04 Lipca 2026, 12:13:02 czas Polski

Autor Wątek: Cześć Wszystkim,  (Przeczytany 2075 razy)

Offline herbowy

Cześć Wszystkim,
« dnia: 29 Grudnia 2014, 21:52:27 czas Polski »
w dzieciństwie i młodości zajmowałem się trochę "drzewiarstwem", budowałem różnorakie katapulty i takie tam.., dopóki w okresie dojrzewania hormony radykalnie nie zmieniły moich zainteresowań ;). Ostatnio nabyłem stary dom a w pakiecie dostałem ręczną podpróchniałą linie produkcji wina którą (oprócz domu, oczywiście) dla idei własnoręcznie zamierzam odnowić i uruchomić, między innymi przy pomocy rad tego forum. Tak wiec dopełniając warunki pełnoprawnego uczestnika, przedstawiam się. Mam na imię Cezary, mam 33 lata, jestem architektem a z urodzenia opolaninem,lecz drogi zawodowe zaprowadziły mnie do słonecznej Marsylii, gdzie mieszkam i pracuję od kilku lat.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Cześć Wszystkim,
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Grudnia 2014, 22:03:14 czas Polski »
Witaj. Winiarzy chyba u nas nie ma, są za to pszczelarze,  piwosze i wszelkiego rodzaju smakosze. Powodzenia :)

Offline savifoto

« Odpowiedź #2 dnia: 29 Grudnia 2014, 22:14:58 czas Polski »
może będzie wino DID
nie ma rzeczy niemożliwych sa tylko trudne rozwiązania

Offline krzyś48

« Odpowiedź #3 dnia: 29 Grudnia 2014, 22:22:45 czas Polski »
Miło powitać  :)
Będę kibicował w rekonstrukcji sprzętu :P

Offline Keleven

• Sr. Member
  • Ocena +8/-0
  • Bądź sobą. Wszyscy inni są już zajęci.
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Grudnia 2014, 22:34:38 czas Polski »
Witam i już czekam na zdjęcia, lubię takie zabytki ;D
Powodzenia
Pozdrowienia z Syreniego Grodu

Offline Woodworking

« Odpowiedź #5 dnia: 30 Grudnia 2014, 19:04:45 czas Polski »
Witamy, witamy :)
Wszystko należy upraszczać na ile to możliwe, ale nie bardziej.

Offline kreczmar

« Odpowiedź #6 dnia: 31 Grudnia 2014, 16:42:25 czas Polski »
Witaj. Winiarzy chyba u nas nie ma, są za to pszczelarze,  piwosze i wszelkiego rodzaju smakosze. Powodzenia :)
I tu się drogi Ryszardzie mylisz! Domową produkcją wina zajmuje się już kilka ładnych lat :D

herbowy Witam serdecznie! Podeślij proszę w tym wątku kilka fotek tej linii bo aż mnie zżera ciekawość jak to wygląda. Zamierasz robić wino? Mnie się marzy taka mała przydomowa winniczka... Nawet 10 arów ... Rozmarzyłem się hehe.

Koniecznie zajrzyj jeszcze na to forum http://wino.org.pl/forum/ Dowiesz się tu wszystkiego o produkcji wina w domowych warunkach i koniecznie zaloguj się i wstaw zdjęcia swojej linii koledzy winiarze będą zachwyceni.
« Ostatnia zmiana: 31 Grudnia 2014, 16:46:50 czas Polski wysłana przez kreczmar »

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #7 dnia: 31 Grudnia 2014, 16:47:01 czas Polski »
Jak byłem chłopcem, mój tata i dwaj wujkowie robili wina owocowe w gąsiorach z syfonem. Wujkowie często schodzili do piwnicy sprawdzić czy jest już dobre. Pamiętam, że przez zbyt częste próbowanie nigdy wina nie dojrzały do końca ;)

Offline kreczmar

« Odpowiedź #8 dnia: 31 Grudnia 2014, 16:54:51 czas Polski »
Ja całe szczęście nie mam tego problemu. Natomiast ze względu na budowę domu od kilku lat nie miałem głowy do winiarstwa ale teraz jak już mieszkam w nowym domku, zrobiło się trochę więcej miejsca to i wina przybędzie. Większość zapasów została już wypita :D

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 31 Grudnia 2014, 17:14:19 czas Polski »
witam Cezary. Również jestem miłośnikiem domowego wina. zarówno ojciec jak i dziedek zajmowali się domowymi wyrobami tak i ja mam zamiar tę tradycję podtrzymać ;-)

Offline kreczmar

« Odpowiedź #10 dnia: 31 Grudnia 2014, 17:23:38 czas Polski »
To kiedy i gdzie robimy pierwszą winiarską degustację DiD?