07 Maja 2026, 21:03:35 czas Polski

Autor Wątek: Frezy dla początkującego  (Przeczytany 5662 razy)

Offline aleball

Frezy dla początkującego
« dnia: 10 Kwietnia 2015, 21:24:14 czas Polski »
Witam
Właśnie dziś rano stałem się szczęśliwym posiadaczem Makity RT0700CX2J. Dopiero zaczynam kompletować warsztat, a stolarstwo to zdecydowanie hobby, a nie praca. Dopiero się uczę i chciałbym poznać pracę frezarką i zacząć robić pierwsze samodzielne projekty. I tu moje pytanie.
Jakie frezy powinienem kupić na początek? Na co zwracać uwagę, żeby nie wydać fortuny ale mieć coś co pozwoli mi się rozwijać? Czy zestawy które znajduję w sieci są coś warte? np. http://allegro.pl/zestaw-frezow-lozyskowanych-do-drewna-35-elementow-i5227164596.html
Z góry dziękuję za pomoc
michał

kozio

• Gość
Odp: Frezy dla początkującego
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Kwietnia 2015, 21:47:30 czas Polski »
Najlepiej kup sobie tani zestaw a potem w razie potrzeby kupuj dobrej jakości te które potrzebne będą do wykonania konkretnej pracy.
Pozdrawiam

Offline wstefan

« Odpowiedź #2 dnia: 10 Kwietnia 2015, 22:42:55 czas Polski »
Ten zestaw już przewijał się na forum :) ludzie nawet go chwalili, chociaż zdarzały się problemy z łożyskami (jakość chińska).

Myślę, że na początek spokojnie wystarczy. Jak zaczną "padać" to będziesz pojedyncze kupował bardziej firmowe

Offline aleball

« Odpowiedź #3 dnia: 11 Kwietnia 2015, 10:34:42 czas Polski »
Dzięki za odp. Faktycznie może kupię taki podstawowy zestaw, a potem zmienię na coś lepszego jak już będę wiedział co mi jest potrzebne. Z 2 strony też fajnie by było, żeby nie padały tak od razu ;)
Czy jest duży przeskok jakościowy między tym zestawem do którego link podałem a np. takim:
http://allegro.pl/gratis-frezy-do-drewna-weglik-24szt-yato-6801-i5106196899.html
Frezów mniej, a cena prawie razy 2 - jest sens dopłacić? Czy stosunek jakości/cena będzie lepszy? Czy może do jakiegoś pułapu cenowego to będzie mniej więcej to samo, a przeskok jakościowy nastąpił dopiero np. przy powiedzmy 100 zł za 1 frez?

Offline gołąb

« Odpowiedź #4 dnia: 11 Kwietnia 2015, 10:52:56 czas Polski »
a przeskok jakościowy nastąpił dopiero np. przy powiedzmy 100 zł za 1 frez?
Tak

kozio

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Kwietnia 2015, 19:33:43 czas Polski »
Na początek w zupełności Ci wystarczy taki zestaw.

Offline futrzak

« Odpowiedź #6 dnia: 26 Maja 2015, 17:25:52 czas Polski »
Czy frezy z tego zestawu szybko zużyją się na mdfie?

Offline robson

« Odpowiedź #7 dnia: 26 Maja 2015, 17:44:14 czas Polski »
Dość trudne pytanie  :)  na kilkanaście może kilkadziesiąt metrów wystarczy,
to wszystko zależy z jakiego materiału frez został zrobiony

Offline futrzak

« Odpowiedź #8 dnia: 26 Maja 2015, 18:31:23 czas Polski »
Ponoć ze stali szybkotnącej. Szału nie ma.

Offline robson

« Odpowiedź #9 dnia: 26 Maja 2015, 19:54:47 czas Polski »
Dobre frezy są na płytkach z węglików, no ale to nie ta cena, ale zawsze możesz spróbować,
wiele nie ryzykujesz  :)
najwyżej te będziesz miał do drewna

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #10 dnia: 26 Maja 2015, 21:50:18 czas Polski »
Mam kilka chińskich frezów, które miałem razem z frezarką z Makro, dwa chyba kupione w Castoramie i dwa Globusa (FT909-0908-0001 i FT901-0808-0003) z serii CNC - jest różnica w jakości obróbki pomiędzy chińskim a Globusem. Dodatkowo Globus ma serię frezów wiercących czyli mają noże na czole. Kwestia ceny bo chińczyk to ok 10 zł a Globus ok 50 zł.

Teraz ciekawostka - frez długi Globusa dwa razy złamałem - nie dobiłem do materiału itp - po prostu dwa razy złamany. Wysłałem do firmy co kupiłem i dwa razy reklamacja uznana! Szok :)

Offline sajo

« Odpowiedź #11 dnia: 27 Maja 2015, 08:19:54 czas Polski »
ten chiński zestaw to jest jak się chce frezować w drewnie, mdf, sklejka szybko się "palą". On jest raczej na wypróbowanie :P jak często frezu używasz to od razu coś warto na węglikach. Ale np. ostatnio potrzebowałem frezu 3mm "od święta" i w zestawie był :) ja kupiłem zestaw 36 frezów z allegro za 120? coś około tego.

Offline Krystian

« Odpowiedź #12 dnia: 27 Maja 2015, 09:03:44 czas Polski »
Mam taki zestaw frezów ,kupiłem go tylko dlatego ,że jest dużo różnych profili ,które czasami są potrzebne -ogólnie mówiąc szybko się przegrzewają czego następstwem jest wyrywanie materiału do ciągłej obróbki używam Globusa lub CMT tylko że jeden frez kosztuje tyle co ten cały zestaw  :)