26 Czerwca 2026, 05:10:17 czas Polski

Autor Wątek: Witam wszystkich forumowiczów  (Przeczytany 1590 razy)

Offline firebombMAN

Witam wszystkich forumowiczów
« dnia: 06 Marca 2015, 19:56:27 czas Polski »
Hejka, mam na imię Maciej i mieszkam w Łodzi.

Skąd tu się wziąłem?  W ostatnich miesiącach zrobiłem praktycznie własnoręcznie remont w mieszkaniu z wielkiej płyty (płytki w łazience i kuchni, sufit K-G, gladź, malowanie, instalacja elektryczna) Oprócz malowania, wszystko to robiłem pierwszy raz,  polegając na poradach i delikatnej pomocy kolegów z pracy. Po tym wszystkim  mocno uwierzyłem w siebie i urodziła się we mnie ogromna chęć "tworzenia" :)

Podczas poszukiwania tutoriali remontowych na YouTube trafiłem na kanał DiD, zafascynowany oglądałem film za filmem. Pomyślałem: to jest to! Chce tworzyć w drewnie! Zacząłem oglądać kanał od początku  ( jestem na ok 200 filmie:)) zakupiłem kilka książek, znalazłem niedaleko Łodzi (Radomsko) szkołę w której prowadzą kurs stolarstwa (A.13 i A.50) dla dorosłych i w przyszłym tygodniu jadę się zapisać ( Pani ze szkoły poinformowała mnie że kurs ruszy jak uzbiera się 20 osób).

Nigdy nie miałem do czynienia ze stolarstwem ale jestem pracowity i ambitny więc myślę że chęci mi nie opadną :) Morale podnosi mi kolejna rzecz, mój nieżyjący Dziadek którego nie miałem okazji poznać był stolarzem! Więc może coś tam we mnie tkwiło od zawsze ale dopiero teraz to odkryłem :)

Z zawodu jestem zawodowym strażakiem, więc czasu na naukę i rozwijanie tego hobby mogę dosyć dużo wygospodarować, a w przyszłości jak się rozwinę, być może będzie to moim zawodem na emeryturze? Tymczasem nie mogę się doczekać aż zacznę się uczyć i coś robić w praktyce :)

Forum przeglądam nieśmiało, ale już bardzo podoba mi się atmosfera tutaj i ogrom wiedzy jaką można z niego wynieść - za co od razu chcę Wam (użytkownikom oraz Jarkowi i Lidce) podziękować. Na razie obejrzę cały kanał, przeczytam książki które mam i dopiero wtedy zagłębie się w forum - myślę że łatwiej mi będzie pojąć o czym piszecie. Zanim zadam głupie pytanie na pewno przejże wiele wątków w poszukiwaniu odpowiedzi, więc nie martwcie się o nawałnice pytań od stolarskiego nooba ;P

Pozdrawiam
Maciej

akwa-stolarz

• Gość
Odp: Witam wszystkich forumowiczów
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Marca 2015, 20:12:09 czas Polski »
witam. profesjonalnie podchodzisz do pasji jaką jest drewno. również eksplorowałem forum przez długi czas  zanim zadałem pierwsze pytania ;) na większość pytań są już odpowiedzi na forum i w filmach Jarka. trzeba tylko poszukać
« Ostatnia zmiana: 06 Marca 2015, 20:19:50 czas Polski wysłana przez akwa-stolarz »

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Marca 2015, 20:14:26 czas Polski »
Witaj, zaczynasz dobrze, mam nadzieję, że zapału Ci nie zabraknie. Powodzenia :)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Marca 2015, 22:12:51 czas Polski »
Witam , ciekawy nick  przy Twoim zawodzie ;D

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Marca 2015, 22:31:11 czas Polski »
"Trotyl", "FirebombMAN" - słowa kluczowe , niedługo będzie nalot FBI na forum ;) :D

mily68

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Marca 2015, 23:18:34 czas Polski »
Łodzianin wita  ziomala :) Jeśli to nie tajemnica to z jakiego rejonu miasta jesteś?

Offline firebombMAN

« Odpowiedź #6 dnia: 06 Marca 2015, 23:32:26 czas Polski »
Witam ziomala również, ale rodowitym Łodzianinem nie jestem, pochodzę z dalekiego wschodu :) obecnie od 7 lat zamieszkuje Teofilów.

Jak już trochę poznam "teorii" to chciałbym poszukać jakiegoś stolarza w naszej okolicy, który za moje dwie ręce chętne do pracy przyuczył by mnie:) Orientujesz się może czy jest szansa znaleźć kogoś takiego?

pzdr

Offline Filip

« Odpowiedź #7 dnia: 06 Marca 2015, 23:47:44 czas Polski »
Twoja praca za free, a tylko patrzysz kątem oka, co robi majster, to znajdziesz to od ręki.
Jeśli chcesz, żeby ktoś poświęcił swój czas i nauczył Cię obróbki drewna - nie licz, że znajdziesz zawodowca. O ile znajdziesz kogokolwiek. Nikt nie ma czasu na "takie pierdoły". ;)

Offline krist138

« Odpowiedź #8 dnia: 07 Marca 2015, 00:04:23 czas Polski »
Witam ziomala  :)