10 Maja 2026, 12:32:10 czas Polski

Autor Wątek: Stół dla frezarki  (Przeczytany 2681 razy)

Offline Przemek

Stół dla frezarki
« dnia: 04 Marca 2015, 09:24:04 czas Polski »
Witam,
Powoli w wolnych chwilach buduję stół dla frezarki.
Blat jest z płyty laminowanej 120x80cm - duży ale będzie tez jako dodatkowy stół odbiorczy z pilarki.
Płyta wydaje mi się świetnym rozwiązaniem dla blatu tylko frezowanie jej jest mordercze dla frezów, zajeździłem jeden do stanu agonalnego :(
W planach są aluminiowe prowadnice do przykładnicy, prowadnica dla sanek, winda dla frezarki itp.
Jak czas pozwoli będę sukcesywnie umieszczał kolejne fotki z postępu prac.
Pozdrowienia
Przemek

kwita

• Gość
Odp: Stół dla frezarki
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Marca 2015, 15:17:28 czas Polski »
Życzę wytrwałości, moje elementy czekają na złożenie...jak czas pozwoli

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #2 dnia: 04 Marca 2015, 21:13:09 czas Polski »
A stopa frezarki to jest do pleksy mocowana? Jaką dałeś grubość - bajerancko to wygąda, ja dałem tekstolit bo ie byłem pewien jaką grubość dać pleksy.

Offline Przemek

« Odpowiedź #3 dnia: 08 Marca 2015, 18:42:44 czas Polski »
Pleksi pochodzi z ekranu LCD, ma jakieś 10mm i spokojnie utrzymuje frezarke. Docelowo frezarka nie będzie przykręcona do pleksy, tylko do windy.
Pozdrowienia
Przemek

Offline def

« Odpowiedź #4 dnia: 09 Marca 2015, 11:04:37 czas Polski »
Nie wiem, czy moja podpowiedź Was zainteresuje, ale,.... pilarka jak pracuje każdy widzi, frezarka zaś to takie dziwne urządzenie, które może pracować "na okrągło", czyli 360*. Żeby tę właściwość wykorzystać, należy zainwestować w dodatkowe gniazda mocowania przykładnicy i ewentualnie dodatkowych rowków na sanki-suwak. Oznacza to, że winda może nie tylko podnosić wrzeciono ale też winda może regulować kąt pracy wrzeciona.