08 Maja 2026, 02:22:04 czas Polski

Autor Wątek: Boazeria / lamperia "angielska"  (Przeczytany 3317 razy)

Offline arturs

Boazeria / lamperia "angielska"
« dnia: 08 Grudnia 2015, 18:52:47 czas Polski »
Witajcie..
kolejna realizacja.. otóż żona wymyśliła sobie testowo zabudowanie takiego małego 2m kawałka ściany białymi drewnianymi panelami, a la bozaeria angielska..
na początku, oczywiście klejnonka - sklejane listewki 3x1cm na szerokość 9cm grubość po zeszlifowaniu na grubościówce około 8mm. potem frezarką krawędziową fazy na 45*, wyszlifowanie papierem 240, malowanie podkładem tikkurilla primer, znowu szlif papierem, pierwsza warstwa farby tikkurila everal semi matt 30, i szlif papierem 240.. i to na tyle póki co..
i przy okazji prośba o poradę - jak najlepiej mocować do ściany? poprżeczne płaskie panele i na klej? czy jakoś inaczej?

Offline arturs

Odp: Boazeria / lamperia "angielska"
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Grudnia 2015, 19:00:25 czas Polski »
AAA, i jeszcze jedno pytanie - czy drugi raz malować teraz czy już po montażu, teraz jest jak na fotkach

Offline Rizer

« Odpowiedź #2 dnia: 09 Grudnia 2015, 20:14:39 czas Polski »
Ładne to !  :D Z tym malowaniem to zależy co chcesz uzyskać. Jak chcesz aby ściana była bardziej jednolita i gładka to pomaluj po zamontowaniu. Jak chcesz aby było widać wyraźnie przerwy między deskami to pomaluj przed montażem. Deski łączone na wręgi, pióro wpust ? Jakie to drewko? 
,,Dla człowieka który ma tylko młotek, wszystko zaczyna wyglądać jak gwóźdź"
                                                                Abraham Maslow

Offline arturs

« Odpowiedź #3 dnia: 10 Grudnia 2015, 00:21:15 czas Polski »
sosna, na wręgi nie ma raczej miejsca bo listewki miałem cienkie - mają około 7-8mm bo robione z listewek 1cm..
dlatego myślałem o przyklejeniu na 3-4 listwy od tyłu (ewentualnie na jakieś gwoździki) i do ściany.. jest to raczej proste, jak się szpara zrobi to akrylem wypełnię.. na razie robię testowo proste 2mb i w sobotę planuję montaż..

Offline arturs

« Odpowiedź #4 dnia: 10 Grudnia 2015, 00:26:18 czas Polski »
od góry ma być taka 5-7 cm półeczka do postawienia jakiś obrazków.. a całość w przedpokoju pomiędzy drzwiami.. jak wyjdzie dobrze to czeka mnie zabudowa tych schodów wzdłuż ściany i dalej do góry.. schody zrobiłem rok temu i jakoś tak nie mogę się zebrać do wykończenia..

kozio

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Grudnia 2015, 20:12:18 czas Polski »
jak najlepiej mocować do ściany? poprżeczne płaskie panele i na klej? czy jakoś inaczej?
Daj listwy na kołki szybkiego montażu. Do nich sztyfciarką lub na klej.
Nie klej bezpośrednio do ściany bo potem problem zdjąć, a tak w razie potrzeby trochę gipsu w dziurkie i git.
« Ostatnia zmiana: 10 Grudnia 2015, 20:14:41 czas Polski wysłana przez kozio »

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Grudnia 2015, 20:26:01 czas Polski »
sosna, na wręgi nie ma raczej miejsca bo listewki miałem cienkie - mają około 7-8mm bo robione z listewek 1cm..

A no nie pytałeś wcześniej i teraz problem .

można było jeden kant deseczki zrobić ostry  a drugi  wklęsły . Od czoła wyglądało by tak :  <<<<<<  <<<<<<.
Przybijasz wtenczas gwoździkiem  +  klej  w fazę  wklęsłą  , który zakryty zostanie czubkiem następnej deseczki . można jeszcze od frontu zrobić małe faski   tylko  na profilu wklęsłym 

Offline arturs

Odp: Boazeria / lamperia &quot;angielska&quot;
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Grudnia 2015, 21:15:18 czas Polski »
hmm.. no może i tak.. zastanawiałem się jak to zrobić i chyba trzeba by to zrobić tak że jeden koniec sfrezować na 45* (po całej grubości), a drugą stronę w "strzałkę" 2x 45*, i jak się złoży to tam gdzie stykają się gwoździkiem mocujemy,
dobrze myślę?
« Ostatnia zmiana: 10 Grudnia 2015, 21:20:48 czas Polski wysłana przez arturs »

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Grudnia 2015, 21:40:59 czas Polski »
Musi być wklęsły ząbek <  choć trochę bo on bedzie trzymał następną deseczkę . to nie  teoria , bo już nie raz tak robiłem .

Offline arturs

« Odpowiedź #9 dnia: 10 Grudnia 2015, 23:32:03 czas Polski »
możliwe, ale wtedy nie będzie wcięcia od widocznej strony..
myslałem że tak
>/. i tu gdzie kropka to gwoździk dajemy

Offline arturs

« Odpowiedź #10 dnia: 13 Grudnia 2015, 17:33:40 czas Polski »
no.. robota się posunęła do przodu:na ścianę najpierw listwy, a potem klejem do listew.. kątownik na górę już pomalowany, wyschnie i będę kończył ten etap..

Offline arturs

« Odpowiedź #11 dnia: 16 Grudnia 2015, 20:06:37 czas Polski »
praktycznie koniec, jak będę bejcował coś to listwę dolną na brązowo dorobię..
ciemno trochę na fotce, ale jak wychodzę z domu to jest jeszcże ciemno a jak wracam do domu to już ciemno..

Offline arturs

« Odpowiedź #12 dnia: 20 Grudnia 2015, 10:49:10 czas Polski »
wczoraj jaśniej było.. dwie fotki lepszej jakości

Offline arturs

« Odpowiedź #13 dnia: 25 Marca 2016, 21:32:11 czas Polski »
ciąg dalszy moich bojów na froncie:
czyli klejonka, grubościówka, frezarka, malowanie i z racji problemów przy poprzednim montażu (kombinacje z zapieraniem do ścian) teraz robię takie 80-90cm bloki które wcześniej mocuję do listew a potem pomocuję do ścian..