19 Maja 2026, 04:14:54 czas Polski

Autor Wątek: Kątomierze - jakich używacie?  (Przeczytany 13057 razy)

Offline Henry

Odp: Kątomierze - jakich używacie?
« Odpowiedź #30 dnia: 03 Sierpnia 2015, 09:58:31 czas Polski »
Bardzo zaciekawiło mnie ustalanie kaa przy pomocy kalkuratora z funkcją tanges.
Z lenistwa zapytam się jak to się robi, ewentualnie poproszę  o jakiś link.

Artkor podał wzory - jak wiesz że h = tg(alfa) * p to tylko wyliczasz tangens z kąta i mnożysz razy podstawę - jak odznaczysz od tej odległości dokładnie prostopadle odległość h to wystarczy połączyć. Jak nie masz w w telefonie kalkulatora z tangensem to możesz też użyć arkusza kalkulacyjnego (w kompie lub smartfonie) - tylko tam funkcja tanges przyjmuje zazwyczaj radiany a nie stopnie i trzeba przeliczyć(360 stopni = 2*Pi radianów). Przykładowo: w komórkę A1 wpisujesz kąt w stopniach, w A2 wpisujesz podstawę (p), a w A3 wpisujesz formułę: =tan(A1*pi()/180)*A2

Co do kątomierza z przykładnicą to moja piła nie ma takiej precyzji - muszę wykańczać hebelkiem jak chcę mieć idealne pasowanie.

Masz namiar na jakąś  firmę z Twojej okolicy ( w jakimś sensownym promieniu) , która wycina z blachy laserem ?
Jeżeli tak, to mogę Ci podesłać rysunki. W firmie ,w Polsce , bo tutaj w Bretanii to jest jeszcze prawie jak czarna magia, gość powiedział mi ,że na laserze można uzyskać doskonałą dokładność ,"setka milimetra" to jest standard.

Jakaś jest, choć jeszcze nie korzystałem. Może mu o powtarzalność chodziło bo krawędź cięcia po laserze to chyba nie ma takiej gładkości. Mam znajomych co zlecają ciecie blachy na laserze to mogę dopytać.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 03 Sierpnia 2015, 13:30:00 czas Polski »
Powtarzalność jest parametrem zależnym od prędkości posuwu głowicy. Myślę ,że z gładkością tak na nasz użytek to nie ma żadnego problemu.
Ja swoje detale będę robił w tej firmie , po zdjęciu w galerii widać ,że o krawędź nie ma się co martwić - taką mam nadzieję ???
http://metaliclaser.pl/?o-firmie,20
Ale jak masz możliwość to oczywiście upewnij się.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 03 Sierpnia 2015, 13:53:15 czas Polski »
No już wiem więcej.
Gładkość krawędzi cięcia zależy od grubości blachy . Ja swoje detale przewidziałem z blachy stalowej zwykłej o grubości 2 mm. Przy tej grubości krawędź jest gładka. Szerokość wiązki tnącej wynosi 0,2 mm.

Offline wstefan

« Odpowiedź #33 dnia: 03 Sierpnia 2015, 19:57:53 czas Polski »
morosoph: gdzie taka oferta?

Offline morosoph

« Odpowiedź #34 dnia: 03 Sierpnia 2015, 21:45:43 czas Polski »
Mogę jutro zapytać kolegów o dokładną cenę /grzecznościową/. Mógłbym to zrobić w swojej drukarni na ploterze, ale właśnie problem z kalibracją.
O mało co nie schrzaniłem sobie klejonki na schody jak wydrukowałem sobie szablon do ich wycięcia. W formacie 50 x70cm mogę
wydrukować samodzielnie na swojej maszynie. Niemalże laserowa dokładność. Piszę niemalże, gdyż trzeba wziąć minimalną tolerancję
na rozciąganie się papieru względem wilgotności otoczenia. Naturalne zjawisko - "prawdziwy papier" zawiera włókna drzewne.
Mam gest ;D i kilkadziesiąt sztuk mogę wydrukować za darmochę. Tylko kwestia wysyłki :) Czekam na chętnych