Dzień dobry wszystkim, zwracam się z pewną prośbą do Was. Aktualnie mam małe zlecenie dotyczące domków dla królików. W zestawie miałby znaleźć się też m.in. tunel. Materiał to klejonka sosnowa 20mm. Cała sprawa rozchodzi się o połączenie tunelu z domkiem. Połączenie musi spełniać następujące rzeczy:
- musi być estetyczne (domek i tunel osobno muszą wyglądać ładnie)
- musi być proste w montażu i demontażu
- musi być solidne
Są też różne koncepcje kształtu wejścia do domku, a co za tym idzie kształtu tunelu i połączenia tego. Aktualnie wymyśliłem dwa rozwiązania:
1. Wejście do domku owalne, tunel owalny. W wejściu zrobiony rowek, w wejściu tunelu wystaje pióro. Wszystko siedzi elegancko. Trochę roboty jest, żeby to wykonać. Ściana tunelu składa się z ze sklejonych dwóch warstw klejonki (jedna włókna poprzecznie, druga równolegle). Jedną warstwę wykorzystuję z wyciętego otworu w domku, drugą muszę dociąć. Sam tunel jest ze sklejki elastycznej 3mm (wejście do domku robię frezem 3mm, więc potem idealnie się pokrywa)
Zalety:
- estetyczne i solidne dość
Wady:
- trochę dużo pracy (większa ilość będzie robiona)
- duże zwężenie wejścia do tunelu w stosunku do wejścia domku (około 30mm na każdym boku)
2. Wejście kwadratowe, tunel kwadratowy. Tutaj wystarczy zrobić rowek w bokach tunelu na szerokość klejonki i wszystko pasuje. Prosto i dosyć szybko. Zwężenie wejścia domku do wejścia tunelu dla rowka 5mm to tylko 15mm na każdym boku.
Zalety:
- szybkie i proste wykonanie
- trochę gorzej wizualnie (wiadomo kanty by były fazowane jeszcze i obrobione, w sumie to też kwestia gustu)
A prośba moja do Was jest taka, może ktoś z Was ma jakiś ciekawy pomysł na takie połączenie? inny kształt drzwi i tunelu? Ogólne wskazówki też wskazane.
Pozdrawiam