22 Maja 2026, 05:33:31 czas Polski

Autor Wątek: Aktywność biologiczna drzew egzotycznych  (Przeczytany 2473 razy)

Offline szerszeńw

Aktywność biologiczna drzew egzotycznych
« dnia: 18 Lutego 2015, 18:13:16 czas Polski »
Witam kolegów forumowiczów. Od jakiegoś czasu interesuje się stolarstwem i amatorsko spełniam w tym temacie. Dopiero niedawno wszedłem w posiadanie kilku egzotycznych kawałków drewna co skłoniło mnie do pilniejszego przestudiowania tematu i natrafiłem na literaturę która podaje iż te gatunki są czynne biologicznie, innymi słowy toksyczne. Natrafiłem również na wiele stron, głównie angielskich gdzie ktoś wykonuje deski do krojenia z takowego drewna. I tu nasuwa się moje pytanie, jak to się do siebie ma? Tzn w moim mniemaniu jeśli drewno jest toksyczne to nie powinno mieć kontaktu z żywnością.  Czy może jestem w błędzie i drewno to jest niebezpieczne tylko przy obróbce i szlifowaniu.  Pytam bo kolory drewna są tak świetne że same się proszą o wykonanie desek do krojenia czy chociażby serwowania.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: Aktywność biologiczna drzew egzotycznych
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Lutego 2015, 18:51:39 czas Polski »
natrafiłem na literaturę która podaje iż te gatunki są czynne biologicznie, innymi słowy toksyczne.

I coś w tym jest , najbardziej przy pracy z tymi gatunkami.
ale
czy aż takie ważne jest na czym  przez chwilę  kroimy  , nie dajmy się zwariowac . Co innego jest , zrobić z takiego drewna pojemnik do przechowywania chleba .

Klo

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Lutego 2015, 19:27:07 czas Polski »
Ja także zastanawiałem się kiedyś nad tym zagadnieniem. Doszedłem do wniosku, że więcej syfu jest w tym co się kroi, niż w samej desce.
Chyba, że ktoś sam sobie produkuje żywność. :)
Mimo wszystko takiej deski bym sobie nie zafundował.

Offline szerszeńw

« Odpowiedź #3 dnia: 18 Lutego 2015, 19:44:47 czas Polski »
Bardziej się zastanawiałem czy skoro materiał podczas obróbki może podrażniać drogi oddechowe i skórę (zakładam że chodzi o olejki które wraz z pyłem wdychamy) to czy po wykonaniu deski do krojenia i po zabezpieczeniu jej olejem i woskiem dalej może powodować jakieś problemy? Natrafiłem na artykóły które wskazywały iż dąb również jest czynny biologicznie a przecież dębowe deski oraz inne gadżety kuchenne są dość powszechne na rynku. Wybaczcie moją dociekliwość ale nie znalazłem literatury która dokładnie by opisywała ten temat. To moje pierwsze kroki przy obróbce egzotyków i chciałbym wiedzieć o nich możliwie najwięcej zanim przystąpienia do jakiejś pracy.

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #4 dnia: 18 Lutego 2015, 20:21:33 czas Polski »
Natrafiłem na artykóły które wskazywały iż dąb również jest czynny biologicznie
Ja piję whisky która leżakuje 12 lat w dębowych beczkach, do tego zagryzam ogórkiem kiszonym w dębowej beczce i żyję :)
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #5 dnia: 19 Lutego 2015, 09:31:33 czas Polski »
A kto bogatemu zabroni ;D bez urazy co :P :)