29 Kwietnia 2026, 12:40:09 czas Polski

Autor Wątek: Wiertarko-wkrętarka Bosch PSB 18 Li-2  (Przeczytany 5132 razy)

Offline II Artur II

Wiertarko-wkrętarka Bosch PSB 18 Li-2
« dnia: 16 Listopada 2014, 00:33:29 czas Polski »
Witajcie
Kilka dni temu kupiłem nową, oryginalnie zapakowaną i zaplombowaną wiertarko-wkrętarkę
firmy Bosch PSB 18 Li-2 taką jak tu:

Sprzęt pochodzi z rynku angielskiego więc nie mam gwarancji a problem jest następujący:
Pierwsza praca z wiertłami, frezami czy bitami pokazała jakąś wadę tego uchwytu, po kilku włączeniach/wyłączeniach z uchytu wypadają wiertła, bity itp. Na początku myślałem że słabo dokręcam ale robię to już dość mocno a wiertło i tak się luzuje :-( Po zamocowaniu wiertła można na początku wiercić i wiertło się nawet nie ślizga ale za chwilę wypada. Jest to strasznie wkurzające, nie wiem co teraz mi pozostaje, domyślam się że Bosch mnie oleje. Wrzuciłem na youtube filmik z tym problemem. Czy ja coś źle robię czy ten sprzęt jest tak beznadziejny?

--
pozdrawiam
Artur Wojtkowski

Offline krzyś48

Odp: Wiertarko-wkrętarka Bosch PSB 18 Li-2
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Listopada 2014, 01:27:59 czas Polski »
Nie wiem dokładnie w boschu ale w makicie to zakręca się do oporu a potem zgrabnym ruchem cofa się w miarę delikatnie(ale stanowczo) w przeciwną stronę i uchwyt robi taki "klik "Jarek pokazywał w szortach(krótki filmik) myślę że nic nie pokiepściłem :P
« Ostatnia zmiana: 16 Listopada 2014, 01:29:50 czas Polski wysłana przez krzyś48 »

Offline II Artur II

« Odpowiedź #2 dnia: 16 Listopada 2014, 01:29:03 czas Polski »
https://www.youtube.com/watch?v=gXDo3q2m1P8 wcześniejszy link nie działa
--
pozdrawiam
Artur Wojtkowski

Offline II Artur II

« Odpowiedź #3 dnia: 16 Listopada 2014, 01:31:08 czas Polski »
Ten Jarka sposób też wypróbowałem ale w Boschu to nie działa, odkręca się jeszcze szybciej.
--
pozdrawiam
Artur Wojtkowski

Offline ObywatelRP

« Odpowiedź #4 dnia: 16 Listopada 2014, 01:37:53 czas Polski »
Witam musisz ja zablokować poprzez odwrotne przekrecenie glowicy do momentu klikniecia. Widzę ze na filmie tego nie robisz.

Offline II Artur II

« Odpowiedź #5 dnia: 16 Listopada 2014, 01:43:32 czas Polski »
To prawda, na filmie tego nie zrobiłem ale próbowałem jeden "klik" w tył i to nie pomaga. Chyba że i to robiłem źle.
--
pozdrawiam
Artur Wojtkowski

Offline ObywatelRP

« Odpowiedź #6 dnia: 16 Listopada 2014, 14:02:37 czas Polski »
To znaczy ze głowica jest uszkodzona bo u mnie po mimo nie przekrecenia, zablokowania nic się nie odkreca. Trzeba prawdopodobnie wymienić glowice.

Offline II Artur II

« Odpowiedź #7 dnia: 17 Listopada 2014, 15:07:08 czas Polski »
Napisałem do Boscha, kazali przysłać sprzęt, poinformuję co z tego wyszło.
--
pozdrawiam
Artur Wojtkowski