10 Maja 2026, 03:57:06 czas Polski

Autor Wątek: Frezowanie/wiercenie otworów frezarką  (Przeczytany 9035 razy)

Offline II Artur II

Frezowanie/wiercenie otworów frezarką
« dnia: 20 Listopada 2014, 17:26:51 czas Polski »
Witam
W związku z tym że mam bardzo małe doświadczenie w pracach stolarskich chciałem
się Was coś poradzić. Posiadam frezarkę górnowrzecionową o mocy 1650W i 22000 obrotów
bez regulacji prędkości. Robiłem ostatnio stojak pod choinkę i musiałem zrobić otwór 35 mm
spróbowałem na kawałku drewna trzech metod, wiertło łopatkowe + wkrętarka (strasznie poszarpane
krawędzie), frez + wkrętarka (dużo lepiej ale i tak mało precyzyjnie) no i w końcu frez 35 mm + frezarka
a że było najdokładniej właśnie tym zestawem to zabrałem się do roboty. Przewiercenie 40 mm elementu
narobiło tyle dymu w garażu że do dziś się wietrzy. Domyślam się że obroty są za wysokie i materiał się
pali ale może są jakieś sposoby żeby zniwelowac ten efekt? Wierciłem później jeszcze otwory pod puszki
i zauważyłem że jak szybciej naciskam to materiał się tak nie nagrzewa i nie pali. Jakieś porady?
--
pozdrawiam
Artur Wojtkowski

Offline Paweł 46

Odp: Frezowanie/wiercenie otworów frezarką
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Listopada 2014, 18:08:35 czas Polski »
Rozwiązaniem jest stojak do wiertarki i materiał w imadle, a co zastosujesz do wiercenia już mniej ważne.
Do wyboru wiertło łopatkowe, frez sękownik lub otwornica.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Listopada 2014, 18:26:14 czas Polski »
Domyślam się że obroty są za wysokie i materiał się
pali ale może są jakieś sposoby żeby zniwelowac ten efekt?
Generalnie, to tak jak napisał Paweł46 - stojak. Frezarką z cyrklem też można wycinać łuki, otwory, ale  większe niż 35 mm. Musisz to robić na kilka razy, ustawiając zabiór po kilka  mm (5-6) na jeden raz, materiał musi być stabilnie umocowany, pracować ostrożnie, bo z frezarką łatwo o nieprzyjemne zdarzenie. Ja stosuję do wycinania frezy fi 8 mm - cieńsze szybko pękają.

Offline II Artur II

« Odpowiedź #3 dnia: 20 Listopada 2014, 18:55:28 czas Polski »
No muszę się rozglądnąć za jakimś stojakiem do wiertarki, pewnie jakość otworu frez + wiertarka + stojak
poprawi się znacznie niż wiercenie "z ręki". Żałuję tylko że kupiłem frezarkę bez regulacji obrotów, są takie
co mają obroty od 9000 i jak myślicie, też by paliło material przy tych obrotach?
--
pozdrawiam
Artur Wojtkowski

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #4 dnia: 20 Listopada 2014, 20:04:30 czas Polski »
9000 obrotów to też bardzo dużo i raczej nic się nie zmieni. Ja mam ustawioną wiertarkę stołową na 1500 i przy wierceniu większych otworów też dymek poleci, ale nie szarpie, otwór jest gładki i wymiarowy.
Dedra DED7710 test wiertarki dla DiD cz 1

Offline II Artur II

« Odpowiedź #5 dnia: 20 Listopada 2014, 20:34:55 czas Polski »
Przydałaby się taka wiertarka :-) Muszę na dniach wywiercić kilkadzięsiąt otworów w dwumetrowych belkach
na pergole, taka wiertarka + frez by się pewnie sprawdziła a chodzi mi o precyzję bo w otwór fi24 mm muszę
zamontować drążki sosnowe  fi 24 na poprzeczki :-)
--
pozdrawiam
Artur Wojtkowski

Offline robson

« Odpowiedź #6 dnia: 20 Listopada 2014, 20:48:57 czas Polski »
Generalnie można się posłużyć frezarką , moje pytanie czy posiadasz pierścień kopiujący? jeśli tak to szablonik i do przodu .

( tak jak napisałem masz pierścień to dokładnie to opiszę )
« Ostatnia zmiana: 20 Listopada 2014, 20:51:59 czas Polski wysłana przez robson »

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #7 dnia: 20 Listopada 2014, 20:49:30 czas Polski »
Na Allegro 350zł taka, więc nie jest to wydatek, który rujnuje kieszeń masakrycznie  :)

Offline def

« Odpowiedź #8 dnia: 20 Listopada 2014, 20:53:42 czas Polski »
Do uzyskania estetycznych otowrów wierconych, jak to nazwałeś, wiertłem łopatkowym, należy stosować podkładkę z drewna z identycznym otworem. Docisk podkładki zapobiega rwaniu krawędzi. Tak się też postępuje przy wierceniu kątowych gniazd na tralki (najlepiej już nie łopatkowym wiertłem). Kilka podkładek na to pójdzie, ale to żadna starta. A może już tak próbowałeś i nie jesteś zadowolony z takiego wiercenia?

Offline II Artur II

« Odpowiedź #9 dnia: 20 Listopada 2014, 21:11:04 czas Polski »
def - podkładek nie próbowałem ale jest to sposób który muszę wypróbować.
Pawel 46 - koszt niewielki ale teraz zbieram kasę na wyrzynarkę Makity 4351FCT, tego bardziej potrzebuję niż stołowej ;-)
robson - chodzi o ten element?

Kompletnie nie mam pojęcia jak tego używać :-/
--
pozdrawiam
Artur Wojtkowski

Offline MarcinW

« Odpowiedź #10 dnia: 21 Listopada 2014, 13:18:51 czas Polski »
Jak masz do wiercenia otwory 24mm to polecam wiertła Irwin Blue Groove z trzema zwojami. Są rewelacyjne przy takich otworach. Można kupić w LERoy-Merlin. Ale poszukaj tez na allegro.

Offline robson

« Odpowiedź #11 dnia: 21 Listopada 2014, 13:20:27 czas Polski »
Dokładnie o to chodzi  :) więc tak ze sklejki musisz zrobić szablon ,promień otworu w sklejce musi być większy o tyle ile wynosi różnica pomiędzy kopiałem (mierząc po zewnętrznej stronie) do freza .

Offline II Artur II

« Odpowiedź #12 dnia: 21 Listopada 2014, 13:29:58 czas Polski »
MarcinW - do lerła mam rzut beretem, po obiedzie wybiorę się zwiady.
robson - jakiej grubości sklejka najlepsza? mocowanie tymczasowe wzornika na ściski? Ewentualnie jeśli kupię to wiertło o którym wspomina MarcinW to jakiej średnicy ba być konkretnie jeśli będę robił otwory 24mm?

Zapomniałem dodać że mam oryginalny palcowy frez z Makity o średnicy 12mm
« Ostatnia zmiana: 21 Listopada 2014, 13:31:32 czas Polski wysłana przez II Artur II »
--
pozdrawiam
Artur Wojtkowski

Offline II Artur II

« Odpowiedź #13 dnia: 26 Listopada 2014, 09:49:06 czas Polski »
Wiertła z Irwina o średnicy 24mm nie znalazłem w Lerła, zresztą nawet w sieci nie widziałem. Zacząłem wczoraj wiercić
otwory frezem 24 mm z ręki ale idzie to tragicznie, kołek o idealnej średnicy 24 mm lata w tym otworze jak żyd po pustym
sklepie. Dziś spróbuję wiertłem łopatkowym ale żeby nie rwało brzegów muszę zrobić sobie jakieś prowadzenie z innego
idealnie wywierconego w pionie klocka. Tylko jak to zrobić bez wiertarki stacjonarnej.
--
pozdrawiam
Artur Wojtkowski

Offline II Artur II

« Odpowiedź #14 dnia: 26 Listopada 2014, 10:07:54 czas Polski »
W sumie może przesadzam z tym luzem, w końcu to tylko pergola :-D
Póki co wygląda to tak:

--
pozdrawiam
Artur Wojtkowski