28 Kwietnia 2026, 11:07:55 czas Polski

Autor Wątek: Proszę o doradzenie jak połączyc drewno BUKOWE ze sobą [łóżeczko piętrowe]  (Przeczytany 2875 razy)

Offline tor

Witam,

Najpierw chciałem się przywytać, gdyż jestem nowy na forum - Witam wszytkich serdecznie ;).

Do tej pory bawiłem się wyłącznie sosną no i płytami klejonymi do który idealnie pasuje konfirmat.
Jednak coś mnie pokusiło i zaprojektowalem lóżko piętrowe i mam problem bo nie wiem jak polaczyc nogę z dlugim łącznikiem łóżka...(H - czyli pionowa noga z jednej lacznik poziomy (ok 2m) i druga pionowa noga).

*) Słyszalem, że konfirmat nie może być - tym bardziej że musiałby być długi 10-12 cm? Bo noga jest gduba na 6 cm + pewnie 6 cm w łonczniku by się przydało.
*) Zamiast konfirmatów użyłbym sróby szweckiej z nakrędką wałeczkową (śruba młoteczkowa) ale nigdy się tym nie bawiłem i nie wiem czy uda mi się to zgrać aby sie dało skręcić :D.
*) Mogę też uzyć zwykłych srub do drewna (12 cm)+ kołki ale sam nie wiem....

Proszę doradzcie coś..

Pozdrawiam,
Rafal

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Proszę o doradzenie jak połączyc drewno BUKOWE ze sobą [łóżeczko piętrowe]
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Lutego 2019, 14:43:19 czas Polski »
Cześć
Na początek - witamy się w dziale "Przedstaw się", założyłeś wątek o budowaniu łóżka w dziale "Elektronarzędzia" :o, - do tego jest dział " Realizacje własne, krok po kroku"
A teraz do rzeczy:
Łóżko piętrowe musi być solidne. Tu masz wszystko o budowie łóżka piętrowego z drewna:  http://forum.domidrewno.pl/realizacje-widzow-domidrewno/lozko-pietrowe/

Offline siendziaty

Odp: Proszę o doradzenie jak połączyc drewno BUKOWE ze sobą [łóżeczko piętrowe]
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Lutego 2019, 10:38:22 czas Polski »
Tor - wybacz, ale tego nie da się czytać :

onczniku", a "sróby szweckiej z nakrędką" to jest szczyt.