05 Maja 2026, 03:17:04 czas Polski

Autor Wątek: Pilarka radialna.  (Przeczytany 2030 razy)

Offline Morświn

Pilarka radialna.
« dnia: 14 Września 2016, 00:18:44 czas Polski »
Hej
od dłuższego czasu zastanawiam się nad taką maszynką i nie wiem co myśleć.
Miałem kupić pilarkę z szyną ale plany się zmieniają i uznałem że coś tego typu się bardziej przyda.
Otóż potrzebuje czegoś do cięcia w poprzek z długości itp. Czyli typowe funkcje ukośnicy kapówki czy jak wy to zwiecie.
I mówię od razu że gdybym miał kasę brał bym Kapeksa bo to jednak maszyna komfortowa i bardzo dobra ale jednak jej ceny nie rekompensuje mi przyjemność z pracy ;)
Wiem że pilarki radialne są bardziej uniwersalne (ustawienie tarczy równolegle do kolumny czy długość cięcia)
Ale nigdy nie miałem styczności z taką maszyną i nie chciał bym kupić bubla.
Mój budżet to ~2000zl, nie mam pojęcia na co zwrócić uwagę przy zakupie i jak sprawdzić czy wszystko ok.
Z taką kasą to kupie jakieś 40-50cm długości cięcia ale na Omegę z metrowym cięciem nie ma szans :D
Najczęściej spotkać można DeWalty i chciałbym zapytać użytkowników tych maszyn o opinie ;)

Pozdrawiam Adrian

Offline karol_g

Odp: Pilarka radialna.
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Września 2016, 07:16:07 czas Polski »
Witam,
A jaką grubość cięcia potrzebujesz? Ja zrobiłem coś takiego jak w linku:
. Długość dowolna, a przy odrobinie staranności w wykonaniu można uzyskać fajną precyzję w cięciu. W mojej modę  ciąć przekroje o wymiarach 600x40 mm (pilarkę mam z tarczą 160mm.

Offline Morświn

« Odpowiedź #2 dnia: 14 Września 2016, 11:57:27 czas Polski »
Linka nie widze ale moze na tapatalku nie pokazuje, jak wroce do domu to zobacze, za taka jase to max 80mm widzialem wiec pewnie tyle. Minimum to 50mm bo takto mi sie to nie przyda

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Września 2016, 12:13:04 czas Polski »
karol_g - link nie dziala.

Offline karol_g

« Odpowiedź #4 dnia: 14 Września 2016, 12:20:12 czas Polski »
to jeszcze raz, bez tagów: