30 Kwietnia 2026, 07:17:10 czas Polski

Autor Wątek: Stół dla młodego mechanika  (Przeczytany 2947 razy)

Offline Wojtek Ś

Stół dla młodego mechanika
« dnia: 15 Stycznia 2015, 20:36:02 czas Polski »
Cześć!
Dzisiaj chciałbym wam przedstawić stół zrobiony kilka miesięcy temu dla mojego młodszego siostrzeńca.
Jego pasją jest szeroko pojęta mechanika. Potrzebował stołu na którym będzie mógł dokonywać swoich napraw.
Materiał jakim dysponował to zaledwie kilka desek i łaty o wymiarze 60 mm x 50 mm. Stół miał być jak najprostszej budowy ale przy okazji miał być funkcjonalny. Deski i łaty zostały ostrugane ale jak widać nie mam wprawy w posługiwaniu się strugiem :) Dodatkowo stół został połączony za pomocą kątowników ze ścianą przy czym zyskał na stabilności. Wiem że pewnie każdy powie że za dużo śrub i wkrętów ale to była praca szybka i nie zależało nikomu w niej na stosowaniu np kołków. Obecnie stół został trochę zmodernizowany bo jak wiadomo najpierw się coś zrobi a później przemyśla udoskonalenia.
Nieważne na jakim sprzęcie pracujesz ważne jak to robisz :)

Offline Paweł 46

Odp: Stół dla młodego mechanika
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Stycznia 2015, 20:56:00 czas Polski »
Wiem że pewnie każdy powie że za dużo śrub i wkrętów ale to była praca szybka i nie zależało nikomu w niej na stosowaniu np kołków.
Wszystko ok. jak stół mechanika to śruby i wkręty mogą być, ale te wkręty w blacie mogłeś dać od spodu i nie chodzi o estetykę ;)
Poza tym ok zrobiłeś stół z tego co było, więc byłeś ograniczony materiałem.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Stycznia 2015, 21:23:35 czas Polski »
jeśli chodzi o wykonanie to kawał dobrej roboty ;) to stół mechanika a nie jadalny ;) wygląd raczej zchodzi na dalszy plan.  z tego co piszesz miałeś ograniczone materiały więc spoko, ale osobiście dałbym blachę na blat. łatwiej utrzymać byłoby go w czystości i uchronić przed uszkodzeniami. naprawiając na nim coś, nie uniknie się smarów, olejów itp, a one łatwo wnikają w drewno

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #3 dnia: 15 Stycznia 2015, 21:40:29 czas Polski »
Akwa stolarzu :) Modernizacje objęły część blatu i na połowie pojawiła się blacha ale że była tylko ryflowana to taka też na nim spoczęła. Z drugiej strony tam gdzie nie starczyło blachy wylądowało imadło i jak się okazało deski były trochę za cienkie ( no i w sumie za długie bo blat wystaje po bokach chyba 7 albo 8 cm) i trzeba było robić doklejke. Trudno czasami człowiek pomyśli jak już coś zrobi :)

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Stycznia 2015, 21:46:40 czas Polski »
czasami człowiek pomyśli jak już coś zrobi

to ma również swoje zalety- dostosowujesz wykonany przedmiot do wymagań które ujawniają się podczas użytkowania ;)
ukończyłem technikum obróbki skrawaniem więc często korzystam ze stołu ślusarskiego ;) dodatkowo blacha na blacie ułatwia mi spawanie

kozio

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Stycznia 2015, 21:49:13 czas Polski »
najpierw się coś zrobi a później przemyśla udoskonalenia.
:D to bardzo trafne, a stół bardzo wytworny jak na walenie młotem :D

Offline BuziolPaint

« Odpowiedź #6 dnia: 15 Stycznia 2015, 21:58:34 czas Polski »
Wygląda całkiem przyzwoicie ;)

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #7 dnia: 15 Stycznia 2015, 22:03:30 czas Polski »
sprawuje się podobno bardzo dobrze, kilka silników motorowych zostało na nim rozebranych ale nie wiem czy złożonych :D tak po za tym ja na nim nie pracuje i złożyłem go komu innemu. Teraz wiem że nogi mogłem sklejać bo i tak były strugane a jednak one w stole są istotnym elementem.