17 Czerwca 2026, 04:53:46 czas Polski

Autor Wątek: Witam  (Przeczytany 2337 razy)

Offline wojti11

Witam
« dnia: 25 Grudnia 2014, 09:16:12 czas Polski »
Witam, mam na imie Wojtek. Mam 22 lata, studiuje budownictwo. Lubie majsterkowac w drewnie. Zaczynam dopiero przygodę ze stolarka- takie male hobby sie rodzi po pracy:P. Powoli przygotowuje maly warsztat( 1,8x8m). Dysponuje póki co maszyna wielofunkcyjna jaka jest DYM8-B, jakaś chińska cyrkularka i wyrzynarka. Chce powiększyć swoj zasób sprzetu jednak na pierwszym miejscu sa studia,ale ukosnica juz na wiosne:P Chcialbym na poczatku robic cos z mebli ogrodowych( doniczki, ławki itp.)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Witam
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Grudnia 2014, 11:48:16 czas Polski »
Witaj. Dobrze chcesz zaczynać - meble ogrodowe są mniej wymagające, a jednocześnie dają doświadczenie i oczywiście satysfakcję z samodzielnie wykonanej pracy. Powodzenia :)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Grudnia 2014, 12:04:57 czas Polski »
Witaj.  Dużo już masz na początek. Pomysł na to co chcesz robić też jest dobry. Trzymam kciuki i życzę powodzenia :)

Offline wojti11

« Odpowiedź #3 dnia: 25 Grudnia 2014, 12:23:15 czas Polski »
Jedynie warsztat troche maly, ale dobre i to. Najlepsza jest DYMB. Mam do niej; frezarke, tokarke i dlutownice praktycznie nieuzywane. Musze jedynie zmienic lozyska na wale i wlacznik bo caly czas wyrzuca termik

mily68

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Grudnia 2014, 13:03:19 czas Polski »
Aj, zazdroszczę Ci...

Offline wojti11

« Odpowiedź #5 dnia: 25 Grudnia 2014, 14:05:31 czas Polski »
Ojciec rok temu zobaczył ja u gościa w garażu i okazało się że chciał sprzedać. 1800 zł, ale te nowe maszyny w tych pieniądzach mogą się schować. Oczywiście że ona ideałem też nie jest, ale jest wytrzymała konstrukcja i łatwość zmiany uzbrojenia.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #6 dnia: 25 Grudnia 2014, 17:52:58 czas Polski »
Witaj :)

Musze jedynie zmienic lozyska na wale i wlacznik bo caly czas wyrzuca termik
Nie chcę mieszać w kolejności lokalizacji awarii , ale ja bym na początku zdjął paski i na luzie puścił silnik,mierząc prądy.A i sam termik może być uszkodzony lub za mało nastawiony.
To tyle ,ale to ty możesz mieć rację :) ja mam tylko jedno pytanie,skąd piszesz :P

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #7 dnia: 25 Grudnia 2014, 19:38:59 czas Polski »
Też studiowałem budownictwo, przydaje się w drewnie.

Offline wojti11

« Odpowiedź #8 dnia: 26 Grudnia 2014, 12:25:41 czas Polski »
Podkarpacie. Termik juz podkrecilem, ale ta srubka jest tak luzna ze pod wplywem drgan wraca, bo ten lut był zerwany. nie wiem dlaczego. a łozyska to stwierdzilem po pracy grubosciowki. widze ze ją delikatnie probuje dzwigac jak wpuszcze troche grubszy material. Krzyś48 masz tez dymb8?

kozio

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Grudnia 2014, 21:37:39 czas Polski »
dobry

Offline krzyś48

« Odpowiedź #10 dnia: 27 Grudnia 2014, 12:07:55 czas Polski »
Krzyś48 masz tez dymb8?
Nie mam  :(  ale zajmuję się prądem  :P
Termik juz podkrecilem, ale ta srubka jest tak luzna ze pod wplywem drgan wraca, bo ten lut był zerwany.
Czyli ktoś manipulował już przy nim i może już nie trzymać parametrów.A to on zabezpiecza silnik przed uszkodzeniem i prawdopodobnie kwalifikuje się do wymiany.Ja dla świętego spokoju jeszcze bym sprawdził łożyska silnika.
Pozdrawiam ;)

Offline wojti11

« Odpowiedź #11 dnia: 27 Grudnia 2014, 14:52:42 czas Polski »
Teraz cos chce przy niej porobic zeby na wiosne byla juz w pelni gotowa. Gdzie taki termik kupic? a jesli zalozylbym zwykly wlacznik? nie uzywam tej maszyny w taki sposob zeby mogla sie przegrzac

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Grudnia 2014, 15:01:48 czas Polski »
Wojtku, pytania techniczne zadawaj w odpowiednich wątkach, to jest wątek "Przedstaw się". Wyjątkowo podaję link do wyłączników elektromagnetycznych do maszyn: http://promotorpolska.com/sklep/9-wylaczniki-elektromagnetyczne