23 Kwietnia 2026, 19:00:26 czas Polski

Autor Wątek: Pytanie o opinię na temat kilku narzędzi  (Przeczytany 3729 razy)

Offline WojtekZ

Pytanie o opinię na temat kilku narzędzi
« dnia: 06 Lipca 2015, 01:51:29 czas Polski »
Witam

Wszystko na użytek własny, nie chodzi o wydajność ale precyzja by się przydała. Na początek potrzeby:
- Strugarka - wystarczy do 160mm
- Frezarka - nie mam żadnej więc na początek pewnie ręczna.
- Piła stołowa

Myślałem na początku, że tak strugarka BERNARDO PT 200 ED - w tej cenie wygląda najlepiej http://www.megamaszyny.com.pl/strugarko-grubosciowka-cat-1091-id-17745.aspx
Później wpadła mi piła Bosch PTS 10 ale się naczytałem, że z precyzją na bakier.

Teraz pytania:
1. Czy to będzie dużo lepsze od Boscha: BERNARDO TK 200 RS. np: http://www.hafen.pl/produkty/przecinarka-stolowa-krajzega-tk-rs-,53,2,1042
2. Czy w ogóle warto się nad takim czymś zastanawiać Bernardo CWM 150 : http://www.megamaszyny.com.pl/uniwersalna-maszyna-wieloczynnosciowa-cat-1385-id-32935.aspx
Wygląda lepiej od wszystkich chinek. Ma to możliwość nachylenia piły i cięcia pod kątem? Mógł by mi ktoś wytłumaczyć co w tym przypadku oznacza "Dłutarka"? No i strugarka 155mm jak by nie mogła być o 5mm...
3. Może jakaś inna strugarka?
4. Czy Bosch ma do 2000zł jakąś inną konkurencję (ja nic ciekawszego nie znalazłem)? Czy na prawdę tak źle z nim?

Pozdrawiam
Wojtek

Offline alehar

Odp: Pytanie o opinię na temat kilku narzędzi
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Lipca 2015, 07:33:46 czas Polski »
Tak myślę sobie że dobrze by było żebyś zajrzał do poszczególnych działów związanych z poszczególnymi maszynami.
Na pewno znajdziesz sporo opinii i przeprowadzonych testów tych maszyn albo podobnych.
Ale żeby z PTS 10 było aż tak "na bakier" to chyba aż tak to nie ;) jeszcze masz Makita MLT 100...
Pozdrawiam Alehar

Offline woodek

• Full Member
  • Ocena +15/-0
  • Imię: Łukasz
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Lipca 2015, 11:45:10 czas Polski »
Jakbym widział siebie rok temu ;-)
Na forum znajdziesz wiele. Nie będą to odpowiedzi wprost, bo to ty musisz dokonać wyboru.

Cięcie - generalnie do 4000zł nie ma precyzji w standardzie. Żeby na PTS10 i MLT100 ją uzyskać musisz zrobić sobie sanki do cięć jakich potrzebujesz. Jeśli nie chcesz się bawić w sanki to chyba dopiero niebieski bosch jest precyzyjny. Ja np wybrałem MLT i sobie zrobiłem sanki.

Struganie - tanie wyrówniarko-grubościówki ludzie chwalili jakiś czas temu. Teraz raczej pojawiają się tylko posty dotyczące problemów z nimi, więc chyba jakoś produkcji spadła. Generalnie:
do 3300zł są chińczyki z aluminiowym blatem, słabą regulacją etc.
od 3300zł do 4000zł masz dwa chińczyki z żeliwnym blatem i dobrą regulacją.
Potem jest pustka i pojawiają się już droższe maszyny.
Jeśli szukałbyś tylko grubościówki, to makita i metabo mają dobre opinie na forum, cena chyba coś koło 2500zł

Frezarka - zależy jaki budżet. Jak ma być tania to albo parkside albo graphit. Inne tanie pewnie też będą dobre, ale te dwie na forum mają dobre opinie. Z poręcznych krawędziówek makite polecali, ale nie pamiętam modelu.

Offline WojtekZ

« Odpowiedź #3 dnia: 08 Lipca 2015, 12:05:35 czas Polski »
Witam

Dzięki... widziałam Makitę "na żywo" i na pewno ona, w tej cenie jest bezkonkurencyjna. 

Ale małe strugarki to zabaweczki... nigdy się tym małym za dokładnie nie przyglądałem... muszę podzwonić po znajomych stolarzach i zobaczyć jakieś "stare tłuki". Na mobilności mi nie zależy a pewnie nic się nie będzie rozregulowywać o stabilności nie wspominając. 

Pozdrawiam
Wojtek