21 Kwietnia 2026, 18:38:59 czas Polski

Autor Wątek: Najważniejsze elektronarzędzia dla nowicjusza.  (Przeczytany 4537 razy)

Offline MrMaly_PL

Najważniejsze elektronarzędzia dla nowicjusza.
« dnia: 02 Kwietnia 2015, 01:04:48 czas Polski »
Witam,

Słowo wstępu

W związku iż poniekąd zaczynam przygodę z drewnem (coś tam wcześniej było, ale nie nazwał bym tego przygodą ; ) chciałbym dowiedzieć się co jest najważniejsze i niezbędne, chodzi o narzędzia ręczne jak i elektronarzędzia a także chciałbym prosić o wskazówki co do budowy/umeblowania warsztatu - czego się wystrzegać, jakieś ciekawe rozwiązania, pomysły itp. (np. żeby wiertarki stołowej czy innego narzędzie nie postawić zbyt blisko ściany).

Jako że to zagadnienie jest dość szerokie i myślę że często wyszukiwane chcę założyć kilka tematów w odrębnych działach:
-Elektronarzędzia
-Narzędzia ręczne
-Umeblowanie
ewentualnie może później jeszcze coś o porządku tj. odkurzacze i odciągi.
Jeżeli temat będzie ciekawy i będzie sporo wnosił poproszę o przypięcie tematu dla potomnych :)

**Wstęp pozwolę sobie skopiować i każdy temat zacząć tym samym wstępem wraz z linkami do pozostałych tematów które będą tu:
-> Najważniejsze narzędzia ręczne dla nowicjusza. http://forum.domidrewno.pl/inne/najwazniejsze-narzedzia-reczne-dla-nowicjusza/
-> Na co zwracać uwagę przy meblowaniu/budowie warsztatu? [uzupełnię po stworzeniu tematu]

Konkrety

Wiertarkę jakąkolwiek każdy chyba posiada, ale jakie elektronarzędzia są potrzebne na początku? Czy pilarka ukośnica czy pilarka stołowa jest bardziej przydatna/uniwersalna? Co sądzicie o narzędziach używanych? Lepiej kupić tańszą ale nową Makitę MLT100 czy może szukać używanego ale z pewnością lepszego Dewalt'a 744 QS (przykłady)?

Osobiście na dziś posiadam:
-Wiertarki ręczne B&D oraz jakiś zielony Bosch
-Wyrzynarka Skil (zdążyła już się uszkodzić chyba, tnąc płytę 12mm jakieś 0,5cm odchyłki na grubości płyty)
-Piła tarczowa Skil 5055
-Szlifierka oscylacyjna Skil
-Wkrętarka Hitachi DS14DVF3
-Frezarka górnowrzecionowa Bosch POF1200
-Piła włosowa marki piła :D
-Kompresor podobnie jw. 50L
-Szlifierki kątowe 3 różne, ostatni zakup to szlifierka z Lidla ;)

Myślę, że na początek to nie jest tak całkiem tragicznie, ale zastanawiam się co powinno być następne? Czy piła stołowa czy ukośnica? czy może wyrówniarka lub grubościówka? (chociaż wątpię, aby były potrzebne na początek, zwłaszcza że większość warsztatu powstanie pewnie ze sklejki lub płyt wiórowych)
Co o tym sądzicie?

Offline alehar

Odp: Najważniejsze elektronarzędzia dla nowicjusza.
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Kwietnia 2015, 07:43:55 czas Polski »
Ja głosuję za piłą stołową !
Tak jak wiertarka jak i piła stołowa to podstawa.
Pozdrawiam Alehar

kozio

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Kwietnia 2015, 08:06:05 czas Polski »
Zgadzam się, również uważam że pilarka stołowa.
Na równi stawiam wyrówniarko grubościówkę.

Ukośnicę można kupić w następnej kolejności bo wszelkie kąty można dociąć na stołowej.
Popatrz jak jeszcze nie widziałeś różne przystawki ''sanki'' blokuje Cię tylko wyobraźnia.

Offline woodek

• Full Member
  • Ocena +15/-0
  • Imię: Łukasz
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Kwietnia 2015, 11:41:23 czas Polski »
Trudne pytania w tych 2ch działach ;)
Nie da się odpowiedzieć jednoznacznie. Raczej sam musisz się zastanowić  co chcesz robić, z jakiego surowca (strugany, niestrugany), etc. i na tej podstawie kupować kolejne sprzęty.

Ja jestem też na etapie kompletowania wszystkich rzeczy do warsztatu i ustaliłem sobie jakiś czas temu priorytety i się tego trzymam.
U mnie to wygląda tak:
1. piła stołowa (w końcu mogę ciąć i jest fajnie)
2. przyrząd do kołkowania wolfcraft, przyrząd do niewidocznych połączeń wolfcraft, dłuta, jakaś piła japońska i lamelownica
3. zagłębiarka (jak się człowiek już nacieszy to w końcu może zacząć ciąć precyzyjnie)
4. wyrówniarko-grubościówka (w końcu jestem niezależny!!!)
5. ukośnica (ufff w końcu nie muszę się gimnastykować w długimi elementami i mogę przycinać je z grubsza, a czasem nawet precyzyjnie)
6. domino
...potem długo nic...
7. hammer b3 winner :D

O wiertarkach, wkrętarkach, szlifierkach, skrobakach, cyklinach nie pisze, bo to często już mamy. A nawet jeśli nie to są to mniejsze pieniążki i kupujemy wtedy kiedy potrzeba.

Ostatnio kupiłem w lidlu strug elektryczny z zamiarem oddania do 7 dni, chciałem zobaczyć, pomacać etc. A jak się okazało został u mnie i nawet ma co robić. Więc prócz własnego planu trzeba być elastycznym.
« Ostatnia zmiana: 02 Kwietnia 2015, 11:43:37 czas Polski wysłana przez woodek »

Offline piotrekamg

« Odpowiedź #4 dnia: 02 Kwietnia 2015, 11:57:10 czas Polski »
jak już napisali koledzy podstawa to pilarka stołowa

kozio

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Kwietnia 2015, 16:18:53 czas Polski »
Przyda się też odkurzacz bo wiórki lecą nieubłaganie.

Offline MrMaly_PL

« Odpowiedź #6 dnia: 02 Kwietnia 2015, 17:30:58 czas Polski »
Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi, szczególnie chciałbym podziękować koledze "woodek" za szczegółowy opis - o to mniej więcej chodziło ;)
I tym samym powstaje kolejne pytanie, mianowicie kolega napisał:
[...]
3. zagłębiarka (jak się człowiek już nacieszy to w końcu może zacząć ciąć precyzyjnie)
[...]
I tu zrodziły mi się dwa pytania:
-Czy jest różnica między zagłębiarką, a zwykłą ręczną piłą tarczową?
-Sądziłem, że pilarka stołowa powinna dać nam dość sporą precyzję cięcia, nie jest tak? Zatem wystarczyło by posiadać zagłębiarkę i ze stołową można poczekać? Nie rozumiem tego.. :)

A co do tego czy materiał strugany czy nie, myślę, że na początek będą to jak napisałem we wstępie płyty wiórowe, sklejki itp. z racji budowy mebelków pod maszyny/narzędzia oraz budowy samych maszyn (szlifierkę mam zamiar zbudować sam : )

Liczę na dalsze wypowiedzi :)

Pozdrawiam,
Rafał

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #7 dnia: 02 Kwietnia 2015, 20:04:49 czas Polski »
Koledzy powiedzieli chyba juz wszystko na temat elektronarzędzi
Nieważne na jakim sprzęcie pracujesz ważne jak to robisz :)

Offline woodek

• Full Member
  • Ocena +15/-0
  • Imię: Łukasz
  • View Gallery
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Kwietnia 2015, 14:51:26 czas Polski »
-Czy jest różnica między zagłębiarką, a zwykłą ręczną piłą tarczową?
-Sądziłem, że pilarka stołowa powinna dać nam dość sporą precyzję cięcia, nie jest tak? Zatem wystarczyło by posiadać zagłębiarkę i ze stołową można poczekać? Nie rozumiem tego
ad1. żeby ładnie ciąć i efektywniej należy tak ustawić wysokość (lub wypuścić w dół) tarczy aby jak największa jej część piłowała. A do tego jest stworzona właśnie zagłębiarka. W pilarce ręcznej również to jest do zrobienia, ale dużo trudniej i mniej precyzyjnie.
ad2. pilarka stołowa, hmm co tu dużo mówić w cenach do 4000zł to jest tylko decyzja, które bolączki urządzenia jesteśmy w stanie zaakceptować. A jeśli chodzi o meble z płyty to tylko formatówka (ale to nie elektronarzędzie tylko maszyna) lub właśnie zagłębiarka.

Jeśli nie chcesz dłubać mniejszych rzeczy na pilarce stołowej i różnego rodzaju sankach, to bierz zagłebiarkę. A twój kolejny level jeśli chodzi o cięcie to piła formatowa.