W kwietniu tego roku minie 3 lata jak posiadam wkrętarkę akumulatorową Metabo, poprzednia firmy Bosch służyła mi 16 lat, po tym czasie padł akumulator(mistrzostwo świata-wkrętarka zakupiona w Niemczech w 1996 roku) . Jest to niewielkich rozmiarów wiertarko-wkrętarka, bardzo podręczna, wyważona i dobrze leżąca w dłoni. Pracuje nią między innymi przy montażu mebli, wierceniu i skręcaniu w drewnie, przykręcaniu płyt GK do konstrukcji drewnianej i metalowej, zabudowach tarasów i przy montażu podłóg na legarach. Bez najmniejszego problemu wkręca wkręty 8x100, 8x120 w drewno bez wykonywania otworu (czuć moment 48Nm). Obudowa zrobiona jest z wytrzymałego tworzywa, w miejscach newralgicznych oblana dodatkowo gumą. Ważną rzeczą, która wyszła podczas użytkowania, jest długo trzymający akumulator zrobiony w nowej technologii, potwierdzić mogę szybkość ładowania aku, w zestawie są dwa akumulatory, każdy posiada wskaźnik naładowania 100%, 75%, 50%, 25%. Elektronika jest zrobiona w taki sposób, że od początku do rozładowania aku jest taka sama moc. Należy więc pamiętać aby zawsze mieć ze sobą dwa akumulatory na wyjeździe. Raz kiedyś myśląc, że wszystko jest ok...oświetlenie led oświetla pole pracy
Rodzaj akumulatora Li-Ion
Napięcie akumulatora 14,4 V
Pojemność akumulatora 1,5 Ah
Maksymalny moment obrotowy przy wkręcaniu miękkim 20 Nm
Maksymalny moment obrotowy przy wkręcaniu twardym 48 Nm
Regulowany moment obrotowy 0,8 - 5 Nm
Średnica wiercenia w
- stal 10 mm
- drewno 20 mm
Liczba obrotów na biegu jałowym 0 - 450 / 0 - 1.600 /min
Gwint wrzeciona wiertarki 1/2" - 20 UNF
Zakres średnic mocowania w uchwycie wiertarskim 1 - 10 mm
Ciężar (z akumulatorem) 1,4 kg
Zakres dostawy
• Szybkomocujący uchwyt wiertarski
• Akumulator Li-Power (14,4 V/1,5 Ah)
• Ładowarka SC 60 Plus
• Walizka narzędziowa z tworzywa sztucznego
3-letnia gwarancja producenta na wkrętarkę i akumulator
Na YT można znaleźć filmy, przedstawiające np. jak gość wkręca ok.140 wkrętów 7x70 w belkę bez nawiercania na jednym aku. Jak ktoś próbował wykręcać takie wkręty z belki zwykłym wkrętakiem, to wie jakiej trzeba użyć siły.
Cena nie należy do niskich ale warta swojej ceny, ok.890 zł tyle ja zapłaciłem