26 Czerwca 2026, 20:11:50 czas Polski

Autor Wątek: Metabo kgs 216 m wersja na 2015 rok.  (Przeczytany 5713 razy)

wolfheart

• Gość
Metabo kgs 216 m wersja na 2015 rok.
« dnia: 12 Stycznia 2015, 14:41:50 czas Polski »
witam. być może dla kilku z czytelników będzie to wiadomość pomocna .  metabo wypuściło pod koniec 2014 roku odświeżone wersje swoich popularnych ukośnic. ja po namyśle zdecydowałem się na zakup wielokrotnie omawianej na forum ukośnicy kgs 216 m właśnie z nowej serii. podstawowe parametry się nie zmieniły poza wagą ale delikatnie ją ulepszono . chyba ulepszenia zostały wprowadzone po sugestiach użytkowników bo laser z pozycji dolnej został przeniesiony na górę osłony tarczy i już się nie brudzi. dodatkowo ulepszono oświetlenie, które także zamontowano na boku lewej strony osłony tarczy. dołożono kołnierz zbierający wyrzut trocin spod piły który kieruje je do wyrzutu z workiem. troszkę poprawiło to porządek ale mimo wszystko coś na stole zostaje. po rozpakowaniu piły i montażu kilku elementów , poprawiłem standardowo ustawienie lasera, ustawienie przykładnicy i posprawdzałem kąty. generalnie wszystko się zgadza. piłą tnie równo, trzyma kąty, jedynie przy cięciu dłuższych elementów powstaje delikatny rzaz na obrabianym elemencie gdy druga krawędź tarczy wchodzi ponownie w materiał. pewnie jest to jeszcze kwestia delikatnej poprawy ustawienia kątów. zmieniono rączkę i jest ona teraz bardziej uniwersalna i mogą ją obsługiwać osoby leworęczne.  generalnie jestem zadowolony do moich amatorskich prac na razie wystarczy . teraz czas zacząć robić porządny stolik pod nowy nabytek.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Metabo kgs 216 m wersja na 2015 rok.
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Stycznia 2015, 15:30:47 czas Polski »
Cenna recenzja, ale chyba Ci się zepsuły klawisze "Caps Lock" i "Shift" ;)

wolfheart

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Stycznia 2015, 18:15:32 czas Polski »
 ;D nie nie popsuły ale jakoś nie lubię pisać dużymi literami i przestrzegać tych znaków wszystkich . wzięło się to z tego że w pracy ta korespondencja musi mieć odpowiedni styl i tzw "email code" . każdy z Was kto pracuje  w dużej firmie wie o co chodzi. te etykiety , załączniki , dw, kontynuacje całej korespondencji itd. po prostu mnie to wpienia na tyle że piszę małymi . jeśli kogoś uraziłem to.... trudno ;)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Stycznia 2015, 19:13:20 czas Polski »
piszę małymi . jeśli kogoś uraziłem to.... trudno

Tu nie chodzi o urazę, ale o szacunek dla naszych przodków, którzy czasami oddawali życie żeby nie dać się zgermanizować czy zrusyfikować i nie tak dawno uczyli się języka polskiego na tajnych kompletach za co groziła śmierć.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Stycznia 2015, 22:02:05 czas Polski »
Kolejny przykład kolesia który niektóre normy społeczne ma zapewne gdzieś...

Offline macieqmc

« Odpowiedź #5 dnia: 12 Stycznia 2015, 22:52:38 czas Polski »
Ciekawa sprawa :)
Lecz w firmie dewalt podoba mi się rozwiązanie zamiast  lasera, lampki która znajduje się nad tarczą i dokładnie pokazuje miejsce cięcia. to jest naprawdę ciekawe rozwiązanie.
Dzięki za informacje, czekam na recenzje :D
Stolarstwo moją pasją.
Pozdrawiam,

wolfheart

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Stycznia 2015, 08:39:24 czas Polski »
koleś to cię zrobił i robotę spie......
odezwał się ten, który przestrzega norm społecznych
pisz na temat lub zamilcz
takich pismaków piszących o niczym jest na każdym forum pełno. rozumiem że ty w ramach tych norm społecznych których tak przestrzegasz do nich należysz.
koniec dyskusji
albo piszcie o przedmiocie albo nic

Offline ObywatelRP

« Odpowiedź #7 dnia: 13 Stycznia 2015, 09:56:49 czas Polski »
Chłopaki mocne słowa juz padły. Wystarczy.
Każdy ma swój styl pisania. Przypomnijcie sobie do niedawna pisanie SMS bez polskich znaków. Kto ich wtedy używał.
Trzeba zachowywać jakieś standardy wypowiedzi i pisowni, jednak krytyka publiczna na forum wydaje mi się gorsza i nie na miejscu niż sama błędna pisownia. Nie da się przy tym poprawić po czasie swoich wpisow, nie angazujac osób trzecich. Nie robmy z tego jakiejs wielkiej tragedii i niezniechecajmy nikogo do aktywnego udziału na forum. Nie jestem autorytetem z krwi i kości humanista, ale wydaje mi się ze i wam zdarzają się wpadki, a przed słowem który stawiamy odpowiedni znaj interpunkcyjny, ale nie oto przeciez chodzi zeby wytykac komuś cos. Bądźmy dla siebie bardziej tolerancyjni, krytykujmy jedynie konstruktywnie dla dobra innych i tego forum to będzie nam sie mile tu wracało.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Stycznia 2015, 11:04:19 czas Polski »
No i Wolfheart obraziwszy mnie w dosadnych słowach postanowił zlikwidować swój profil. Sądząc z tonu i sposobu jego odpowiedzi chyba dobrze zrobił.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #9 dnia: 13 Stycznia 2015, 11:24:38 czas Polski »
korespondencja musi mieć odpowiedni styl

Specjalnie wyrwałem z kontekstu ,w celu zmanipulowania  :P
Na tym forum panuje taki styl jak napisali koledzy,mimo że zdołałem przeczytać to się zmęczyłem. :P Jak pisałem ciasno się robi,a sprawdzenie pisowni nie boli.
Pozdrawiam wszystkich,i tych inaczej myślących ,mają do tego prawo.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Stycznia 2015, 11:38:01 czas Polski »
No i też o to chodzi. Komuś się nie chce przy pisaniu więc niech inni się pomęczą przy czytaniu.
Temat zboczył z kursu. Albo piszmy na temat albo wątek do posprzątania i zamknięcia.

Offline macieqmc

« Odpowiedź #11 dnia: 13 Stycznia 2015, 14:22:40 czas Polski »
No i Wolfheart obraziwszy mnie w dosadnych słowach postanowił zlikwidować swój profil. Sądząc z tonu i sposobu jego odpowiedzi chyba dobrze zrobił.

Jeżeli się mu to nie podoba to można napisać w normalny sposób. Wielu z nas nie ma czasu przeglądać ofert poszczególnych producentów.
A dzięki twojej wypowiedzi wiemy jakie są zmiany na  rynku.
Tak wiec najłatwiej napisać coś głupiego usunąć konto i nie ponosić z tego żadnych konsekwencji. Ja na pewno nie będę czegoś takiego tolerował.
Stolarstwo moją pasją.
Pozdrawiam,