Witam,
Słowo wstępuW związku iż poniekąd zaczynam przygodę z drewnem (coś tam wcześniej było, ale nie nazwał bym tego przygodą ; ) chciałbym dowiedzieć się co jest najważniejsze i niezbędne, chodzi o narzędzia ręczne jak i elektronarzędzia a także chciałbym prosić o wskazówki co do budowy/umeblowania warsztatu - czego się wystrzegać, jakieś ciekawe rozwiązania, pomysły itp. (np. żeby wiertarki stołowej czy innego narzędzie nie postawić zbyt blisko ściany).
Jako że to zagadnienie jest dość szerokie i myślę że często wyszukiwane chcę założyć kilka tematów w odrębnych działach:
-Elektronarzędzia
-Narzędzia ręczne
-Umeblowanie
ewentualnie może później jeszcze coś o porządku tj. odkurzacze i odciągi.
Jeżeli temat będzie ciekawy i będzie sporo wnosił poproszę o przypięcie tematu dla potomnych

**Wstęp pozwolę sobie skopiować i każdy temat zacząć tym samym wstępem wraz z linkami do pozostałych tematów które będą tu:
-> Najważniejsze narzędzia ręczne dla nowicjusza.
http://forum.domidrewno.pl/inne/najwazniejsze-narzedzia-reczne-dla-nowicjusza/-> Na co zwracać uwagę przy meblowaniu/budowie warsztatu? [uzupełnię po stworzeniu tematu]
KonkretyWiertarkę jakąkolwiek każdy chyba posiada, ale jakie elektronarzędzia są potrzebne na początku? Czy pilarka ukośnica czy pilarka stołowa jest bardziej przydatna/uniwersalna? Co sądzicie o narzędziach używanych? Lepiej kupić tańszą ale nową Makitę MLT100 czy może szukać używanego ale z pewnością lepszego Dewalt'a 744 QS (przykłady)?
Osobiście na dziś posiadam:
-Wiertarki ręczne B&D oraz jakiś zielony Bosch
-Wyrzynarka Skil (zdążyła już się uszkodzić chyba, tnąc płytę 12mm jakieś 0,5cm odchyłki na grubości płyty)
-Piła tarczowa Skil 5055
-Szlifierka oscylacyjna Skil
-Wkrętarka Hitachi DS14DVF3
-Frezarka górnowrzecionowa Bosch POF1200
-Piła włosowa marki piła

-Kompresor podobnie jw. 50L
-Szlifierki kątowe 3 różne, ostatni zakup to szlifierka z Lidla

Myślę, że na początek to nie jest tak całkiem tragicznie, ale zastanawiam się co powinno być następne? Czy piła stołowa czy ukośnica? czy może wyrówniarka lub grubościówka? (chociaż wątpię, aby były potrzebne na początek, zwłaszcza że większość warsztatu powstanie pewnie ze sklejki lub płyt wiórowych)
Co o tym sądzicie?