14 Lipca 2026, 14:31:56 czas Polski

Autor Wątek: Szlifierka tarczowa do warsztatu hobbysty  (Przeczytany 4284 razy)

Offline Dycha

Szlifierka tarczowa do warsztatu hobbysty
« dnia: 19 Maja 2014, 01:15:12 czas Polski »
Witam
Przymierzam się do zakupu szlifierki stacjonarnej do warsztatu. Polecano mi szlifierkę taśmową najlepiej z oscylacją. Ale są dwa poważne problemy - koszt i brak miejsca. Dla tego zacząłem rozważać zakup szlifierki tarczowej. Tyle miejsca jeszcze wygospodaruję a finansowo mogę sobie pozwolić na model z tarczą o średnicy 300 mm. Nie wiem tylko co wybrać.
Dedra 7810 to najtańsza tego typu maszyna jaką znalazłem
http://allegro.pl/dedra-ded7810-szlifierka-tarczowa-750w-305mm-i4203099691.html
Luna BDS 300 - znacznie droższa ale wydaje się być lepiej wykonana tylko czy to jest warte dodatkowych 400 zł?
http://allegro.pl/szlifierka-tarczowa-do-drewna-luna-bds-300-740w-i4201432579.html
Bardzo proszę o wszelkie opinie na ten temat. A może są jeszcze inne modele warte rozważenia?  Może ktoś z Was ma tego typu maszynę i mógłby coś więcej o niej napisać? Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
Pozdrawiam

Offline leku

Odp: Szlifierka tarczowa do warsztatu hobbysty
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Maja 2014, 10:03:36 czas Polski »

Offline Dycha

« Odpowiedź #2 dnia: 19 Maja 2014, 19:43:15 czas Polski »
Dzięki za szybką odpowiedź i za linka. Już wcześniej poczytałem o kilku dziełach Amigorga i jestem pod wrażeniem. Nawet zastanawiałem się nad samodzielnym złożeniem takiej maszynki. Kompletacja materiałów i samo wykonanie zajęło bymi jednak ładnych parę tygodni (o braku umiejętności nie wspomnę). Wolałbym te krótkie chwile w warsztacie przeznaczyć na wykonanie zaległych tematów (trochę mebelków do mieszkania, stół warsztatowy, itp).
Pozdrawiam

Offline demolkaa

« Odpowiedź #3 dnia: 19 Maja 2014, 21:48:08 czas Polski »
leku to sprzedaj swoją a dla siebie zrób drugą.
Nie ma haka na DIY cwaniaka.

Offline Dycha

« Odpowiedź #4 dnia: 20 Maja 2014, 22:56:34 czas Polski »
Leku, dopiero teraz zobaczyłem że też zrobiłeś taką maszynę. Gratuluję umiejętności i udanej realizacji. Jak na razie wielu odpowiedzi w tym temacie nie widzę więc może faktycznie powinienem coś zrobić sam.
Pozdrawiam

Offline leku

« Odpowiedź #5 dnia: 20 Maja 2014, 23:57:41 czas Polski »
Warto spróbować a na pomoc możesz tutaj liczyć :)

Offline leku

« Odpowiedź #6 dnia: 16 Lipca 2014, 11:23:14 czas Polski »
Wprowadziłem drobne modyfikacje w mojej szlifierce.
Wymiana pokręteł, montaż prowadnicy ALU 20x10mm, ruchomy stolik do szlifowania prostopadłego
z nakładką 45 stopni. Planuję jeszcze montaż gniazda 230V do zasilania odkurzacza po włączeniu szlifierki.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Lipca 2014, 12:33:03 czas Polski »
Rozważ wykonanie do szlifierki odciągu z jakiegoś starego małego odkurzacza (  http://forum.domidrewno.pl/sam'y-46/odciag-do-szlifierki-tarczowej/ )
z mini cyklonem (http://forum.domidrewno.pl/sam'y-46/mini-cyklon/ ).
Jest bardziej uniwersalny niż mi się wcześniej wydawało. Zrezygnowałem z gniazda do samoczynnego załączania razem ze szlifierką, ale za to stosuję długi wąż zrobiony z połączonych węży od starych odkurzaczy, który wpinam do cyklonu i ściągam wióry z wiertarki stołowej, podłączam lamelownicę, szlifierki ręczne, czyszczę tokarkę, stół warsztatowy, a także szlifierkę tarczową do metalu.
Całość jest schowana pod stołem i nie przeszkadza w pracy na małej przestrzeni warsztatu. Od czasu do czasu opróżniam tylko zbiornik od mini cyklonu, do tego odciąg pracuje ciszej niż odkurzacz warsztatowy (zrobiłem izolację obudowy i filtr harmonijkowy na wylocie). Jestem więcej niż zadowolony z tego projektu.

Offline leku

« Odpowiedź #8 dnia: 17 Lipca 2014, 00:29:48 czas Polski »
amigorg dzięki za radę
Pył ze szlifierki bardzo skutecznie zabija mi filtr w odkurzaczu i rzeczywiście czas pomyśleć
o skutecznym odciągu. Mini cyklon powinien mi wystarczyć. Muszę się rozejrzeć za jakimś starym odkurzaczem
o mniejszej mocy niż mój obecny przemysłowy.