23 Czerwca 2026, 15:14:57 czas Polski

Autor Wątek: Przyrząd do ustawiania noży wyrówniarki i nie tylko ( wg TomkaZ)  (Przeczytany 8086 razy)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Przyrząd do ustawiania noży wyrówniarki i nie tylko ( wg TomkaZ)
« dnia: 20 Maja 2014, 15:26:31 czas Polski »
Witam
W moim wątku "Wyrówniarka" , TomekZ opisowo zaproponował prosty przyrząd do ustawiania wału nożowego, blatów i noży. Ja ten przyrząd wykonałem i niżej prezentuję.
Przyrząd składa się z trzech części: płaskownika stalowego 50 x 8 x 500 mm, tulejki stalowej o wymiarach 40 x fi 16 x fi 8 mm wewnątrz. Wewnątrz na długości 20 mm otwór w tulejce jest wykończony  rozwiertakiem i zapewnia połączenie suwliwe z częścią trzpienia czujnika zegarowego. Tulejka jest na stałe zespolona z płaskownikiem. Czujnik zegarowy ma zakres 10 mm z dokładnością 0.01 mm.
Prostolinijność płaskownika sprawdziłem na tafli szklanej  10 mm ( nie mam nic bardziej płaskiego i prostego).
Po umieszczeniu czujnika w tulejce otrzymujemy przyrząd, który umożliwia:
1. Kontrolę płaskości powierzchni blatów: przesuwając płaskownik z czujnikiem po blacie w różnych kierunkach możemy obserwując wychylenia strzałki czujnika zaobserwować nierówności.
2. Można skontrolować i skorygować ustawienia wału nożowego w stosunku do powierzchni stołu: Kładziemy płaskownik na stole na jednej krawędzi wału. wysuwamy końcówkę pomiarową czujnika tak aby dotknęła powierzchnię cylindryczną wału, w najwyższym punkcie Ustawiamy tarczę czujnika na "0". Przekładamy płaskownik na drogi koniec wału i sprawdzamy wychylenie wskazówki czujnika - różnica to nierównoległość osi wału w stosunku do powierzchni stołu, którą korygujemy albo ustawieniem stołu albo wału ( zależy jaka jest możliwość).
3. Ustawianie noży: Jak poprzednio kładziemy płaskownik z czujnikiem na stole podawczym lub odbiorczym w pobliży krańca wału. Ustawimy "0" na skali dotykając powierzchni cylindrycznej wału, następnie obracamy wał i ustawiamy końcówkę pomiarową na ostrzu noża w jego najwyższym położeniu. Wcześniej doświadczalnie musimy ustalić na jaką wysokość nóż powinien wystawać ponad powierzchnię cylindra - ustawiamy kraniec noża na tej wysokości i   nie zmieniając ustawienia czujnika w tulejce ani zera na tarczy , to samo robimy na przeciwnym krańcu noża i dla pozostałych noży.
Za pomocą tego przyrządu zbadałem ustawienia w mojej wyrówniarce. Wcześniej ustawiałem wszystko za pomocą liniału na tzw." linijkę"

Ad.1.  Mimo, ze wydawało mi się, ze wkręty mocujące blachę do blatów są schowane poniżej powierzchni, okazało się , ze minimalnie wystają.
Ad.2. Okazało się, że mimo należytej staranności przy montażu, prawa część wału nożowego jest niżej o 0.18 mm niż lewa od powierzchni stołu podawczego.
Ad.3 Ustawienie noży nie było jednakowe w stosunku do bębna, max różnica wynosiła 0.14 mm na długości noża i 0, 11 mm na obwodzie ( jeden wystawał za wysoko.
 Nie mam doświadczenia w ustawianiu takiej wyrówniarki. Myślę, ze bardziej doświadczeni nawet na "linijkę ustawiliby to lepiej.

Wg mnie przyrząd jest bardzo dobry, bazą jest odniesienie do długości 500 mm stołu, tak jak podawany jest materiał. Do tego bez czujnika przyrząd kosztował tylko 13 zł (10 zł tulejka zrobiona na poczekaniu przez tokarza i 3 zł za płaskownik). Czujniki zegarowe są w cenie od 50 zł wzwyż ( nawet powyżej 250 zł).
Jeszcze muszę wyznaczyć miejsce wkrecenia śrubki do płaskownika aby mieć ustaloną stałą bazę do ustawainia noży (pisze o tym tomek w wątku "wyrówniarka"  http://forum.domidrewno.pl/sam'y-46/wyrowniarka/msg15874/#msg15874
Myślę, że pomysłodawca i użytkownik TomekZ wniesie swoje cenne uwagi.

Za pomysł oczywiście dla Tomka daję "+"
« Ostatnia zmiana: 20 Maja 2014, 15:38:07 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
Odp: Przyrząd do ustawiania noży wyrówniarki i nie tylko ( wg TomkaZ)
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Maja 2014, 16:19:05 czas Polski »
Dla Tomka należy się plus za pomysł a Tobie za pokaz bo ja raczej jestem wzrokowcem i widząc coś lepiej to kojarzę  :) .
Ten sposób co ja opisywałem u mnie się sprawdził ponieważ czujnik miał  takie ramię-wysięgnik natomiast ten jest prostszy w obsłudze.
Także Tomek, Ryszard po plusie :)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Maja 2014, 19:00:37 czas Polski »
Dziękuję   za + . Praktycznie to Rysiu wszystko pięknie opisał ,  pokazał , i myślę   ,że  będzie zadowolony :)
Co można  jeszcze  zrobić ? Jak płaskownik nie jest prosty   ( teoretycznie   nie  musi     ) to  podkleić na obu końcach kawałki    np .  taśmy  papierowej ( będzie  lepiej  leżał )

Temat bliski wiec tu go podaję
Można  zrobić z metalu ( ja mam dędowy klocek ) który wkładam na blat strugarki  grubościówki w osi  jej  wału , czujnik zegarowy do  góry  nogami na ten klocek mocuję i podnosząc ruchomy  blat  do  takiej   wysokości     by  noże go  trącały ,   sprawdzam    ich równe  zamocowanie w  wale . Sprawdzamy na całej szerokości  blatu

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #3 dnia: 25 Kwietnia 2015, 07:30:21 czas Polski »
Mam podobną prowizorkę ale z profilu aluminiowego - podobna zasada, ale im cięższy płaskownik/profil tym lepiej bo się nie chlebota, a jednak przy czujniku zegarowym takie coś od razu psuje pomiary.

Wczoraj ustawiłem blaty strugarki DYMA ale i tak mam różnice ok 0,2 mm, nie wiem czy jest sens męczyć się dalej bo same blaty idealne nie są.

Czy przy grubościówce to ustawia się jedynie równo po prawej i lewej stronie wału czy w poziomie również