17 Maja 2026, 08:15:37 czas Polski

Autor Wątek: Szafka kuchenna uchylna górna  (Przeczytany 3411 razy)

Offline arturartur24

Szafka kuchenna uchylna górna
« dnia: 17 Marca 2015, 00:29:50 czas Polski »
Witam posiadam korpus szafki o wysokości 715 mm z półką po środku wklejoną na stałe oraz dwa fonty o wysokości 356 mm . Jakich

okuć mam użyć aby fronty się otwierały do góry i nie nachodziły na siebie. Z góry dziękuje za odpowiedź

Offline Keleven

• Sr. Member
  • Ocena +8/-0
  • Bądź sobą. Wszyscy inni są już zajęci.
  • View Gallery
Odp: Szafka kuchenna uchylna górna
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Marca 2015, 00:52:23 czas Polski »
Po pierwsze odwidź dział http://forum.domidrewno.pl/przedstaw-sie-na-did/ bo nikt Ci nie podpowie.
Do niższego frontu zawiasy bliźniacze.
Pozdrowienia z Syreniego Grodu

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #2 dnia: 17 Marca 2015, 07:19:57 czas Polski »
U mnie na te zawiasy mówi sie połówkowe. 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk wiec mogą trafić sie literówki

kwita

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Marca 2015, 19:11:56 czas Polski »
Blum HK-S

mily68

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Marca 2015, 23:33:18 czas Polski »
No i kolega dostał odpowiedź. Ciekawe czy posłucha sugestii Keleven'a...

Offline Robsonik

« Odpowiedź #5 dnia: 18 Marca 2015, 19:54:01 czas Polski »
Blum HK-S

Zbyt pochopnie rzucona odpowiedź.
Potrzebna jest jeszcze szerokość korpusu
Blum nie jedynym rozwiązaniem

kwita

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Marca 2015, 21:28:18 czas Polski »
Zbyt pochopnie rzucona odpowiedź.
Robię meble od 20 lat, w swojej kuchni mam 10 frontów Hubertus na HK-S, szerokość 800mm, wysokość 400mm, Działają tak jak Blum wymyślił od 7 lat. Bardziej polegam na sprawdzonych sposobach aniżeli danym technicznym. Front można zatrzymać w każdej pozycji, regulacja przy silnej sprężynie nie jest wyregulowana na max'a. Nikt jeszcze Bluma u mnie nie reklamował. Dlatego to jest mój typ na fronty podnoszone przy tych formatach. Myślę, że szerszej szafki wiszącej niż 800mm nikt nie zrobił, ale mogę się mylić.

Offline konradk1k

« Odpowiedź #7 dnia: 19 Marca 2015, 00:17:51 czas Polski »
Myślę, że szerszej szafki wiszącej niż 800mm nikt nie zrobił

Ja praktycznie w każdej kuchni proponuje klientom możliwie szerokie szafki (z uwagi na wygląd - długie linie nadają zabudowie smukłości, oraz im mniejsza ilość podziałek - korpusów pojedynczych szafek tym więcej miejsca w meblu i większa oszczędność przestrzeni). Maksymalnie szeroka szafka jaką robiłem miała 2500mm szerokości i 800mm wysokości. (sam w domy posiadam szafki górne na 2000mm długie i 720mm wysokie)

Przy tych szafkach praktycznie zawsze montuje podnośniki Bluma; najczęściej HF, HK lub właśnie HK-S, ale zdarzają się też inne zamówienia.
Nigdy nie było z nimi problemu więc również polecam w 100%.

Tu przykład HK-S w szafkach z frontem w ramce aluminiowej + szkło laminowane DUOGLASS z grafiką - 4mm, grafika i 4mm. Szerokość każdej szafki 1200mm wysokość 370mm, i pomimo tak ciężkiego frontu wszystko działa bez zarzutu.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Marca 2015, 15:12:33 czas Polski »
Ciekawe rozwiązanie 8). A w większości przypadków wciskają, że HK-S nie podniesie większego frontu aniżeli 800x400. Ja staram się robić krótsze, bo wiem co kobieta potrafi tam załadować ;). Ja górnych szafek używam bardzo często, w nich w większości jest szkło i półki szklane wewnątrz podświetlane.