19 Maja 2026, 06:07:06 czas Polski

Autor Wątek: Stół Szlifierski 'recyklingowy' - ze stolnicy, reklamy napoju i starych rurek  (Przeczytany 5395 razy)

Offline ronin_V

Problem miałem kiedyś taki, że jak szlifowałem coś na szlifierce taśmowej, nie zawsze moje oko uchwyciło tą dokładność kąta prostego o którą mi chodziło. A fakt jest taki, że z ręki nigdy nie uchwyci, więc postanowiłem sobie pomóc i zrobić taki stół do szlifowania, taki stelaż pod szlifierkę taśmową, abym mógł szlifować pod kątem 45' 90' stopni poziomo i pionowo bez żadnych problemów.
   A drugą sprawą było to, że chciałem go wykonać z materiałów już zużytych bądź mało przydatnych (chociaż stolnica jednak mogła się komuś przydać)

Na stole pomalowałem siatkę 5x5cm co pomaga ustawić szlifowany element względem szlifierki, rolki mają dwie średnice, aby lepiej wykorzystać taśmę jeśli chodzi o zużycie. Na wysokości szlifierki są otwory służące do odprowadzania ciepła i wentylacji.

Szlifierka jest montowana na dwóch ściskach, dzięki ich regulacji możemy ustawić kąt prosty względem siatki na stole. Niefortunnym montażem był ten kątownik, który wypadł pod ściskami. Potem go przełożyłem, a jest bardzo potrzebny, bo jak szlifujemy możemy na gorąco sprawdzać ile nam brakuje aby osiągnąć kąt prosty lub czy od niego nie odchodzimy.

Tutaj są elementy do szlifowania pod kątem 45' pionowo/poziomo zrobione z reklamy i skrzynki po jakiś kwiatkach w doniczkach.

ps. Gdy już to zrobicie, nigdy w domu się nie przyznawajcie, że to kiedyś było stolnicą, po co kłopotów :)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: Stół Szlifierski 'recyklingowy' - ze stolnicy, reklamy napoju i starych rurek
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Maja 2013, 22:22:08 czas Polski »
Pomocne urządzenie .
Przy okazji podklej sobie taśmę grafitową na stopę  szlifierki ;)

Offline lemonmint

Odp: Stół Szlifierski 'recyklingowy' - ze stolnicy, reklamy napoju i starych rurek
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Maja 2013, 22:59:51 czas Polski »
Jak ten "czołg" jest ustawiony? Tzn. w którym kierunku ciągnie taśma? Chyba przyciska materał do tego trójkąta?

Offline ronin_V

« Odpowiedź #3 dnia: 27 Maja 2013, 19:43:24 czas Polski »
@tomekz: Tomek, napisz coś więcej o tej taśmie, co ona daje itd, bo wcześniej nie słyszałem o takim rozwiązaniu
@lemonmint: taśma ciągnie prawidłowo (na obrazku od lewa do prawa). Nie przyciska materiału, to trójkąt jest zaparty o wystajacą listewkę ze stołu, a ty regulujesz docisk materiału do szlifierki.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Maja 2013, 21:29:20 czas Polski »
Taśmą grafitową obija sie  register ( klocek dociskowy ) przy  szlifierkach długotaśmowych by złagodzić tarcie na pasie . Jest to grube płótno  pokryte pyłem  grafitowym .

Offline lemonmint

« Odpowiedź #5 dnia: 27 Maja 2013, 21:49:27 czas Polski »
No przecież wtedy szlifierka będzie mu "jeździć" a ma być przycwingowana na stałe.
Zrobił sobie poprostu szlifierkę taśmową z ręcznej. Co ma tam sie ślizgać?
cyt; " przy  szlifierkach długotaśmowych by złagodzić tarcie na pasie"
To chyba między taśmą a płytą dociskową szlifierki?
Przy takiej długości taśmy?
Tomekz, zlituj sie i wyjaśnij, bo nie zasnę.
« Ostatnia zmiana: 27 Maja 2013, 21:54:56 czas Polski wysłana przez lemonmint »

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Maja 2013, 22:04:37 czas Polski »
Można przykleić na metalową stopę szlifierki , mniej się męczy  maszynka przy docisku do  drewna

Offline lemonmint

« Odpowiedź #7 dnia: 27 Maja 2013, 22:19:53 czas Polski »
Uff.... Bo już zacząłem oglądać zdjęcia do góry nogami.
Myślę, że skoro płyta daje radę przy pracy z ręki to i tak będzie spoko.
Bardziej bym się martwił o pracę momośrodową.
Może powinien podnieść (jakieś podkładki pod blat, blat podnoszony w pionie, niezależnie od szlifierki, czy co?)
ten cały blat, aby szlifować mniej więcej w podłużnej osi urządzenia, bo tak szybko padną łożyska?
« Ostatnia zmiana: 27 Maja 2013, 22:23:01 czas Polski wysłana przez lemonmint »

Offline ronin_V

« Odpowiedź #8 dnia: 29 Maja 2013, 00:32:16 czas Polski »
Tak, jest, to jest szlifierka ręczna przerobiona na stałą poprzez dociski i tyle. A to rozwiązanie aby docisk do stopy był mniejszy tzn ta taśma grafitowa to niezły pomysł, ale rozumiem, że chyba sprawdzą się też inne materiały.