Używanie na zewnątrz świadomie lakieru nitro mija się z celem i jest bez sensu, lakier nitro absolutnie nie zabezpiecza drewna stosowanego na zewnątrz, a tym bardziej bezsensowne, a wręcz szkodliwe pokrywanie go olejnym pokostowym preparatem. Też mam doświadczenie w tym względzie i skończyło się to grudami z lakieru, które i tak musiałem zeszlifować.

Offline robson

« Odpowiedź #10 dnia: 26 Lipca 2014, 10:42:29 czas Polski »
Paweł46 nie mylę lakierów, Capon  ( jest to lakier nitro) stosuje się pod lakiery chemoutwardzalne w celu ochrony drewna przed ciemnieniem .

Offline krzyś48

« Odpowiedź #11 dnia: 26 Lipca 2014, 22:54:21 czas Polski »
szybkoschnące więc często było używane jako podkład .
Za komuny używało się nitro z oszczędności i może też z braku innych

W przełomie lat 80/90 chyba nie znałem żadnego lakieru oprócz nitro i jakiegoś zewnętrznego (nie pamiętam nazwy)ale pamiętam że nitro było kapryśne jeśli chodzi o temperaturę schnięcia (czarne nitro jak dobrze pamiętam poniżej 20 C bielało - łapało taki odcień)a wiem  bo byłem nie powiem producentem lampek nocnych ;D  i nie raz jak malowałem stojaczki na czarno -to dopalaczy nie trzeba było brać ,tak śmierdziało i dawało kopa :P I jeśli chodzi o nitro  chciałem zapytać starszych kolegów( nie wykluczam młodszych) czy ktoś kiedyś rozpuszczał styropian w rozpuszczalniku  nitro?

Offline robson

« Odpowiedź #12 dnia: 26 Lipca 2014, 23:15:22 czas Polski »
Krzyś 48 co prawda zbaczamy trochę z tematu :D  ale pamiętam czasy styropianu i ....rozpuszczalnika   ;)

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #13 dnia: 27 Lipca 2014, 10:26:16 czas Polski »
Paweł46 nie mylę lakierów, Capon  ( jest to lakier nitro) stosuje się pod lakiery chemoutwardzalne w celu ochrony drewna przed ciemnieniem .

Capon jest nitro, ale to nie jest to samo co lakier nitro, capon jest matowy, dlatego bardziej nadaje się na podkład, lakier nitro jest z połyskiem.