Witajcie. Nie sądziłem że kogoś to zaciekawi. O wpisach na temat maszyn na razie nie mam za bardzo ochoty i pomysłu. Może z czasem...
No z maszynami jest tak że na początku używałem jednej z tańszych (żeby nie powiedzieć najtańszych) tokarek na rynku zakupionej w tak znienawidzonym przez pana JarkaO markecie budowlanym. Niestety nie jestem w stanie podać jej nazwy ponieważ teraz leży od dłuższego czasu w niedostępnym miejscu. Od około roku używam tokarki firmy GOMAD (DN KA) na tabliczce znamionowej widnieje napis: Gorzowskie zakłady przemysłu maszynowego leśnictwa. Tokarka ma 32lata więc do najnowszych osiągnięć techniki nie należy ale i tak jest bardzo dobra (żeby nie powiedzieć wspaniała). Posiadam do niej parę rodzajów kłów i dość sporo różnych dodatków takich jak : tarcza do szlifowania, 4 różne podpórki pod dłuta, szczęki 100mm(dokupiłem teraz czekam na nowe) przedłużenie łoża dorobione przez poprzedniego właściciela kopiarka też jego wyrób. no i stolik do szlifierki. A i dostałem komplet dłut gratis. Jest naprawdę dobrą maszyną pomimo paru napraw uważam że warto było jechać po nią 600km. Trochę się rozpisałem więc już kończę choć do opowiedzenia o niej jeszcze sporo. Jak ktoś jest ciekawy chętnie odpowiem.