08 Maja 2026, 08:36:04 czas Polski

Autor Wątek: Makita HR2611FT  (Przeczytany 4120 razy)

Marcin M

• Gość
Makita HR2611FT
« dnia: 16 Kwietnia 2015, 18:28:49 czas Polski »
Witam

Noszę się z zamiarem kupna Makita HR2611FT. Czy ktoś posiada lub pracował takim sprzętem? Wiem, że to forum o drewnie, lecz w domu/ mieszkaniu też czasem coś trzeba zrobić. Szykuje mi się remont i trochę pracy, wiercenie, podkuwanie. Na alledrogo takie modele są z kompletem wierteł po 899zł. Na necie czytam pozytywne opinie, negatywnych nie znalazłem. Może ktoś z Was miał z tym sprzętem jakiś kontakt? Czy może lepiej kupić tańszą HR2470 bo na to szkoda dokładać?

Pozdrawiam

Offline konradk1k

Odp: Makita HR2611FT
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Kwietnia 2015, 18:46:06 czas Polski »
Jeśli potrzebujesz to stricte do remontu to proponował bym wziąć tą tańszą. Mocowo są praktycznie identyczne, różnią się jedynie tym że HR2611FT ma LXT (czyli ten ich system antywibracyjny). Pracowałem na wielu motowiertarkach makity i LXT jest praktycznie nieodczuwalny, szkoda na to kasy. Sam mam z makity DHR241RFJ która ma LXT i jakoś nie widze różnicy przy pracy nią a np HR2470.

Same narzędzia według mnie kompletnie nie nadają się do kucia. Po prostu 2 czy 2,4J energii uderzenia komfortowo może wystarczyć na podkucie w tynku, a jak przyjdzie coś twardszego tu już męczarnia jest. Do wiercenia nadają się idealnie.

Pozdrawiam

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Kwietnia 2015, 19:34:24 czas Polski »
 Z drugą częścią wypowiedzi, konradk1k, zgadzam się zupełnie.

Offline konar

• Jr. Member
  • **
  • Ocena +1/-0
  • [ www.fb.com/michal.konarski ]
  • View Gallery
    • Fotograf Ślubny Końskie - Sylwia i Michał Konarscy
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Kwietnia 2015, 20:46:39 czas Polski »
Marcin, sprzęt fajny, ale czy do remontu mieszkania potrzebujesz urządzenia tej klasy za taką cenę? Jakieś 2-3 lata temu kupiłem w OBI młotowiertarkę LUX TOOLS BH 24 850W http://goo.gl/tFq6od, mam też mniejszą wiertarkę 500W i kilka innych narzędzi, które działają do dzisiaj. Młotowiertarka pracowała bez oszczędzania podczas budowy mojego domu, kułem nią ściany, betony na schodach, służyła jako mieszadło do cementu, klejów itd. a czasami też jeździła na budowy z moim teściem(a on jest psujem). Po tym wszystkim musiałem tylko wymienić szczotki od silnika(co ciekawe pasowały Makity) i nic więcej jej nie dolega a kosztowała 1/3 ceny tego Boscha. Aktualnie jest już nowy model http://www.obi.pl/decom/product/LUX_M%C5%82otowiertarka_BHA-850_850_W/5797568

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Kwietnia 2015, 21:24:55 czas Polski »
Czy potrzebuję to nie wiem, dlatego założyłem ten temat, żeby poznać opinie innych czy warto dawać tyle kasy za taki sprzęt.
Na pewno nie będę tym kuć w żelbetonie, bo wiem, że do tego trzeba dobry młot a nie młotowiertarkę z "opcją" kucia. Raczej standardowy remont mieszkania, dziury pod półki, skuć stary kominek ( do tego nie trzeba specjalnego potwora ). Makitka wydaje się fajnym sprzętem, lecz jeśli to samo zrobię graphitem czy inną marketówką to wolę się dowiedzieć opinii innych. Nie chcę też martwić się, czy mi się sprzęt nie zepsuje w połowie remontu. Dobra i cenna uwaga konradk1k - właśnie na takie uwagi liczę, bo już wiem że system AVT jest przereklamowany :) LXT o którym piszesz to system dłuższej wytrzymałości baterii.
« Ostatnia zmiana: 16 Kwietnia 2015, 21:28:57 czas Polski wysłana przez Marcin M »

Offline Grześ_

• Full Member
  • Ocena +6/-0
  • Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Kwietnia 2015, 16:29:19 czas Polski »
Witam, tak się składa że mam akurat tę wiertarkę o której piszesz. bardzo fajnie się nią pracuje. W tej wiertarce aby przełączyć ze zwykłego wiercenia na młot, trzeba jednocześnie obrócić wrzeciono. bardzo dobra jest do wiercenia, z wykuwaniem nie sprawdzałem.
Jeżeli chodzi o  marketówki to nie wiem ,mam jedną dawną z silnikiem poprzecznym i miałem jej dość, trzeba było cisnąć mocno aby udar coś się tam załączył, z makitą nie ma tego problemu. Mam takie porównanie z Hilti typowe do wiercenia w betonie(modelu nie pamiętam). Wierciliśmy na dwie wiertarki otwory pod dyble, ta sama głębokość, takie samo wiertło. Na jeden otwór Hilti, makita robiła ok 1,5.

Offline konar

• Jr. Member
  • **
  • Ocena +1/-0
  • [ www.fb.com/michal.konarski ]
  • View Gallery
    • Fotograf Ślubny Końskie - Sylwia i Michał Konarscy
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Kwietnia 2015, 18:55:50 czas Polski »
Miałem jakiś czas na budowie niedużą młotowiertarkę Hilti i też byłem rozczarowany bo niczym się nie wyróżniała na tle mojej marketówki, ale może jest bardziej żywotna :)

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Kwietnia 2015, 21:36:09 czas Polski »
Hmm... Dziękuję za wypowiedzi, postanowiłem, że zapoluję w poniedziałek na młotowiertarkę z Lidla, ma wszystko to co chcę, a skoro Amigorg przekuł się nią przez betonowy strop, to znaczy, że dla mnie wystarczy :) Faktycznie na sporadyczne użytkowanie szkoda kasy na Makitę za 900pln.