25 Kwietnia 2026, 00:26:56 czas Polski

Autor Wątek: Analiza podłogi "dębowej"  (Przeczytany 2706 razy)

Offline Kamyk

Analiza podłogi "dębowej"
« dnia: 26 Kwietnia 2015, 20:10:53 czas Polski »
Witam, chciałbym prosić Szanownych forumowiczów o małą pomoc. Osobiście niestety nie mam zbytnio pojęcia o drewnie, a w trakcie urządzania mieszkania natrafiłem na mały kłopot. Otóż zamówiłem deski podłogowe dębowe delikatnie bielone i niestety to co przyjechało różni się w znacznym stopniu od wystawy w sklepie, co w moim mniemaniu może być normalne, bo to w końcu naturalne drewno, ale problem w tym, że deski dość znacząco różnią się od siebie kolorem. Tu pojawia się pytanie do specjalistów czy to częsty przypadek, czy może dostałem ścinki z kilku innych zamówień? Gdy spojrzałem na deski od spodu to wyglądają dla mnie wręcz na inne gatunki drewna (ostatnie zdjęcie). Mam nadzieję, że nikogo nie zirytuję laickimi pytaniami, a będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Klo

• Gość
Odp: Analiza podłogi "dębowej"
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Kwietnia 2015, 20:37:24 czas Polski »
Mam nadzieję, że nikogo nie zirytuję laickimi pytaniami, a będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Pytaniami, to nie.
Obawiam się jednak, że niektórych zirytujesz pominięciem działu p.t.: "Przedstaw się". ;)

Offline Kamyk

« Odpowiedź #2 dnia: 26 Kwietnia 2015, 20:46:12 czas Polski »
Mam nadzieję, że nikogo nie zirytuję laickimi pytaniami, a będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Pytaniami, to nie.
Obawiam się jednak, że niektórych zirytujesz pominięciem działu p.t.: "Przedstaw się". ;)

Błąd naprawiony :)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Kwietnia 2015, 21:24:42 czas Polski »

jest to dąb

Nie wiem co  oglądałeś na wystawie , bo to co pokazałeś to nie  selekcjonowane drewno niskiej  jakości wizualnej , wycięte z taniego  sortymentu drewna .

Kilkujadek

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Kwietnia 2015, 21:33:25 czas Polski »
czy to częsty przypadek, czy może dostałem ścinki z kilku innych zamówień?
Prawdopodobnie wytwórca miał taki materiał i nie chciało mu się sortować co jest związane z klasą jakości. Reszta jest sprawą gustu. Widziałem idealnie wykonany parkiet jesionowy klasy 1 który był na tyle idealny, że wyglądał jak martwa plastikowa wykładzina. Piętro wyżej klasa 2. Ten parkiet był "żywy" :)

Offline Kamyk

« Odpowiedź #5 dnia: 26 Kwietnia 2015, 21:55:02 czas Polski »
Teoretycznie to miało być to co na zdjęciu jest na samej górze. Choć na tym zdjęciu wyszło trochę jaśniejsze niż faktycznie.

Deska klasy rustic, czyli 2-3 po normalnemu brana celowo dla dużej ilości sęków, bo ceną niewiele się różniło. Sęki są ok, ale kolory to dla mnie z kosmosu jakby to były różne podłogi :/ Dostawca zobowiązał się dostarczyć kilka dodatkowych metrów, ułożyć na "sucho" i podobierać jakoś to, ale wydaję mi się, że może być ciężko. No chyba, że to normalne, a ja wydziwiam  ;D