13 Czerwca 2026, 09:51:10 czas Polski

Autor Wątek: Cześć :-)  (Przeczytany 1872 razy)

Offline Henry

Cześć :-)
« dnia: 10 Lipca 2015, 11:10:21 czas Polski »
Witam serdecznie wszystkich braci w drewnie. Na co dzień jestem 40-letnim informatykiem, ale w weekendy przemieniam się w szalonego stolarza uwielbiającego produkować wióry. Niestety żeby uzasadnić zakupy sprzętu muszę też czasami zrobić coś z tego co zostaje z produkcji wiórów i oficjalnie się tym chwalić, ale tu chyba mogę się przyznać że wióry są najważniejsze ;-)
Dziecięciem będąc uwielbiałem się bawić strugnicą dziadka z drewnianymi skrzypiącymi imadłami (był rolnikiem i miał domowy warsztat), więc chyba stąd to gdzieś we mnie siedziało, ale dopiero w tym roku zacząłem coś strugać zaczynając od 0 - bo do tej pory mój kontakt z obróbką drewna ograniczał się do zastrugania patyka do pieczenia kiełbasek na ognisku. Zresztą do tej pory większość czasu spędziłem na odtworzeniu u rodziców na wsi warsztatu, bo po dziadku zostały tylko dwa dłuta i nie nadający się już do niczego strug. Nawet jutro będę jeszcze instalować oświetlenie... Więc moje doświadczenie praktyczne liczy się w dniach. ;-)

Dla lepszego przedstawienia się obrazek:

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Cześć :-)
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Lipca 2015, 11:46:14 czas Polski »
Witaj. Świetnie się przedstawiłeś, zdjęcie rewelacyjne, trochę sprzętów już widać zrobiłeś. Powodzenia :)

Offline LeszyHandmade

« Odpowiedź #2 dnia: 10 Lipca 2015, 13:21:49 czas Polski »
Cześć kolego. Ej chyba jednak to doświadczenie nie w dniach trzeba liczyć a w latach :) jaskółczy ogon to nie w kij dmuchał, zestaw strugów bogaty, a  strugnica to raczej nie po dziadku tylko sam zrobiłeś  dobrze zgaduje?

Offline krzyś48

« Odpowiedź #3 dnia: 10 Lipca 2015, 14:21:31 czas Polski »
Powitać mi niezmiernie miło :)
Zadam przyziemne pytanie ,skąd będziesz relacjonował na bieżąco postęp swoich prac :P
Pozdrawiam :)
A zapomniałem -bez kawy ani rusz- ;D

Offline Henry

« Odpowiedź #4 dnia: 10 Lipca 2015, 15:10:48 czas Polski »
Jestem z Olsztyna, a warsztat u rodziców mam 25km dalej.
Z tym jaskółczym ogonem to stwierdziłem że jak się go nauczę to ze wszystkim sobie poradzę - więc zacząłem dłubać pudełeczka-szkatułki w mieszkaniu na parapecie - do czasu aż mnie żona pogoniła bo wszędzie po mieszkaniu się roznosił pył. Nadal muszę poćwiczyć bo ciągle mam sporo poprawiania dłutem po krzywym piłowaniu ;-)
Strugnico-stół to moja konstrukcja. Po strugnicy dziadka nie został nawet ślad, bo był ostatnim rolnikiem w rodzinie, a potem już nikt nie dbał o gospodarstwo. A szkoda bo była naprawdę fajna i solidna. Taka jak ta:
http://spplthumb.blob.core.windows.net/540x405/67/f3/c7/orginalna-strugnica-stol-stolarski-sredni-banie-94405527.jpg
Teraz w warsztacie stał stary stół kuchenny na którym nie dało się nic robić, więc musiałem coś zmajstrować - jak zwykle musiałem pójść na kompromis: czy robić wypasioną strugnicę jaka mi się marzyła, czy coś na szybko żeby móc na tym pracować. I jak zawsze u mnie zwyciężyła druga opcja - dlatego nie mógłbym się zawodowo zajmować stolarką, bo nie umiem wykańczać rzeczy na tip-top - jak tylko zaczynają być funkcjonalne to uznaję je za skończone. Choć ciągle sobie obiecuję że kiedyś przynajmniej ohebluję ten blat (niestety ręczne heblowanie dębiny to nie takie hop siup...)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Lipca 2015, 15:41:50 czas Polski »
Fajnie że masz ochotę pokazać co robisz, fajna skrzynka narzędziowa i ogólnie klimatyczny warsztat, aż by się chciało tam łeb wcisnąć i poczuć zapach starego drewna.
pozdrawiam

Offline morosoph

« Odpowiedź #6 dnia: 10 Lipca 2015, 15:48:52 czas Polski »
   Ot i bratnia dusza!!!
" nie umiem wykańczać rzeczy na tip-top - jak tylko zaczynają być funkcjonalne to uznaję je za skończone."
   Serdeczności
Fajne zdjęcie- iście bajkowy klimat

mily68

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Lipca 2015, 22:33:46 czas Polski »
Cześć Henry!
Zdjęcie z "duszą". Gratuluję warsztatu.