04 Czerwca 2026, 10:56:21 czas Polski

Autor Wątek: olejowanie zabejcowanego mebla  (Przeczytany 5557 razy)

Offline arturs

olejowanie zabejcowanego mebla
« dnia: 18 Lipca 2015, 23:14:30 czas Polski »
Witajcie..
mam pytanie - czy meble pokryte bejcą akacjowe, z ikei np. takie:
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/40208531/
można czy trzeba jeszcze zaolejować.. czy w ogóle przyjmą olej i czy nie będą plamić..

Offline piotrekamg

Odp: olejowanie zabejcowanego mebla
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Lipca 2015, 23:30:17 czas Polski »
matowić kombinować :)

Offline arturs

« Odpowiedź #2 dnia: 18 Lipca 2015, 23:41:21 czas Polski »
w sensie szlifować? bo wcale takie gładkie nie są..

Offline sajo

« Odpowiedź #3 dnia: 18 Lipca 2015, 23:43:22 czas Polski »
a czemu chcesz olejować?

Offline arturs

« Odpowiedź #4 dnia: 19 Lipca 2015, 00:58:09 czas Polski »
nie wiem czy chcę.. ale jak będzie stało na zewnątrz to moze trzeba.. dlatego pytam..

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Lipca 2015, 09:09:08 czas Polski »
Napisanie  przez firmę mebel bejcowany i nie podanie co dalej z tym zrobić - to skandal.
Jest to przecież mebel na zewnątrz , a bejca to tylko kolor i równie dobrze można drewnu go nadać np. herbatą. To nic nie zabezpiecza drewna.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Lipca 2015, 11:13:16 czas Polski »

Numer artykułu: 402.085.31

Wymiary po złożeniu

Długość: 200 cm 
Minimalna długość: 140 cm 
Maksymalna długość: 260 cm 
Szerokość: 78 cm 
Wysokość: 72 cm 
Średnica otworu: 5 cm 

Wymiary i waga opakowania

Numer artykułu: 402.085.31
Liczba opakowań: 1

Szerokość: 80 cm 
Wysokość: 9 cm 
Długość: 144 cm 
Waga: 32.60 kg 

Najważniejsze funkcje

Boczne części blatu można złożyć albo odłączyć, co sprawia, że szybko dostosujesz wielkość stołu do swoich potrzeb.Otwór w środku stołu sprawia, że umieszczony w nim parasol jest stabilny.Aby zwiększyć trwałość i możliwość cieszenia się naturalną ekspresją drewna, mebel został wstępnie pokryty kilkoma warstwami półprzezroczystej bejcy do drewna.

Środowisko

100% surowiec odnawialny (nie dotyczy wypełnienia).W zakresie drewna stosujemy określone wymogi pochodzenia, w tym zakaz dla surowca z nielegalnych źródeł. Naszym celem jest zwiększenie ilości drewna z odpowiedzialnie zarządzanych lasów i z recyklingu, do 50% w 2017 roku.W zależności od lokalnych uwarunkowań, produkt po zużyciu może być przeznaczony do recyklingu lub odzysku energetycznego.

Sprzedawane osobno

Do ponownego bejcowania mebla stosuj bejcę do drewna VÅRDA do użytku na zewnątrz.

Dobrze wiedzieć

Miejsce dla 4-8 osób.

Instrukcje dotyczące bezpieczeństwa

Najlepszym sposobem przedłużenia żywotności drewnianych mebli ogrodowych jest ich regularne czyszczenie, niepozostawianie na zewnątrz bez ochrony dłużej niż to konieczne oraz raegularne ponowne ich bejcowanie.Mycie: łagodnym roztowrem mydlanym. Wytrzyj do sucha czystą, suchą szmatką.Konserwacja: By zabezpieczyć powierzchnię przed wysychaniem, popękaniem i przedostaniem się wilgoci do drewna zalecamy regularne ponowne bejcowanie mebli, np. raz lub dwa razy w roku.

Opis produktu

lita akacja, Bejca akrylowa

wysłane przy użyciu tapatalk

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Lipca 2015, 11:24:32 czas Polski »
Opis produktu

lita akacja, Bejca akrylowa

Tu dopiero jest podane , że to akryl  ( dziwne nazewnictwo- bejca akrylowa ) , więc moim zdaniem olej odpada bo nie będzie wsiąkał w drewno .

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Lipca 2015, 11:29:15 czas Polski »
Koszt tej bejca to 30 zł na 0,5 l.  Nie wiem jakie ona ma właściwości ochronne przed warunkami atmosferycznymi bo w opisie nie podano, ale jeśli stosować się do zaleceń producenta to może mebel przetrwa kilka lat. Wkoncu to ikea ;-)

Offline arturs

« Odpowiedź #9 dnia: 19 Lipca 2015, 11:51:32 czas Polski »
Koszt tej bejca to 30 zł na 0,5 l.  Nie wiem jakie ona ma właściwości ochronne przed warunkami atmosferycznymi bo w opisie nie podano, ale jeśli stosować się do zaleceń producenta to może mebel przetrwa kilka lat. Wkoncu to ikea ;-)

opis czytałem parę razy i właśnie dlatego zapytałem..
mam olej do schodów i olej do tarasów i chyba od spodu zrobię próbę i zobaczę co wyjdzie, wsiąknie to pomaluję a jak nie to nie..
a co do "ikeowatości" to akurat ich produkty te z płyty itp. to nowocześnie wyglądające badziewie, niemniej jednak tu trwałości upatruję w tym że to lita akacja a nie malowana sosna itp. nawet jakbym miał za parę lat wkręty powymieńiać to bedzie ok