20 Czerwca 2026, 11:52:30 czas Polski

Autor Wątek: Dzień dobry wszystkim!  (Przeczytany 2101 razy)

Offline mrKoval

Dzień dobry wszystkim!
« dnia: 04 Stycznia 2015, 12:26:17 czas Polski »

Janusz z tej strony.

Zajmuję się elektryką, elektroniką, automatyką, informatyką.

Obecnie mieszczuch i rezyduję w Poznaniu, jednak wiosną wracam w rodzinne strony (ciągle Wielkopolska), gdzie gospodarstwo domaga się remontu i na forum będę niejednokrotnie korzystał z podpowiedzi doświadczonych Koleżanek i Kolegów.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Dzień dobry wszystkim!
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Stycznia 2015, 13:10:01 czas Polski »
Witaj. No to należysz do największego chyba na forum grona informatyków, elektroników, elektryków i automatyków, którzy " źle" wybrali zawód ;)  i ciągnie ich do stolarstwa. Powodzenia :)

Offline mrKoval

« Odpowiedź #2 dnia: 04 Stycznia 2015, 13:28:35 czas Polski »

Lubię swoje zajęcie, jednak kontakt z plastikowym kablem to coś zupełnie innego (gorszego) niż dotyk heblowanej deski i zapach drewna.

Jestem perfekcjonistą i każda odchyłka o milimetr wzbudza we mnie myśli "można było lepiej", zaś w obróbce drewna takie tolerancje są na porządku dziennym.

Dzięki szeroko dostępnym (tanim chińskim) maszynom oraz coraz gorszej jakości produkowanych mebli, wiele osób odkrywa u siebie pęd ku stolarstwu.

Ale to chyba temat na dłuższą dyskusję....

Offline krzyś48

« Odpowiedź #3 dnia: 04 Stycznia 2015, 14:06:47 czas Polski »
Witaj na forum ;)

Offline robson

« Odpowiedź #4 dnia: 04 Stycznia 2015, 14:16:40 czas Polski »

Jestem perfekcjonistą i każda odchyłka o milimetr wzbudza we mnie myśli "można było lepiej", zaś w obróbce drewna takie tolerancje są na porządku dziennym.

Witam kolego, może w drzwiach do stodoły ten milimetr nie ma znaczenia natomiast np. w meblach ,w połączeniach forniru , połączeń ramek np. dzrzwiczek filongowych , itp. to jest już'' kilometr''  :D 
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2015, 14:18:39 czas Polski wysłana przez robson »

Offline savifoto

« Odpowiedź #5 dnia: 04 Stycznia 2015, 17:35:14 czas Polski »

Witam kolego, może w drzwiach do stodoły ten milimetr nie ma znaczenia natomiast np. w meblach ,w połączeniach forniru , połączeń ramek np. dzrzwiczek filongowych , itp. to jest już'' kilometr''  :D 

kolega zaliczył lekką wtope :)
nie ma rzeczy niemożliwych sa tylko trudne rozwiązania

Offline mrKoval

« Odpowiedź #6 dnia: 04 Stycznia 2015, 17:40:54 czas Polski »
kolega zaliczył lekką wtope :)

Tylko ja nie mam ambicji robić mebli!
Drzwi do obórki mogą mieć tolerancję kilku mm w każdą stronę. Także opuszczą się z czasem o kilka(naście) milimetrów. Co już będzie mnie wkurzało jak znam siebie....

Offline savifoto

« Odpowiedź #7 dnia: 04 Stycznia 2015, 17:48:25 czas Polski »
wiesz tutaj wiekszosc ludzi robi tak swoje meble czy cos z drewna z wysoka dokładnościa
wiec to stwierdzenie mogło trafić w czuły punkt :/

Offline savifoto

« Odpowiedź #8 dnia: 04 Stycznia 2015, 17:51:48 czas Polski »
ale o tym przekonasz sie sam jak bedziesz przeglądał forum i działy typu krok po kroku

Offline krzyś48

« Odpowiedź #9 dnia: 04 Stycznia 2015, 18:06:16 czas Polski »
Drzwi do obórki mogą mieć tolerancję kilku mm w każdą stronę. Także opuszczą się z czasem o kilka(naście) milimetrów.

I może nie opadną(chodzi mi o zacięcie) :)
Foto zapożyczone z
http://forum.domidrewno.pl/realizacje-widzow-domidrewno/drzwi-z-desek-na-pioro-i-wpust-pytania/msg25800/#msg25800
Kolega Def może się nie pogniewa :P