10 Maja 2026, 00:46:55 czas Polski

Autor Wątek: Dębowa skrzynia na zabawki  (Przeczytany 5381 razy)

Offline Lechu

Odp: Dębowa skrzynia na zabawki
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Listopada 2016, 23:17:45 czas Polski »
Właśnie pihery są dla mnie alternatywą .Po za besseyami nic innego nie ma .  Widze po zdjęciach ,że lubisz dobre narzędzia . Tu masz fajny , sprawdzony ścisk do naroży http://www.tendotools.com/en/diversen/piher-klemsystemen/klemmateriaal/steel-band-clamps/piher-steel-band-clamp-rectangular-mod-a-24002.html. Po kupnie tego wynalazku  , wielkie gabarytowo ramy np. do luster to już nie problem . Jakiś czas temu kleiłem ramę 1800 x 800 . Po ściśnięciu bez problemu ściągnąłem ze stołu , nic się nie rozchodzi. Występują różne modele  różniące się długością taśmy .

Faktycznie fajny ścisk - ten ramkowy. Ja póki co wykorzystuję prostszą wersję od Wolfcrafta. Daje radę.

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #16 dnia: 07 Listopada 2016, 13:03:22 czas Polski »
Bardzo ładny, "czysty" projekt. Dbałość o szczegóły i dobra prezentacja. Gratulacje i więcej projektów prosim ;)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #17 dnia: 07 Listopada 2016, 15:09:21 czas Polski »
Jakoś umknął mi ten wątek a byłoby szkoda, bo to ładny projekt i dobrze wykonany :)

Offline Grzesiek Goleniów

« Odpowiedź #18 dnia: 07 Listopada 2016, 15:30:51 czas Polski »
Dębina to jest to,ładne wykonanie

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #19 dnia: 07 Listopada 2016, 15:38:49 czas Polski »
Minusem robienia klejonki z fazowanych desek jest klej wchodzący w fazkę która powstaje po sklejeniu desek. Obróbka tego jest pracochłonna. Dlatego zanim klej zaschnie kompletnie wykorzystują trójkątny skrobak do zebrania nadmiaru kleju.

Wygodniej jest kleić  bez  faz , a dopiero zrobić je po sklejeniu frezem

Co do kleju , Ty to kleisz na biały ? spróbuj poliuretanu , mocny klej który nie puści , biąły czasem płata figle .

Nie jest tak źle Rakol  mnie nie zawiódł ,

Co do wykonania skrzyni - jest bardzo ładna jak i jej   czyste   fachowe  wykonanie

Offline Lechu

« Odpowiedź #20 dnia: 07 Listopada 2016, 20:37:37 czas Polski »
Hej Tomekz jak ta faze wykonac potem? frezarka GW prowadzona wzdluz jakiejs listwy?

Swoją drogą dziękuję za wszystkie miłe komentarze. Sporo sie nauczyłem przy tej realizacji. Myślę że teraz paru błędów bym już uniknął. Ale z efektu jestem zadowolony a co najważniejsze dzieciakom się podoba też

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #21 dnia: 07 Listopada 2016, 20:45:39 czas Polski »
Dokładnie tak jak piszesz . Nie martwisz się ( Twój sposób ) by  w narożnikach się wszystko  zgadzało i podział imitacji  desek zrobisz taki jaki chcesz. (frez  ze szpicą )

Robiłem podobnie tak ,  blat wielkiego stołu . Wygląda jak by był sklejony z desek , a on jest z płyty oklejonej pasami dębiny . Nic nie pręży i nie rozsycha  się . :)

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 07 Listopada 2016, 21:44:24 czas Polski »
Nie jest tak źle Rakol  mnie nie zawiódł

Będę musiał wypróbować . Mam kolegę , który robi tylko w drewnie i od niego dostałem informację ,żeby trzymać się z dala od białych klejów . Do drewna tylko poliuretan , który nigdy nie zawodzi ;)

Offline marcin6391

« Odpowiedź #23 dnia: 07 Listopada 2016, 21:48:18 czas Polski »
Dziwne ...

Dla siebie wszystko kleiłem rakolem - schody, parapety, itp... nic sie nie dzieje niepokojącego ...

mily68

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 07 Listopada 2016, 21:51:46 czas Polski »
Może ten kolega robi z nie do końca suchego drewna (wtedy tylko poliuretan)?

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 07 Listopada 2016, 22:10:02 czas Polski »
Może ten kolega robi z nie do końca suchego drewna (wtedy tylko poliuretan)?

Kolega pracuję na suchym drewnie , to jest profesjonalny warsztat robiący naprawdę piękne rzeczy za kosmiczne pieniądze. Wiec na jakąś lipę by sobie nie pozwolił ;) Może po prostu dmucha na zimne ?

mily68

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 07 Listopada 2016, 22:18:05 czas Polski »
Jeśli robią tak jak napisałeś to poliuretan oczywiście daje większą pewność. W meblach za kosmiczne pieniądze nie ma prawa być jakichkolwiek niedoróbek. Pewność klejenia jest bardzo ważna.