03 Lipca 2026, 16:39:27 czas Polski

Autor Wątek: Poszukuję ukośnicy, co polecicie??  (Przeczytany 19215 razy)

Offline Paweł 46

Odp: Poszukuję ukośnicy, co polecicie??
« Odpowiedź #15 dnia: 26 Listopada 2014, 21:12:19 czas Polski »
W Jula jest promocja na ukośnicę 1900W tarcza 254
Mocniejsza i tańsza niż Dedra, konstrukcyjnie bardzo podobna.
http://www.jula.pl/catalog/narzedzia-i-maszyny/elektronarzedzia-i-maszyny/pily-stolowe/elektryczne-pilarki-ukosowe/pilarka-ukosowa-242130/
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline II Artur II

« Odpowiedź #16 dnia: 26 Listopada 2014, 21:28:59 czas Polski »
Szok, ta cena naprawdę szokuje :) Troszkę mały zakres cięcia 90 stopni w pionie, przy tarczy 254
mogło by to być 90mm
Ale moc jest spora, moja Makita przy tej samej tarczy ma 1400W. Do okazyjnej pracy napewno
bym łyknął tego Meeca
« Ostatnia zmiana: 26 Listopada 2014, 21:37:26 czas Polski wysłana przez II Artur II »
--
pozdrawiam
Artur Wojtkowski

Offline MarcinW

« Odpowiedź #17 dnia: 26 Listopada 2014, 21:49:12 czas Polski »
Pracowałem na niej przy docinaniu desek na dach w domku narzędziowym: http://forum.domidrewno.pl/realizacje-widzow-domidrewno/domek-narzedziowy-z-drewutnia/
Nie wiem, może to już rozpieszczenie pracą na moim Boschu, ale generalnie po kilku cięciach miałem dosyć tego Meeca. Brak hamulca, precyzja ustawień kątów pod dużym znakiem zapytania. Czegoś takiego jak powtarzalność ustawień po przestawieniu próżno szukać. Za każdym razem sprawdzałem kątownikiem.
Do pracy okazyjnej za te pieniądze to OK, ale dla kogoś kto chce na co dzień pracować na tym w warsztacie - ODRADZAM.

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #18 dnia: 26 Listopada 2014, 21:56:33 czas Polski »
Wszystko się zgadza coś za coś w tym wypadku, 400 do 1400  :) mała różnica  ;)

Offline konradk1k

« Odpowiedź #19 dnia: 26 Listopada 2014, 23:00:30 czas Polski »
Nawet jakbym chciał kupić w Juli to już przyszła mi Dedra.

Nie miałem czasu porobić jeszcze zdjęć ani recenzji, ale niebawem wrzucę.

Po testach u znajomego uważam że nie jest źle.
Hamulec ma, kąty ustawisz precyzyjnie, nawet są "blokady" na najbardziej popularnych kątach.

Jak odpakuje swoją to będę z nią walczył i wypowiem się bardziej szczegółowo.

Offline gumajunior

« Odpowiedź #20 dnia: 14 Grudnia 2014, 00:03:25 czas Polski »
POlecam ukośnice erbauer 254mm bez posuwu , sprzęt można kupić za 300zł nowy bez gwarancji ale jest wart tej ceny w 100%, miałem metabo 216 lasercut - padł wirnik koszt -250zł, jak postawie te dwie ukośnice obok siebie to metabo wygląda jak z marketu chinskiego. Poluje teraz na erbauera z posówem

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #21 dnia: 14 Grudnia 2014, 00:10:17 czas Polski »
Dzisiaj byłem w Jula odebrać mieszadło do zapraw i obejrzałem sobie dokładnie tę ukośnicę.
http://www.jula.pl/catalog/narzedzia-i-maszyny/elektronarzedzia-i-maszyny/pily-stolowe/elektryczne-pilarki-ukosowe/pilarka-ukosowa-242118/
To naprawdę kawał solidnej maszyny, konstrukcja bardzo stabilna, taka duża, że chyba idealna dla cieśli, ale w domowym warsztacie też się sprawdzi.

Offline gumajunior

« Odpowiedź #22 dnia: 14 Grudnia 2014, 00:24:46 czas Polski »
obudowa silnika marniutka, 2100w  ::)

Offline mk1265

« Odpowiedź #23 dnia: 14 Grudnia 2014, 00:44:00 czas Polski »
posiadam ta ukośnice i co mogę powiedzieć to to ze na samym poczatku trzeba wszysko po dokrecac i ustawic stoly/kąty. Dodatkowo śruby przy rolkach mi się szybko wyrobiły i odkręcały dopiero jak na sile wkręciłem na pakuły to przestały się odkręcać i problem zniknął

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #24 dnia: 17 Grudnia 2014, 08:43:46 czas Polski »
Ja posiadam parkside z lidla. Po kilku uYciach trzeba podokręcać śruby i tnie swietnie.
Dokupiłem nawet tarcze do ciecia aluminium (najtańsza) i tez swietnie tnie tory do szaf i rączki

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk wiec mogą trafić sie literówki

Offline Przemek

« Odpowiedź #25 dnia: 17 Grudnia 2014, 15:33:52 czas Polski »
Ten Meec do dokładnie to samo co mój einhell - nie kupujcie bo to wywalona kasa w błoto, tnie ale dokładność znikoma, stół rozleciały się jakieś podkładki ślizgowe, blokada ustawienia - ogólnie badziew odpowiedni do ceny.
Pozdrowienia
Przemek

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #26 dnia: 17 Grudnia 2014, 19:03:30 czas Polski »
Ten Meec do dokładnie to samo co mój einhell
Na pewno nie. Mam sporo narzędzi Meec i jestem zadowolony. Ma dwa Einhele pilarkę ręczną, szlifierką stołową i jestem bardzo niezadowolony. To, że tak samo wygląda, nie znaczy, że tak samo działa.

Offline pajewski

« Odpowiedź #27 dnia: 25 Grudnia 2014, 09:42:27 czas Polski »
Jakiś czas temu stałem przed identycznym dylematem. Kupiłem dedrę i po pierwszej robocie (docinaniu listew przypodłogowych)  wystawiłem na allegro i sprzedałem za pół ceny. Zupełnie nie trzymała nastawów! Kupiłęm makitę ls 1018l i uważam, że był to doskonały wybór. Dołożyłem jedynie tarczę do cięcia aluminium (100 zębów). Tnie czyściutko bez jakichkolwiek wyszarpnięć zarówno drewno jak i laminaty.

Offline mk1265

« Odpowiedź #28 dnia: 25 Grudnia 2014, 10:35:12 czas Polski »
ja na meca nie narzekam jezeli chodzi o katy  bo z tym problemow nie mam żadnych do sa dokładne, a używam jej już prawie dwa lata jedyne co moja uwaga to po dokrecac na poczatku sruny no w sumie pozniej rowniez co jakis czas mozna dokrecic. Dla nowych użytkowników tej maszyny to rolki od paska wieloklinowego zakręćcie na pakuły bo sie odkręcają i psują pasek a po tym zabiego piła lepiej nawet pracuje nie przysiada tak bardzo na wiekszyh gabartowo materiałach. Wykonałem na niej wiele projektów cześc zamiścilem w galerii, dużym plusem jest tarcza 315mm