25 Kwietnia 2026, 15:34:43 czas Polski

Autor Wątek: Wolfcraft MasterCut 2000  (Przeczytany 6898 razy)

Offline Ogrodoholizm

Wolfcraft MasterCut 2000
« dnia: 24 Stycznia 2015, 15:07:52 czas Polski »
Witam
Chciałbym abyście się wypowiedzieli na temat stolika roboczego firmy Wolfcraft : Master Cut 2000

http://www.youtube.com/watch?v=OHFwhTlMmIo#

Zastanawiam się na zakupem :)

Jeśli ktoś miał możliwość pracy na nim będę wdzięczny za podzielenie się spostrzeżeniami.
« Ostatnia zmiana: 17 Marca 2015, 20:46:56 czas Polski wysłana przez JarekO »
Ogrodoholizm - Zieleń Uzależnia :)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Wolfcraft MasterCut 2000
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Stycznia 2015, 15:19:49 czas Polski »
Koledzy robią samodzielnie stoliki "ala festool MFT3" . Czytałem, że porasz się robieniem mebli ogrodowych, świadczysz usługi. Taki stolik były chyba dla Ciebie bardziej przydatny. Wolfcraft przy nim, to zabawka.
« Ostatnia zmiana: 24 Stycznia 2015, 15:22:14 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline macieqmc

« Odpowiedź #2 dnia: 24 Stycznia 2015, 16:17:47 czas Polski »
Jeśli nie masz czasu na wykonanie takiego stolika to możesz kupić gotowy. Nie zapominaj o satysfakcji z wykonanego stolika samodzielnie, a w późniejszym czasie, pracy na nim.

Ogólnie prezentuje się dobrze, budową przypomina stolik z festoola. Teraz standardowe pytanie: Jak trzyma ustalone kąty? Czy jest stabilny?
Na pewno musisz zobaczyć czy jest to kompaktowe z twoją zgłębiarką. Odradzałbym zakupu w ciemno, na twoim miejscu chciałbym to zobaczyć przed zakupem. 
Stolarstwo moją pasją.
Pozdrawiam,

kozio

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Stycznia 2015, 18:18:45 czas Polski »
Extra sprawa ale myślę że to dla ludzi co robią lekkie i małe rzeczy.
Pomyśl że łamią Ci się jakieś uchwyty itp, czy jest to do dostania?

1537zł za taki stolik...

Na reklamach wszystko wygląda tak byś pomyślał że to właśnie dla Ciebie.

Gdybyś jednak się zdecydował to napisz recenzję.
pozdrawiam

Klo

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Stycznia 2015, 20:24:04 czas Polski »
Kozio ma rację. Jeśli efektem Twoich prac mają być doniczki ogrodowe, to może być. Do "grubszej" roboty tego bym nie brał, chociaż darzę ogromną sympatią tę markę. :) Po za tym, za te pieniądze mógłbyś zrobić / zamówić porządny mobilny stolik z imadełkami. :)

Offline Ogrodoholizm

« Odpowiedź #5 dnia: 24 Stycznia 2015, 22:06:52 czas Polski »
Zależy na tym aby był kompatybilny z piła bo póki co nie mam stołowej. Traktowałbym to jako zakup przejściowy, miedzy czym porządnym (chyba że ten się sprawdzi) jeśli nie trafi do garażu i tam będzie używany do lekkich prać. Klo masz jakiś model na myśli ?

Jeśli się zdecyduje na pewno napiszę recenzje :)

Klo

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Stycznia 2015, 09:32:48 czas Polski »
Jeśli chodzi o wykonanie, czy zlecenie wykonania, to nie mam na myśli konkretnego modelu. W sieci jest mnóstwo rożnego rodzaju stołów.
Jeśli jednak kupno stolika wiąże się z brakiem pilarki stołowej, to za podobne pieniądze kupisz np. pilarkę Makity MLT 100. A za kilka stówek więcej, wraz z mobilnym stołem.
http://itslondon.s3.amazonaws.com/p/xl/MAKJM27000300.jpg
« Ostatnia zmiana: 25 Stycznia 2015, 09:34:28 czas Polski wysłana przez Klo »

Offline Ogrodoholizm

« Odpowiedź #7 dnia: 25 Stycznia 2015, 13:44:10 czas Polski »
No właśnie i to jest problem a raczej wątek na kolejny temat. Przez dłuższy czas zastanawiałem się nad kupnem czegoś takiego. Co prawda nie oglądałem Makity a AEG http://www.aeg.info.pl/11640-TS-250-Pilarka-stolowa.html powiem szczerze, że jak jestem zadowolony z AEG to ten stół mnie nie zachwycił. Może to wina modelu który oglądałem. Dlatego pomyślałem, że taki stół typu wolfcraft był by dobrym wyborem.

Jeśli temat Makity nie był poruszany na forum chętnie wysłucham waszych opinii

Klo

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Stycznia 2015, 13:48:28 czas Polski »
Jeśli temat Makity nie był poruszany na forum chętnie wysłucham waszych opinii

Był. :)

Offline Ogrodoholizm

« Odpowiedź #9 dnia: 25 Stycznia 2015, 13:51:33 czas Polski »
Dzięki bardzo za pomoc zabieram się za lekturę :)

Offline Ogrodoholizm

« Odpowiedź #10 dnia: 25 Stycznia 2015, 14:17:39 czas Polski »
Poczytałem, poczytałem i moje przypuszczenia się potwierdziły. Wspólnie z Żoną :) podjęliśmy decyzję, że kupujemy Wolfcrafta MasterCut 2000 :) po zakupie podzielę się pierwszymi spostrzeżeniami. Jak się nią troszkę pobawię dopiszę szczegółową recenzję.

Wszystkim chciałem bardzo podziękować za dyskusję, troszkę mi się w głowie rozjaśniło :)

Miłej niedzieli, pozdrawiam 

Offline ObywatelRP

« Odpowiedź #11 dnia: 25 Stycznia 2015, 16:13:18 czas Polski »
To czekamy na jakąś recenzje. Przemyslenia.

Offline maciejp

« Odpowiedź #12 dnia: 17 Marca 2015, 14:32:14 czas Polski »
Dzień dobry,
kupiłem rzeczonego Walfcrafta w zeszłym roku.
Celem moim oprócz funkcji mobilnego stolika roboczego (jest w tej funkcji  porządku) było wykorzystanie jako bazy  do zamontowania frezarki (po prostu z frezarki górnowrzecionowej zrobić dolnowrzecionową). Wiem, dużo projektów ludzie samodzielnie wykonali ale ja i tak potrzebowałem także normalnego stolika a dodatkowy grat dedykowany do frezarki mi jakoś nie pasował.

Montaż frezarki czy pilarki przy użyciu załączonych śrubek trochę upierdliwy ale można solidnie zamocować elektronarzędzie do płyty.
Największe jednak rozczarowanie to dodatkowa prowadnica używana do frezowania: plastik który się ugina i nie zapewnia ani stabilności podczas pracy ani też powtarzalności frezowania.

Listwy prowadzącej od kompletu nie używałem bo mam zagłębiarkę z własną listwą.

Stolik oceniam 8/10 - mógłby być sztywniejszy
Przystawka do frezowania 3/10 - pomyłka, dopiero po zastosowaniu kilku samodzielnych ulepszeń dało się jakoś pracować.

Pozdrawiam
Mp