19 Maja 2026, 19:37:19 czas Polski

Autor Wątek: Jakie zawias na ciężkie drzwiczki dębowe  (Przeczytany 7359 razy)

Offline h_rov

Jakie zawias na ciężkie drzwiczki dębowe
« dnia: 16 Marca 2015, 19:50:12 czas Polski »
Witam,

Mam pytanie jakich zawiasów używacie w drewnie litym? Dokładnie potrzebuje zawiasy do frontu meblowego grubość 25-30mm z dębu o wymiarach 82x52cm. Front do zabudowy pralki...
Potrzebuje solidne które nie zaczną się opuszczać po tygodniu, miesiącu itd.

Z góry dziękuje za wszystkie porady.

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: Jakie zawias na ciężkie drzwiczki dębowe
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Marca 2015, 20:56:44 czas Polski »
To daj 4 zawiasy

Offline Robsonik

« Odpowiedź #2 dnia: 16 Marca 2015, 21:01:40 czas Polski »
Podaj trochę więcej danych.
1. Grubość frontu 25 czy 30mm
2. jak jest zabudowa ta pralka, czy to jest pojedyncza szafka czy w szeregu.
3. jak się otwierają drzwi sąsiednich szafek
4. front tej grubości będzie tylko w szafce z pralką czy we wszystkich szafkach
5. front będzie nakładany czy wpuszczany w szafkę

Odpowiedz na te kilka pytań i coś znajdziemy.

To daj 4 zawiasy

Ilość zawiasów ma drugorzędne znaczenie, ważniejsze jest odpowiedź na pytania.
Do tej grubości frontu nie zastosujesz standardowego zawiasu, ponieważ standardowe stosuje się tylko do gr. frontu 20 mm
« Ostatnia zmiana: 16 Marca 2015, 21:03:56 czas Polski wysłana przez Robsonik »

Offline h_rov

« Odpowiedź #3 dnia: 16 Marca 2015, 23:12:09 czas Polski »
Grubość frontu min 25mm, 
Pojedyncza szafka, pod umywalkę, taka komoda
1 drzwi , z drugiej strony szuflady
Front licowany z ramką

Podaj trochę więcej danych.
1. Grubość frontu 25 czy 30mm
2. jak jest zabudowa ta pralka, czy to jest pojedyncza szafka czy w szeregu.
3. jak się otwierają drzwi sąsiednich szafek
4. front tej grubości będzie tylko w szafce z pralką czy we wszystkich szafkach
5. front będzie nakładany czy wpuszczany w szafkę

Odpowiedz na te kilka pytań i coś znajdziemy.

To daj 4 zawiasy

Ilość zawiasów ma drugorzędne znaczenie, ważniejsze jest odpowiedź na pytania.
Do tej grubości frontu nie zastosujesz standardowego zawiasu, ponieważ standardowe stosuje się tylko do gr. frontu 20 mm

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Marca 2015, 12:56:20 czas Polski »

są zawiasy puszkowe do grubych  drzwi  do 24 mm

Offline profes12

« Odpowiedź #5 dnia: 17 Marca 2015, 13:34:25 czas Polski »
Witaj, rozumiem fronty wpuszczane w korpus, są takie zawiasy z zerowym uskokiem z firmy Blum, sam zastosowałem na drzwi wysokości 2400x500mm grubości 28mm, ilość zawiasów 5szt, jednak nakładane, ok masa robi swoje i trochę jest ugięcia na zawiasach lecz to produkcja bardzo stabilna. Jednakże przy twoich wpuszczanych frontach może się okazać potrzebna większa szczelina lub też faza na wewnętrznej krawędzi frontu. Swoją drogą zamiast tak grubych frontów, może lepiej jeżeli to możliwe zrobić cieńsze, ułatwisz sobie życie, a drewno jak drewno, zawsze będzie pracować, źle zabezpieczone przy możliwej wilgoci będzie zwiększać swoje wymiary.

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #6 dnia: 17 Marca 2015, 19:56:41 czas Polski »
sam zastosowałem na drzwi wysokości 2400x500mm grubości 28mm, ilość zawiasów 5szt, jednak nakładane

I to działa? Masz jakieś zdjęcia? Jakieś specjlane super wytrzymałe zawiasy czy zwykłe blumy?

Offline profes12

« Odpowiedź #7 dnia: 18 Marca 2015, 07:58:07 czas Polski »
Zdjęcia niestety nie mam, natomiast zawiasy o którym piszę to blum z zerowym uskokiem bodajże kąt otwarcia 155, jak spojrzysz na konstrukcję tego zawiasu to on inaczej się składa jest bardziej masywny aniżeli zwykłe zawiasy puszkowe. Jeżeli jest możliwość, zapraszam do najbliższego sklepu z akcesoriami meblowymi, ale nie supermarketu, tylko dla stolarzy, porównajcie zwykły zawias puszkowy Blum z zawiasem o zerowym uskoku, to najlepiej wyjaśni o co mi chodzi. Co do drzwi, to grubość ok 28mm, być może trochę więcej, lewa strona to płyta mdf, nie pamiętam jaka dokładnie grubość, ale z drugiej strony jest klejony parkiet przemysłowy merbau grubości 14mm, całość jest naprawdę ciężka, szkoda mi tych zawiasów gdyż były drogie i dlatego zamierzam tam zastosować zastosować niewielką rolkę gumową podpierającą krawędź bez zawiasów, tak by zawiasy trzymały jedną stroną, natomiast stronę otwieraną podpierała rolka gumowa jeżdżąca po podłodze, będzie widoczna tylko przy otwarciu drzwi. W chwili obecnej drzwi są bez rolki, otwierają się, widać ugięcie na zawiasach, użytkowane 2 razy dziennie i tak od 2 lat. Piszę o rozwiązaniu które sam zastosowałem, nie powiem, że jest idealne ale na tamtą chwilę jedyne które uznałem za odpowiednie, gdyż drzwi pełnią element dekoracyjny, są bez klamek, nie widać zawiasów, tak jakby parkiet z podłogi wchodził na ścianę, a faktycznie zakrywają schowek z płaszczami.

Offline h_rov

« Odpowiedź #8 dnia: 18 Marca 2015, 21:55:41 czas Polski »
Pomysł z tymi zawiasami podoba mi się, tylko nie wiem czy je zmieszczę przed pralką.  Po rysunkach sporo zajmują miejsca jak są złożone (Patrząc od środka).